Μπορεί ο Ύπνος να Επηρεάσει τις Προσπάθειες για Απώλεια Βάρους;

Οι ενήλικες 18-60 ετών θα πρέπει να κοιμούνται για τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ προκειμένου να διατηρήσουν μία καλή υγεία, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του American Academy of Sleep Medicine. Ωστόσο σήμερα, περισσότερο από το 30% του πληθυσμού δεν καταφέρνει να επιτύχει τον παραπάνω στόχο.

Δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι ο ύπνος αποτελεί παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει και τις προσπάθειες για απώλεια βάρους. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η μειωμένη διάρκεια ή ποιότητα του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολικών νόσων, αύξησης του σωματικού βάρους και παχυσαρκίας. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί επίσης με αυξημένη όρεξη για τρόφιμε με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας, η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει και τις προσπάθειες για τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την ολοκλήρωση μίας δίαιτας.

Η έρευνα αυτή προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο European Congress of Obesity.

Η Έρευνα

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη S-LiTE, οι επιστήμονες της παρούσας έρευνας εξέτασαν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σε 195 παχύσαρκους εθελοντές. Οι τελευταίοι ακολούθησαν μία δίαιτα 8 εβδομάδων με την οποία κατάφεραν να χάσουν το 12% του σωματικού τους βάρους.

Για τους επόμενους 12 μήνες, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες οι οποίες έλαβαν καθημερινά:

  • 1 ένεση placebo
  • 1 ένεση placebo και φυσική άσκηση
  • 3mg ενέσιμη λιραγλουτίδη (φάρμακο για την απώλεια βάρους)
  • 3mg ενέσιμη λιραγλουτίδη και φυσική άσκηση

Για την εκτίμηση της ποιότητας του ύπνου οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το ερωτηματολόγιο Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Το σκορ από 5 και πάνω στο ερωτηματολόγιο αυτό αντιστοιχεί σε κακή ποιότητα του ύπνου, ενώ τα σκορ κάτω από 5 σε καλή ποιότητα. Οι εθελοντές φόρεσαν επίσης επιταχυνσιόμετρα με σκοπό να υπολογιστεί η διάρκεια του ύπνου πριν και μετά τη δίαιτα, καθώς και στην 26η και 52η εβδομάδα της έρευνας.

Η Δίαιτα Βελτίωσε την Ποιότητα και Διάρκεια του Ύπνου

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε κατά 0.8 μονάδες, ενώ και η διάρκεια αυξήθηκε κατά 17 λεπτά σε όσους ακολούθησαν τη δίαιτα 8 εβδομάδων.

Η παρατήρηση αυτή, σύμφωνα με τους συγγραφείς, δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον ύπνου, ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατεύθυνση της σύνδεσης αυτής.

Τόνισαν, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα ότι η δίαιτα βελτιώνει τον ύπνο, καθώς δεν είναι σαφές αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στους οποίους μπορεί να αποδίδεται το φαινόμενο αυτό.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ενήλικες με παχυσαρκία που είχαν διάρκεια ύπνου κάτω από 6 ώρες αύξησαν το μέσο δείκτη μάζας σώματος κατά 1.1, ενώ αντιθέτως αυτοί που είχαν διάρκεια πάνω από 6 ώρες μείωσαν το ΔΜΣ κατά 0.16.

Για το τελικό αυτό σημείο, ωστόσο, δεν είχε γίνει τυχαιοποίηση, επομένως οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες.

Μπορεί η Άσκηση να Βελτιώσει την Ποιότητα του Ύπνου;

Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι οι εθελοντές που συνέχισαν τη φυσική άσκηση είχαν καλύτερη ποιότητα του ύπνου σε σχέση με αυτούς που σταμάτησαν να ασκούνται όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δίαιτας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, πριν την έναρξη μίας νέας δίαιτας είναι σημαντικό να εξετάζονται τα χαρακτηριστικά του ύπνου στους ασθενείς, έτσι ώστε να γίνονται και εκεί παρεμβάσεις εκτός από τη διατροφή.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι η φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους, βελτιώνοντας παράλληλα και τον ύπνο μας.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα