Αυξάνονται οι Θάνατοι από Καρκίνο του Πνεύμονα στις Γυναίκες

Οι θάνατοι από τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 43% μέχρι το 2030 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.

Για τη χρονική περίοδο που εξετάζει η έρευνα, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού αναμένεται να μειωθεί κατά 9%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα θα είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες στις 26 από τις 52 χώρες που εξετάστηκαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cancer Research.

Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις τους θα επαληθευτούν μόνο εφόσον οι τάσεις που υπάρχουν σήμερα συνεχιστούν και στις επόμενες δύο δεκαετίες, γεγονός που δεν θεωρείται πολύ πιθανό.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για το παραπάνω είναι ότι το κάπνισμα ως παράγοντας κινδύνου μεταβάλλεται αφού όλο και περισσότεροι αντικαθιστούν τα συμβατικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά. Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι οι αληθινές επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον καρκίνο του πνεύμονα δεν είναι ακόμα γνωστές. Μία άλλη μεταβλητή είναι ότι ο έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα στις ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες.

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα πρέπει να εστιαστούν στην αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος.

Οι μορφές καρκίνου με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα σήμερα για τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του τραχήλου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν μόνο τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού με σκοπό να διαπιστώσουν την παγκόσμια θνησιμότητα από τις δύο αυτές μορφές καρκίνου.

Συγκέντρωσαν δεδομένα για τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα έτη 2008-2014. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μοντέλα εκτίμησης του πληθυσμού από τα Ηνωμένα Έθνη για τις πενταετίες από το 2015 έως το 2030 για να καταλήξουν στους τελικούς υπολογισμούς τους για το μέλλον.

52 χώρες ανά τον κόσμο είχαν δεδομένα που πληρούσαν τα κριτήρια της έρευνας. Θεωρήθηκε απαραίτητο να υπάρχουν δεδομένα θνησιμότητας για τουλάχιστον 4 χρόνια. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 14 χώρες από την Αμερική, 7 από την Ασία, 29 από την Ευρώπη και 2 από την Ωκεανία.

Για τον υπολογισμό της θνησιμότητας στις γυναίκες χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης ASMR (age-standardized mortality rate).

Συνολικά, ο εκτιμώμενος ASMR για τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση. Από 11.2 το 2015 αναμένεται να φτάσει το 16.0 μέχρι το 2030. Ο αντίστοιχος δείκτης για τον καρκίνο του μαστού αναμένεται να μειωθεί από 16.1 σε 14.7 για την ίδια χρονική περίοδο.

Τα υψηλότερα ASMR τόσο για τον καρκίνο του πνεύμονα όσο και για τον καρκίνο του μαστού προέρχονται από χώρες με υψηλά εισοδήματα, όπως οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο στις χώρες αυτές σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα, η αύξηση αποδίδεται στον αυξημένο αριθμό των γυναικών με ιστορικό καπνίσματος. Η αντίστοιχη μείωση στον καρκίνο του μαστού αποδίδεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στον καλύτερο έλεγχο που επιτρέπει έγκαιρη διάγνωση, καθώς και πιο αποτελεσματικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα