Αντιβιοτικά ή Χειρουργική Αντιμετώπιση στη Σκωληκοειδίτιδα; Τα Τελευταία Δεδομένα

Τα αντιβιοτικά αποτελούν προτιμότερη επιλογή για αρκετούς, αλλά όχι για όλους τους ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα με σκωληκοειδίτιδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης CODA (Comparing Outcomes of antibiotic Drugs and Appendectomy) η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Από τους ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά, σχεδόν το 30% χρειάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο και να κάνει σκωληκοειδεκτομή μέσα σε 90 ημέρες. Τελικά, όπως υποστήριξαν οι ερευνητές, κάθε θεραπεία είχε τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να σταθμίζονται για κάθε ασθενή.

Η CODA είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη θεραπειών για τη σκωληκοειδίτιδα. Εξέτασε συνολικά 1.552 ασθενείς σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ οι οποίοι είτε έλαβαν αντιβιοτικά είτε έκαναν σκωληκοειδεκτομή.

Σχεδόν το 50% των ασθενών στην ομάδα που έλαβε αντιβιοτικά πήρε εξιτήριο από τα επείγοντα και δεν χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο, ωστόσο τελικά η διάρκεια νοσηλείας ήταν παρόμοια ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, οι ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά, χρειάστηκε συχνότερα να επιστρέψουν στα επείγοντα, ωστόσο απουσίασαν συνολικά για μικρότερο αριθμό ημερών από τη δουλειά ή το σχολείο. Η παραπάνω πληροφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους γιατρούς και τους βοηθά να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή που θα επιλέξουν για τους ασθενείς τους. Η μελέτη CODA είναι η πρώτη έρευνα που προσφέρει σαφή δεδομένα στους γιατρούς αναφορικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της κάθε θεραπείας.

«Συγκρίνοντας την πορεία των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά με την αντίστοιχη πορεία των ασθενών που έκαναν σκωληκοειδεκτομή διαπιστώσαμε ότι και στις δύο ομάδες, οι ασθενείς είχαν αναρρώσει σε 30 ημέρες», είπαν οι ερευνητές. Συνολικά, όπως υποστήριξαν, τα αντιβιοτικά δεν οδήγησαν σε χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με τη χειρουργική αφαίρεση και βοήθησαν τους ασθενείς να αποφύγουν την τελευταία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ένας κίνδυνος από τη θεραπεία με αντιβιοτικά ήταν ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν εναποθέσεις ασβεστίου στη σκωληκοειδή απόφυση. Το ακτινολογικό αυτό εύρημα εμφανίζεται περίπου στο 25% των ασθενών με οξεία σκωληκοειδίτιδα και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Το 40% περίπου των ασθενών που παρουσιάζουν τις παραπάνω εναποθέσεις τελικά χρειάζεται να κάνουν σκωληκοειδεκτομή μέσα σε 90 ημέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα