Διαφορετικοί οι Παράγοντες Κινδύνου για την Άνοια σε Κάθε Ηλικία

Οι αγγειακοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 55 ετών, οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για τη διάγνωση άνοιας στα επόμενα 10 χρόνια είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, ενώ στην ηλικία των 65 ετών ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η καρδιαγγειακή νόσος. Στα 75, οι παράγοντες που αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο είναι ο διαβήτης και το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων περιορίζει τον κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

«Με βάση της παρατηρήσεις της μελέτης μας, είναι ευκολότερο πλέον να προβλέψουμε τον κίνδυνο άνοιας σε έναν ασθενή και να χορηγήσουμε τις κατάλληλες θεραπείες ή να συστήσουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος αυτός», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τη Framingham Heart Study. 4.899 από αυτούς τους ασθενείς γράφτηκαν στη μελέτη σε ηλικία 55 ετών. Από αυτούς, οι 2.386 δεν παρουσίασαν άνοια μέχρι τα 80 τους. Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε την πορεία των ασθενών αυτών με σκοπό να διαπιστώσει ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας σε κάθε ηλικία.

Από τις παρατηρήσεις τους, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν διαβήτη στην ηλικία των 55 ετών είχαν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια αργότερα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν διαβήτη σε αυτή την ηλικία. Αντίστοιχα, στην ίδια ηλικία αυτοί που είχαν υπέρταση είχαν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν άνοια, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 12% για κάθε 10 μονάδες συστολικής πίεσης πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο στην ηλικία των 65 ετών είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς ηλικίας 75 ετών με ιστορικό διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Οι ασθενείς 85 ετών με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη είχαν 40-60% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια.

«Η άνοια είναι μία ιδιαίτερα σύνθετη νόσος και επομένως είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε τα εργαλεία εκτίμησης κινδύνου σε κάθε ασθενή. Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι οι παράγοντες κινδύνου διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και επομένως δεν θα πρέπει να ακολουθούμε τις ίδιες προσεγγίσεις σε όλους τους ασθενείς», καταλήγει η μελέτη.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι περισσότεροι εθελοντές ήταν καυκάσιοι επομένως τα αποτελέσματά της ίσως δεν αφορούν ασθενείς άλλων φυλών.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα