Αλλαγή Ώρας: Πώς Επηρεάζει την Υγεία μας;

Την Κυριακή (26/3) θα έχουμε την αλλαγή ώρας και επομένως θα χρειαστεί να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά. Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί από το Μάρτιο μέχρι το φθινόπωρο, οπότε θα γυρίσουμε και πάλι τα ρολόγια μία ώρα πίσω επαναφέροντας τη χειμερινή ώρα.

Αυτή η αλλαγή, η οποία συμβαίνει κάθε χρόνο, μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα αρκετές πτυχές τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας, όπως υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί.

Αρνητικές Επιδράσεις της Αλλαγής Ώρας

Η άποψη αυτή βασίζεται φυσικά σε πληθώρα επιστημονικών δεδομένων. Μάλιστα, οι έρευνες αυτές έχουν διαπιστώσει ότι η μετάβαση από τη χειμερινή στη θερινή ώρα είναι περισσότερο επιβλαβής για τον οργανισμό απ’ ότι η αντίστροφη μετάβαση. Η αλλαγή ώρας που γίνεται κάθε Μάρτιο επηρεάζει περισσότερο τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας, το οποίο ρυθμίζει μία σειρά λειτουργίες, όπως η όρεξη, ο ύπνος και η διάθεση.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο κιρκαδικός ρυθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση στο φως του ήλιου. Η αλλαγή της ώρας την άνοιξη έχει ως αποτέλεσμα να ανατέλλει αργότερα ο ήλιος το πρωί, αλλά να δύει και αργότερα το βράδυ.

Καθώς η έκκριση της σεροτονίνης το πρωί εξαρτάται από το ηλικιακό φως, καταλαβαίνουμε ότι όταν καθυστερεί η ανατολή του ηλίου, το ίδιο συμβαίνει και με την έκκριση της ορμόνης. Αντίστοιχα, το βράδυ, μετά τη δύση του ηλίου αρχίζει η παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε. Καταλαβαίνουμε άρα ότι και εδώ υπάρχουν αντίστοιχες αρνητικές επιδράσεις από την αλλαγή της ώρας.

Αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται επίσης να προσαρμόσουν το πρόγραμμα του ύπνου τους στη νέα ώρα. Τις πρώτες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας, οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται πιο αργά ή ξυπνούν νωρίτερα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη διάρκεια αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Μία έρευνα διαπίστωσε, μάλιστα, ότι ο μέσος άνθρωπος κοιμάται 40 λεπτά λιγότερο τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες του έτους.

Η διαταραχή του φυσιολογικού προγράμματος ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την οδήγηση, καθώς δημιουργεί αίσθημα κόπωσης και μειώνει τη συγκέντρωση του οδηγού. Για παράδειγμα, μία έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology διαπίστωσε ότι τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή ώρας παρατηρείται αύξηση 6% στα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Οι διαταραχές του ύπνου εξ’ αιτίας της αλλαγής ώρας μπορεί να επιδεινώσουν επίσης αρκετές ψυχικές νόσους, μεταξύ των οποίων η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Πως να Προετοιμαστείτε για την Αλλαγή Ώρας

Προκειμένου να περιορίσετε τις αρνητικές επιδράσεις της αλλαγής ώρας στον οργανισμό σας μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα:

  • Κοιμηθείτε και Ξυπνήστε Νωρίτερα τις Προηγούμενες Ημέρες. Περίπου 3 ημέρες πριν την αλλαγή της ώρας κοιμηθείτε και ξυπνήστε 10-15 λεπτά νωρίτερα απ΄ ότι συνήθως. Την επόμενη νύχτα κοιμηθείτε 20-30 λεπτά νωρίτερα και την Τρίτη νύχτα 30-45 λεπτά νωρίτερα. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί καλύτερα στη νέα ώρα ύπνου.
  • Κοιμηθείτε Κάποιες Ώρες το Απόγευμα. Αν νιώθετε κουρασμένοι το απόγευμα μετά την αλλαγή ώρας είναι καλό να κοιμάστε 20-30 λεπτά το απόγευμα μέχρι να προσαρμοστείτε στη νέα ώρα.
  • Αυξήστε την Έκθεση στο Φως. Την πρώτη εβδομάδα μετά την αλλαγή ώρας προσπαθήστε να βγείτε στο φως του ήλιου για τουλάχιστον 15 λεπτά το πρωί, γεγονός που θα διευκολύνει τη διατήρηση του κιρκαδικού ρυθμού.
  • Περιορίστε το Αλκοόλ και την Καφεΐνη. Μειώστε την ποσότητα του αλκοόλ και των ροφημάτων με καφεΐνη που καταναλώνετε λίγες ημέρες πριν και μετά την αλλαγή της ώρας καθώς και τα δύο παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.

Φωτογραφία: Martin Péchy

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα