Βιταμίνη D και Ωμέγα-3: Κανένα Όφελος στην Αντιμετώπιση της Συστηματικής Φλεγμονής

Δύο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ωμέγα-3 δεν βοηθούν στον περιορισμό της συστηματικής φλεγμονής. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη VITAL και εξέτασαν τα επίπεδα διαφόρων δεικτών φλεγμονής σε ασθενείς που έπαιρναν τα παραπάνω συμπληρώματα, τα οποία και συνέκριναν με τα αντίστοιχα επίπεδα μίας ομάδας ελέγχου.

Μετά από παρακολούθηση ενός έτους, οι έρευνες δεν παρατήρησαν διαφορές στα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Dr Karen Costenbader, διευθύντρια του Lupus Program στο Τμήμα Ρευματολογίας, Φλεγμονής και Ανοσίας του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Chemistry.

Γιατί είναι Σημαντικοί οι Δείκτες Φλεγμονής;

Η φλεγμονή αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη για αρκετά απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τη γήρανση και την παχυσαρκία.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η καρδιαγγειακή νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η οστεοπόρωση, ορισμένα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (όπως η νόσος Alzheimer), ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αρκετοί ασθενείς χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα βιταμίνης D και τα ιχθυέλαια για να περιορίσουν τα επίπεδα της συστηματικής φλεγμονής και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω παθήσεων.

Ωστόσο, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι ούτε η βιταμίνη D ούτε τα ιχθυέλαια μπορούν να περιορίσουν τη συστηματική φλεγμονή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι δείκτες φλεγμονής ήταν αυξημένοι στους ασθενείς που έπραιρναν τα παραπάνω συμπληρώματα.

Η Dr Costenbader και η ομάδα της εξέτασαν τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), του υποδοχέα παράγοντα νέκρωσης όγκων 2 (TNFR2) και της υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (hsCRP).

Ο καθένας από τους παραπάνω δείκτες έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της φλεγμονής. Η ικανότητα προσδιορισμού της τιμής των δεικτών αυτών στο αίμα αποτελεί σημαντικό προγνωστικό εργαλείο που προσφέρει αρκετές πληροφορίες στους γιατρούς σχετικά με τα επίπεδα της φλεγμονής στον ασθενή.

Ποιος ήταν ο Σκοπός της Έρευνας;

Αρκετοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D και ιχθυελαίων καθώς πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζουν τα επίπεδα της φλεγμονής. Συχνά, οι γιατροί δυσκολεύονται να προσδιορίσουν ποια είναι η κατάλληλη δόση του κάθε συμπληρώματος για τους ασθενείς, καθώς και ποια είναι τα συμπληρώματα που πρέπει να παίρνουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν σαφείς κλινικές οδηγίες που μπορούν να καθοδηγήσουν τους γιατρούς στη λήψη αποφάσεων. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσφέρει τα απαραίτητα κλινικά δεδομένα για τον προσδιορισμό οδηγιών στο συγκεκριμένο θέμα.

Η μελέτη VITAL είναι μία τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη στην οποία οι επιστήμονες εξετάζουν τις επιδράσεις της βιταμίνης D, των ωμέγα-3 ή και των δύο, στα επίπεδα της IL-6, του TNFR2 και της hsCRP στο αίμα.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι εθελοντές έλαβαν 2000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D, 1γρ ωμέγα-3 ή και τα δύο κάθε μέρα. Σε ορισμένους ασθενείς χορηγήθηκε placebo.

Οι επιστήμονες έκαναν μία μέτρηση για τους παραπάνω δείκτες στην αρχή της έρευνας, την οποία και συνέκριναν με μία μέτρηση που έγινε 1 χρόνο αργότερα.

Η έρευνα θα εξετάσει στο μέλλον τις επιδράσεις των παραπάνω συμπληρωμάτων και στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου.

Τι Παρατήρησε η Έρευνα;

Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι μετά από 1 χρόνο λήψης των συμπληρωμάτων, τα επίπεδα της βιταμίνης D (25-OH) και ενός ωμέγα-3 (του n-3 FA) στο αίμα ήταν 39% και 55% υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα των εθελοντών που δεν έπαιρναν συμπληρώμτα ή έπαιρναν placebo.

Αυτό δείχνει ότι ο οργανισμός μπορούσε να απορροφήσει τα συμπληρώματα σε ικανοποιητικό βαθμό.

Μία παρατήρηση που προκάλεσε έκπληξη είναι ότι στους εθελοντές που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D, τα επίπεδα της IL-6 ήταν 8.2% υψηλότερα.

Τα επίπεδα της hsCRP ήταν 35.7% πιο υψηλά στους εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή της έρευνας, γεγονός που δείχνει ότι αυτοί που παίρνουν συμπληρώματα για τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πιθανώς αυξάνουν τα επίπεδα επίπεδα του συγκεκριμένου φλεγμονώδους δείκτη.

Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν συμπληρώματα ωμέγα-3, τα επίπεδα της hsCRP  παρουσίασαν μείωση σε αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα n-3 FA στη αρχή της έρευνας, αλλά όχι σε αυτούς που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση ιχθυελαίων.

Συνολικά, μετά τη διάρκεια του ενός έτους της έρευνας, κανένα συμπλήρωμα δεν κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα των βιοδεικτών της φλεγμονής.

«Αν και τελικά δεν παρατηρήσαμε μείωση των δεικτών φλεγμονής σε αυτούς που έπαιρναν τα συμπληρώματα, διαπιστώσαμε ότι αυτοί που έκαναν χαμηλή κατανάλωση ιχθυελαίων στην αρχή της έρευνας παρουσίασαν μείωση σε ένα βιοδείκτη», δήλωσε η Dr Costenbader.

«Θα είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τα αποτελέσματα των μελλοντικών αναλύσεων της VITAL, ιδιαίτερα αναφορικά με τον κίνδυνο παθήσεων και όχι με τιμές βιοδεικτών», πρόσθεσε.

Αν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σαφή κλινικά οφέλη από τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ωμέγα-3 στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής, πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς.

Για παράδειγμα, η ομάδα που εξετάστηκε ήταν πολύ μικρή για να βγουν σαφή αποτελέσματα. Οι ερευνητές εξέτασαν μόλις 1500 εθελοντές από τους 25000. Αν το δείγμα ήταν μεγαλύτερο, τα αποτελέσματα πιθανώς θα ήταν πιο ξεκάθαρα.

Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν μόνο μία μορφή της βιταμίνης D και μία μορφή ωμέγα-3. Άλλα είδη των συμπληρωμάτων πιθανώς να είναι πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό της συστηματικής φλεγμονής.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα