D-Dimers: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Εξέταση

Τι είναι η εξέταση των D-dimers;

Τα D-dimers ή D-διμερή είναι πρωτεϊνικά θραύσματα που έχουν αποκολληθεί από ένα θρόμβο αίματος. Μετά το σχηματισμό τους, οι περισσότεροι θρόμβοι ξεκινούν να διασπώνται με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν D-dimers στην κυκλοφορία του αίματος. Η εξέταση των D-dimers ουσιαστικά αναζητεί τα επίπεδα των ουσιών αυτών σε ένα δείγμα αίματος. Χρησιμοποιείται συνήθως για τον αποκλεισμό της θρόμβωσης από τη διαφορική διάγνωση.

Πότε Πρέπει να Γίνεται η Εξέταση των D-dimers;

Η εξέταση αυτή γίνεται συνήθως όταν ο γιατρός υποψιάζεται ότι ο ασθενής έχει έναν επικίνδυνο θρόμβο. Ο σχηματισμός ενός θρόμβου στις εν τω βάθει φλέβες λέγεται εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση. Η τελευταία εντοπίζεται κυρίως στα κάτω άκρα. Αν ο θρόμβος ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και φτάσει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή, μία επικίνδυνη κατάσταση η οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος. Η πνευμονική εμβολή είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Τα συμπτώματα μίας θρόμβωσης περιλαμβάνουν:

  • Οίδημα του κάτω άκρου που επηρεάζεται
  • Άλγος ή ευαισθησία στο κάτω άκρο
  • Ερυθρότητα

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Η εξέταση των D-dimers μπορεί να γίνει επίσης σε ασθενείς με συμπτώματα πνευμονικής εμβολής, όπως:

  • Δύσπνοια
  • Βήχας (πιθανώς με αιμόπτυση)
  • Ταχυκαρδία
  • Στηθάγχη
  • Εφίδρωση
  • Λιποθυμία

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν θρομβώσεις έχουν συνήθως έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικό πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης (όπως για παράδειγμα στο ισχίο) ή σοβαρού τραυματισμού (πχ. κάταγμα κάτω άκρου)
  • Παρατεταμένη ακινησία (για παράδειγμα λόγω νοσηλείας ή ταξιδίου μεγάλης διάρκειας με το αεροπλάνο ή το αυτοκίνητο)
  • Εγκυμοσύνη ή πρόσφατος τοκετός
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
  • Κληρονομικές διαταραχές της πήξης, όπως για παράδειγμα η μετάλλαξη του παράγοντα V Leiden

Η εξέταση των D-dimers μπορεί να γίνει επίσης για την παρακολούθηση της πορείας άλλων νόσων.

Ποιες Άλλες Εξετάσεις Γίνονται Μαζί με τα D-Dimers;

Η εξέταση των D-dimers γίνεται συχνά μαζί με άλλες εξετάσεις αίματος, στις οποίες υπολογίζονται τα επίπεδα των αιμοπεταλίων, το ινωδογόνο και ο χρόνος προθρομβίνης.

Σε ασθενείς με θετική εξέταση των D-dimers, γίνονται συνήθως και άλλες εξετάσεις. Οι ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις αναζητούν θρόμβους αίματος:

  • Υπερηχογράφημα
  • Αξονική αγγειογραφία
  • Πνευμονική αγγειογραφία
  • Σπινθηρογράφημα αερισμού/αιμάτωσης

Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν τον γιατρό να διαγνώσει την παρουσία θρόμβων αίματος στα κάτω άκρα, τα άνω άκρα, τους πνεύμονες ή άλλα σημεία του οργανισμού.

Τι Σημαίνουν τα Αποτελέσματα της Εξέτασης των D-dimers;

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μπορεί να επηρεάζονται από μία σειρά παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η τεχνική που χρησιμοποιεί το εργαστήριο για τη διεξαγωγή της εξέτασης. Ακόμα κι αν τα επίπεδα των D-dimers βρίσκονται εκτός φυσιολογικών ορίων, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Τα αυξημένα επίπεδα των D-dimers είναι σχεδόν πάντοτε παθολογικά. Συνήθως διαπιστώνονται μετά το σχηματισμό ενός θρόμβου και ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διάσπασής του. Αν έχετε περισσότερους από 1 θρόμβους οι οποίοι έχουν αρχίσει να διασπώνται, τότε θα έχετε αυξημένα επίπεδα των D-dimers.

Η αρνητική εξέταση D-dimers σημαίνει ότι η πιθανότητα να έχετε κάποιο θρόμβο αίματος είναι πολύ χαμηλή.

Η θετική εξέταση D-dimers δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε θρόμβο αίματος, καθώς το εύρημα αυτό μπορεί να αποδίδεται σε άλλα αίτια. Στην περίπτωση αυτή γίνονται συνήθως περισσότερες εξετάσεις.

Πώς Γίνεται η Εξέταση των D-dimers;

Όπως προαναφέρθηκε, η εξέταση γίνεται λαμβάνοντας ένα δείγμα αίματος.

Υπάρχουν Κίνδυνοι από την Εξέταση των D-dimers;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά την εξέταση των D-dimers σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με τη διαδικασία της λήψης δείγματος αίματος μέσω της βελόνας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν άλγος, ερυθρότητα ή ερεθισμό στο σημείο λήψης του δείγματος.

Τι Μπορεί να Επηρεάσει τα Αποτελέσματα της Εξέτασης των D-dimers;

Τα D-dimers μπορεί να είναι αυξημένα για διάφορους λόγους. Οι λοιμώξεις, το έμφραγμα το μυοκαρδίου, οι ηπατικές νόσοι, ο καρκίνος και ορισμένοι τραυματισμοί μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα των D-dimers.

Χρειάζεται Προετοιμασία η Εξέταση των D-dimers;

Η εξέταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να χρειάζεται προετοιμασία από τον ασθενή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα