Μπορεί η Μπύρα να Βελτιώσει το Εντερικό Μικροβίωμα;

Η καθημερινή κατανάλωση μπύρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agriculture and Food Chemistry. Από την ανάλυση των δεδομένων που έκαναν οι συγγραφείς της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έπιναν ένα ποτήρι μπύρα (με ή χωρίς αλκοόλ) καθημερινά για 4 εβδομάδες, είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου.

Η ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη, αλλά και COVID-19. Κατά συνέπεια, εφόσον η μπύρα αυξάνει τον αριθμό των διαφορετικών βακτηρίων στο έντερο, θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παραπάνω παθήσεων.

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύεται σε μία περίοδο όπου όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται συνολικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, από τις παρατηρήσεις της νέας μελέτης φαίνεται ότι τελικά το 1 ποτήρι μπύρα την ημέρα μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία, ιδιαίτερα αν η μπύρα δεν περιέχει αλκοόλ.

Οι Επιδράσεις της Μπύρας στο Έντερο

Στην παρούσα διπλά τυφλή μελέτη, 22 υγιείς άνδρες ηλικίας 23-58 ετών χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έπινε καθημερινά 1 ποτήρι μπύρας (περιεκτικότητα αλκοόλ 5.2%) για 4 εβδομάδες, ενώ η δεύτερη ομάδα έπινε 1 ποτήρι μπύρας χωρίς αλκοόλ για το ίδιο διάστημα.

Μετά από 4 εβδομάδες, οι επιστήμονες της μελέτης έκαναν εξετάσεις αίματος και κοπράνων στους εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, και στις δύο ομάδες οι εθελοντές είχαν περισσότερα από 20 νέα είδη βακτηρίων στο έντερό τους. Σε καμία από τις δύο ομάδες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο σωματικό βάρος ή στους καρδιομεταβολικούς δείκτες, όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Η μπύρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μία χημική ουσία που μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο έντερο. Οι παραπάνω επιδράσεις ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των ωφελίμων βακτηρίων.

Επιπλέον, τα προϊόντα ζύμωσης γνωρίζουμε σήμερα ότι είναι δυνατό να ενισχύσουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος, επομένως και αυτό το γεγονός μπορεί να προσφέρει οφέλη.

Είναι η Μπύρα ένα Υγιεινό Ποτό;

Στο παρελθόν, τα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της μπύρας στην υγεία δεν ήταν σαφή, καθώς διάφορες έρευνες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alcohol το 2020 διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 21-53 ετών που καταναλώνουν 1 ποτήρι μπύρα χωρίς αλκοόλ καθημερινά για 30 ημέρες παρουσιάζουν αύξηση στην ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος. Ωστόσο, στην ίδια έρευνα, η ομάδα εθελοντών που κατανάλωνε μπύρα με αλκοόλ 4.9% δεν είχε καθόλου οφέλη στο μικροβίωμα.

Πού αποδίδονται, επομένως, οι διαφορές ανάμεσα στην έρευνα του 2020 και την παρούσα μελέτη; Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο πληθυσμός που εξετάστηκε είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του 2020 εξέτασε άνδρες και γυναίκες από το Μεξικό, ενώ η έρευνα του 2022 εξέτασε μόνο υγιείς άνδρες από την Πορτογαλία. Οι επιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεαστούν από το φύλο και το δείκτη μάζας σώματος, όπως παρατήρησαν άλλες μελέτες. Το γεγονός ότι οι εθελοντές προέρχονται από διαφορετικές χώρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σύνθεση του μικροβιώματος.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε στο σημείο αυτό ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ βελτίωσε την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και στις δύο μελέτες. Κατά συνέπεια, αν έχουμε επιλογή θα πρέπει να προτιμούμε πάντοτε την μπύρα που δεν περιέχει αλκοόλ.

Φωτογραφία: Craig Adderley

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα