Αντηλιακά: Πόσο Ασφαλή είναι τα Χημικά που Περιέχουν;

Ένα θέμα που συγκεντρώνει τελευταία έντονο ενδιαφέρον από την ερευνητική κοινότητα είναι τα συστατικά των αντηλιακών. Τον περασμένο Μάιο, μία ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα αντηλιακά απορροφώνται από το δέρμα σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η διαπίστωση αυτή έχει κινητοποιήσει αρκετούς οργανισμούς υγείας, μεταξύ των οποίων και το FDA των ΗΠΑ, οι οποίοι προσπαθούν να εξακριβώσουν κατά πόσο οι ουσίες αυτές είναι ασφαλείς σε μεγάλες ποσότητες.

«Η έρευνα αυτή μας υπενθυμίζει ότι τα προϊόντα που βάζουμε στο δέρμα μας, μπορεί να απορροφηθούν στον οργανισμό», είπε η Δρ Τζένιφερ Λιν, καθηγήτρια δερματολογίας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Από τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε ότι οι χημικές αυτές ουσίες είναι επικίνδυνες ή ότι το αντηλιακό είναι επιβλαβές για την υγεία.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο η συγκέντρωση των ουσιών αυτών στο αίμα επηρεάζει την υγεία. Στην πραγματικότητα, από την έρευνα φάνηκε ότι τουλάχιστον μία από τις χημικές ουσίες που εξετάστηκαν, η οξυβενζόνη, υπήρχε στο αίμα ακόμα και πριν χρησιμοποιηθεί το αντηλιακό, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες πηγές της συγκεκριμένης ουσίας στην καθημερινότητά μας», είπε η Λιν.

Αν και υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες αναφορικά με τα χημικά των αντηλιακών, ο ήλιος αποτελεί μία ήδη γνωστή απειλή για την υγεία. Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί ένα καρκινογόνο 1ης τάξης, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Κατανοούμε επομένως, ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το δέρμα μας.

Αντηλιακό στο Σώμα

Η παραπάνω τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου στο JAMA και εξέτασε συνολικά 24 υγιείς εθελοντές που χρησιμοποίησαν 4 αντηλιακά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Οι χημικές ουσίες που περιείχαν ήταν η αβοβενζόνη, η οξυβενζόνη, η εκαμσούλη και το οκτοκρυλένιο. Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες και χρησιμοποίησαν τα προϊόντα σε μορφή σπρέι, λοσιόν ή κρέμας. Κατά την εφαρμογή των αντηλιακών, ακολούθησαν επακριβώς τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα των εθελοντών 30 φορές σε ένα διάστημα 7 ημερών για να διαπιστώσουν αν τα χημικά αυτά είχαν απορροφηθεί.

Το FDA των ΗΠΑ συνιστά ότι κάθε χημική ουσία πρέπει να εξετάζεται ως προς την ασφάλειά της αν φτάνει συγκεντρώσεις πάνω από 0.5 ng/ml στο αίμα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν προκαλεί καρκίνο ή υπογονιμότητα. Τα επίπεδα των τεσσάρων χημικών ουσιών που εξετάστηκαν ήταν στο σύνολό τους πάνω από το παραπάνω όριο την πρώτη μέρα της μελέτης.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές συνέστησαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διασφαλιστεί ότι οι χημικές αυτές ουσίες είναι ασφαλείς. Ωστόσο, δεν υποστήριξαν ότι πρέπει να περιοριστεί η χρήση των αντηλιακών.

Αντίστοιχα, το American Academy of Dermatology τόνισε ότι αυτή ήταν μία μικρή πιλοτική μελέτη και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστώσουμε αν τα χημικά των αντηλιακών έχουν όντως επιδράσεις στην υγεία.

Η Δρ Λιν συμφώνησε με την παραπάνω στάση τονίζοντας ότι δεν ήταν άγνωστο πως οι χημικές αυτές ουσίες εισέρχονται στον οργανισμό. «Λόγω των χημικών ιδιοτήτων της αβοβενζόνης και της οξυβενζόνης, είναι γνωστό ότι μπορούν να διαπεράσουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Ανευρίσκονται επίσης συχνά στο αίμα και τα ούρα», πρόσθεσε. «Δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρά το γεγονός ότι οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται σε αντηλιακά και καλλυντικά από το 1988».

Προστατεύστε το Δέρμα σας από τον Ήλιο

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι, συγκριτικά με τους εθελοντές της έρευνας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις των παραπάνω χημικών ουσιών στο αίμα τους όταν χρησιμοποιούν αντηλιακά, καθώς χρησιμοποιούν πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που συνιστούν οι οδηγίες. «Στην παρούσα μελέτη οι εθελοντές χρησιμοποίησαν το αντηλιακό σύμφωνα με τις οδηγίες, δηλαδή 2 ml αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό στα 3/4 της συνολικής επιφάνειας του δέρματος», είπε η Δρ Λιν.

Αναζητήστε Εναλλακτικές Επιλογές Χωρίς Χημικά

Αν, ωστόσο, θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στα παραπάνω χημικά μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα για τις επιδράσεις τους, κυκλοφορούν ήδη στην αγορά αρκετά φυσικά αντηλιακά. Αυτά περιέχουν κυρίως ψευδάργυρο ή διοξείδιο του τιτανίου για να προστατεύσουν τον οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία.

«Έχουμε αρκετούς ασθενείς που προσπαθούν να αποφύγουν τα χημικά στην καθημερινότητά τους και, για τα άτομα αυτά, συνιστούμε να επιλέξουν φυσικά αντηλιακά», είπε η Δρ Λιν.

Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ τα φυσικά περιέχουν μόρια που την αντανακλούν, πρόσθεσε.

Στρατηγικές για τον Περιορισμό της Έκθεσης στον Ήλιο

Ιδανικά, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στο αντηλιακό για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Το αντηλιακό αποτελεί ένα μόνο από τα μέτρα προστασίας για τον καρκίνο του δέρματος. Φορέστε κατάλληλα ρούχα και αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες με την εντονότερη ακτινοβολία, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι.

Κοινά Λάθη που Σχετίζονται με το Αντηλιακό

Αρκετοί χρησιμοποιούν λανθασμένα τα αντηλιακά με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ακολουθούν τα 5 συχνότερα λάθη κατά τη χρήση του αντηλιακού και συμβουλές για να τα αποφύγετε.

  1. Επιλογή λανθασμένου προϊόντος. Αναζητήστε αντηλιακό με SPF πάνω από 30 το οποίο δεν επηρεάζεται από το νερό και προσφέρει ευρεία προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
  2. Χρησιμοποίηση μικρής ποσότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μικρότερες ποσότητες από αυτές που θεωρούνται απαραίτητες για να διασφαλιστεί επαρκής προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Αρκετοί μάλιστα χρησιμοποιούν μόλις το 1/2 ή το 1/4 της προτεινόμενης ποσότητας. Θυμηθείτε ότι για να καλύψετε το σύνολο του δέρματος χρειάζεστε ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 1 σφηνάκι. Μην ξεχνάτε επίσης να ξαναβάζετε αντηλιακό κάθε 2 ώρες.
  3. Χρησιμοποίηση αντηλιακού μόνο τις ημέρες με ηλιοφάνεια. Οι περισσότεορι άνθρωποι χρησιμοποιούν αντηλιακό μόνο όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, είναι λανθασμένη, καθώς σύμφωνα με το AAD το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου μπορεί να φτάσει στο δέρμα διαπερώντας τα σύννεφα.
  4. Χρήση προϊόντων μετά την ημερομηνία λήξης τους. Το αντηλιακό έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και αν χρησιμοποιηθεί μετά την ημερομηνία λήξης, θα έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα.
  5. Χρησιμοποίηση μόνο αντηλιακού. Αν πιστεύετε ότι το αντηλιακό αρκεί για να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία, κάνετε λάθος. Το αντηλιακό δεν αποκλείει όλες τις επιβλαβείς ακτινοβολίες, επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσετε και άλλα μέτρα προστασίας όπως για παράδειγμα να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και να αποφεύγετε τον ήλιο το μεσημέρι.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα