Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων: Παράγοντας Κινδύνου για τις Αλλεργίες;

Μία νέα έρευνα συνδέει τα φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση του γαστρικού οξέος με υψηλότερο κίνδυνο αλλεργιών. Λόγω του σχεδιασμού της έρευνας, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι τα παραπάνω φάρμακα, μεταξύ των οποίων και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι ερευνητές σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, φαίνεται ότι σίγουρα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών.

Τα δεδομένα που εξέτασε η έρευνα προέρχονται από ιατρικά αρχεία 8.2 εκατομμύρια εθελοντών από την Αυστρία. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 97% του πληθυσμού της Αυστρίας.

Η επιστημονική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία χρησιμοποίησε επιδημιολογικά δεδομένα για να αναλύσει τη χρήση αντιαλλεργικών φαρμάκων σε ασθενείς που είχαν λάβει φάρμακα για τον περιορισμό του γαστρικού οξέος.

Καθώς τα δεδομένα προέρχονται από αρχεία ασφαλιστικών εταιριών, οι επιστήμονες δεν ανέλυσαν την ακριβή συχνότητα των αλλεργιών, αλλά τη χρήση αντιαλλεργικών φαρμάκων.

Η ανάλυση έδειξε ότι μετά τη συνταγογράφηση ανατολέων γαστρικού οξέος, η χρήση αντιαλλεργικών φαρμάκων ήταν υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα είδη φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, αυτοί που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων είχαν 2-3 φορές αυξημένη πιθανότητα να πάρουν αντιαλλεργικά φάρμακα αργότερα.

Γαστρικό Οξύ και Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων χορηγούνται συνήθως από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του γαστρεντερικού, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος. Κατά τη νόσο αυτή, το γαστρικό οξύ εισέρχεται στον οισοφάγο και προκαλεί ερεθισμό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το γαστρικό οξύ είναι απαραίτητο για την πέψη της τροφής, καθώς περιέχει ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες πριν υποστούν περαιτέρω επεξεργασία. Το γαστρικό οξύ προστατεύει επίσης το γαστρεντερικό σύστημα από βακτηριακές λοιμώξεις και άλλους παθογόνους παράγοντες.

Η μείωση της έκκρισης του γαστρικού οξέος μπορεί να αυξάνει πιθανώς την πιθανότητα να εισέλθουν στο έντερο διάφορα αλλεργιογόνα. Η εισροή αυτή μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μία προϋπάρχουσα αλλεργία.

Μην Χρησιμοποιείτε Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Περισσότερο απ’ όσο Χρειάζεται

Η επικεφαλής της έρευνας Έρικα Τζένσεν-Τζαρολίμ, από το Ινστιτούτο Παθοφυσιολογίας και Έρευνας για τις Αλλεργίες στη Βιέννη τόνισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αναστολείς αντλίας πρωτονίων για μεγαλύτερο διάρκεια απ’όσο είναι απαραίτητο.

«Τα φάρμακα αυτά παρεμβαίνουν στην πέψη των πρωτεϊνών, αλλάζουν το μικροβίωμα στο γαστρεντερικό σωλήνα και αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων», πρόσθεσε.

Ο Σαάντ Σακίρ, διευθυντής στη Μονάδα Έρευνας για την Ασφάλεια των Φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη «εξέτασε μία θεωρία».

Συμφώνησε ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και τα άλλα φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή του γαστρικού οξέος μπορεί να αποδυναμώσουν τους μηχανισμούς που προλαμβάνουν την είσοδο των αλλεργιογόνων στο στο έντερο.

Τόνισε επίσης ότι η χρήση αντιαλλεργικών φαρμάκων ως δείκτης για τις διαγνώσεις των αλλεργιών «είναι αρκετά ακριβής».

Υποστήριξε, τέλος, ότι η έρευνα «ενισχύει τη θεωρία ότι οι αναστολείς έκκρισης γαστρικού οξέος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα