Μπορεί το Σχήμα της Καρδιάς να Επηρεάζει τον Κίνδυνο Καρδιακής Ανεπάρκειας;

Το σχήμα της καρδιάς είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τον κίνδυνο δύο κοινών καρδιακών παθήσεων, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Med. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι οι ασθενείς των οποίων η καρδιά έχει περισσότερο σφαιρική μορφή διατρέχουν αυξημένο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με αυτούς που έχουν άλλα είδη.

Οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν βαθιά μάθηση και εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης με σκοπό να εξετάσουν λεπτομερώς τη δομή της καρδιάς και την επίδραση των γονιδίων στο σχήμα της.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ενήλικες με σφαιρικό σχήμα καρδιάς είχαν 31% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή και 24% αυξημένο κίνδυνο καρδιομυοπάθειας», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες από τη βάση δεδομένων UK Biobank για 38.897 εθελοντές. Στην ίδια βάση δεδομένων οι επιστήμονες εφάρμοσαν υπολογιστικά μοντέλα για να εξετάσουν ποιοι καρδιακοί δείκτες συνδέονται με τις παραπάνω παθήσεις.

«Εξετάζοντας τα γονίδια που σχετίζονται με το σχήμα της καρδιάς καταλήξαμε τελικά σε 4 γονίδια που συνδέονται με την καρδιομυοπάθεια: τα PLN, ANGPT1, PDZRN3 και HLA DR/DQ. Τα 3 πρώτα γονίδια συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής», τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Η καρδιομυοπάθεια αποτελεί διαταραχή του μυοκαρδίου και επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα με αποτέλεσμα τελικά να εμφανίζεται καρδιακή ανεπάρκεια. Οι συχνότερες μορφές καρδιοπάθειας επηρεάζουν περίπου 1 στους 500 ενήλικες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, το σχήμα της καρδιάς μπορεί να αλλάξει με την ηλικία. Συγκεκριμένα, στις μεγαλύτερες ηλικίες η καρδιά αποκτά πιο σφαιρικό σχήμα, ενώ η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα.

«Η αλλαγή στο σχήμα της καρδιάς μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη μίας παθολογίας. Αν κατανοήσουμε πως αλλάζει το σχήμα της καρδιάς ανάλογα με διάφορες παθήσεις τότε θα έχουμε ένα νέο διαγνωστικό δείκτη για δύο πολύ σοβαρές νόσους», υποστηρίζουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να βελτιωθούν και οι τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιούμε σήμερα.

«Μεγάλες βάσεις δεδομένων υγείας που περιέχουν και απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς μάς επιτρέπουν πλέον να εξετάσουμε συνδέσεις που ήταν αδύνατο να ανιχνευθούν στο παρελθόν. Η βαθιά μάθηση μάς δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε αλλαγές στην καρδιακή δομή χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων από τις καρδιακές παθήσεις», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Ylanite Koppens

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα