Μπορεί το Μπλε Φως από τις Οθόνες να Προκαλέσει Πρόωρη Γήρανση;

Σήμερα είναι γνωστό ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως από τις οθόνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και τον κίνδυνο διάγνωσης με διάφορες ψυχιατρικές νόσους. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Frontiers in Aging, ωστόσο, δείχνει ότι η έκθεση στο φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσει και διάφορες βασικές κυτταρικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως από την τηλεόραση, το laptop ή το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να επηρεάσει αρκετά διαφορετικά κύτταρα του οργανισμού, από τα δερματικά και τα λιπώδη κύτταρα, μέχρι τους αισθητικούς νευρώνες. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών μπορεί να επηρεαστούν από την έκθεση στο μπλε φως.

Κλείστε το Φως

Εξετάζοντας μύγες των φρούτων στα πειράματά τους, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Oregon των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι μύγες που εκτέθηκαν στο μπλε φως είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις μύγες που παρέμειναν στο σκοτάδι σε όλη τη διάρκεια ζωής τους. Μάλιστα, οι μύγες της πρώτης ομάδας ενεργοποίησαν διάφορα προστατευτικά γονίδια για το άγχος, γεγονός που πιθανώς προκάλεσε πρόωρη γήρανση.

«Προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί το μπλε φως επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης στις μύγες των φρούτων, συγκρίναμε τα επίπεδα των μεταβολιτών ανάμεσα στις μύγες που εκτέθηκαν σε μπλε φως για 2 εβδομάδες και τις μύγες που παρέμειναν στο σκοτάδι για το ίδιο διάστημα», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Από τις αναλύσεις τους, παρατήρησαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις 2 ομάδες, ιδιαίτερα στα κύτταρα της κεφαλής. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα του succinate είχαν αυξηθεί, ενώ τα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος είχαν περιοριστεί σημαντικά στην πρώτη ομάδα.

«Το succinate είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία των κυττάρων. Τα υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής μετά την έκθεση στο μπλε φως πρακτικά αποτελούν ένδειξη ότι η ουσία αυτή δεν φτάνει στα κύτταρα. Παρατηρήσαμε επίσης χαμηλότερα επίπεδα γλουταμινικού οξέος, μίας ουσίας απαραίτητης για την επικοινωνία των νευρώνων», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Επιτάχυνση της Γήρανσης

Οι αλλαγές που παρατήρησε η ομάδα δείχνουν ότι τα κύτταρα υπολειτουργούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο σε αυτά. Η παρατήρηση αυτή μπορεί επίσης να εξηγήσει τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι η έκθεση στο μπλε φως επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

«Τα φώτα LED αποτελούν πλέον την πρώτη επιλογή για τις οθόνες στις τηλεοράσεις, τον υπολογιστή και τα κινητά. Κατά συνέπεια, ο άνθρωπος εκτίθεται στο μπλε φως στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας του. Οι σηματοδοτικές χημικές ουσίες στις μύγες των φρούτων και στον άνθρωπο ταυτίζονται, επομένως από την έρευνά μας φαίνεται ότι πιθανώς υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις από το μπλε φως και στον άνθρωπο», εξηγούν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν ειδικά ανθρώπινα κύτταρα.

Φωτογραφία: George Dolgikh

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα