Η Βιταμίνη D προστατεύει από τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου που παχέος εντέρου. Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει και ενισχύει τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών που είχαν αναδείξει την προστατευτική δράση της βιταμίνης D για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Φαίνεται δε, ότι η ιδανική δόση βιταμίνης D είναι υψηλότερη από τη μέχρι σήμερα συνιστώμενη, η οποία είναι βασισμένη στην υγεία των οστών.

Την μελέτη έγραψαν επιστήμονες από το American Cancer Society, το Harvard T.H. Chan School of Public Health, το US National Cancer Institute και 20 ακόμα ιατρικά κέντρα και οργανισμούς. Δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute.

Η βιταμίνη D είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την έρευνα φαίνεται, ωστόσο, ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω οδών που σχετίζονται με τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών ήταν σχετικά ασαφή, αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρουν οι υψηλές συγκεντρώσεις 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι λίγες κλινικές δοκιμές συμπληρωμάτων βιταμίνης D που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν είχαν δείξει ότι τα τελευταία περιορίζουν τον κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου, ωστόσο αυτό αποδίδεται μάλλον στο μικρό μέγεθος των ερευνών, τη μικρή διάρκεια λήψης του συμπληρώματος και τη συμμόρφωση των εθελοντών με την αγωγή.

Για να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 17 μελέτες παρατήρησης που χρησιμοποίησαν τυποποιημένα κριτήρια. Η ανάλυση περιελάμβανε συνολικά πάνω από 5.700 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και 7.100 υγιείς εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι εθελοντές με συγκεντρώσεις βιταμίνης D χαμηλότερες του φυσιολογικού, είχαν 31% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης σε υψηλότερες τιμές από αυτές που είναι απαραίτητες για την οστική υγεία σχετίστηκαν με 22% μειωμένο κίνδυνο. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν συνέχισε να μειώνεται με την αύξηση της δοσολογίας. Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καρκίνου του παχέος εντέρου παρέμεινε ακόμα και μετά από προσαρμογή για τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου. Η προστατευτική δράση της βιταμίνης D παρατηρήθηκε σε όλες τις υποομάδες εθελοντών που εξετάστηκαν. Ωστόσο, η σύνδεση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 4.2% στις γυναίκες και 4.5% στους άνδρες.

Η βιταμίνη D σήμερα δεν χορηγείται για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η παρούσα έρευνα, ωστόσο δείχνει ότι η δόση που προτείνεται για τη διατήρηση της οστικής υγείας ίσως είναι ανεπαρκής για να προσφέρει πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Η πρόσληψη της βιταμίνης D γίνεται από τη διατροφή, από συμπληρώματα ή από την έκθεση στον ήλιο. Από τις παραπάνω πηγές η προτιμότερη είναι η διατροφή καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Βιβλιογραφία: Cancer.org

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα