Αλκοόλ: Ανατρέπονται τα Δεδομένα για τις Επιδράσεις του στην Καρδιακή Υγεία

Ορισμένες μελέτες παρατήρησης στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει οφέλη στην καρδιακή υγεία, ωστόσο μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open αμφισβητεί την παραπάνω θεωρία. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς και τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες μελέτες αποδίδονται σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής και όχι στο αλκοόλ.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 371.463 ενήλικες (μέση ηλικία 57) οι οποίοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 9.2 ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα. Οι εθελοντές αυτές είχαν λάβει μέρος στη μελέτη UK Biobank, η οποία περιέχει πληροφορίες για την γενικότερη υγεία, τον τρόπο ζωής, τις εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και γενετικά δεδομένα των εθελοντών. Από την αρχική ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι αυτοί που έκαναν ήπια-μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν το χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και ακολούθησαν αυτοί που απέφευγαν εντελώς το αλκοόλ. Ωστόσο, η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι αυτοί που έκαναν ήπια ή μέτρια κατανάλωση είχαν επίσης πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν αλκοόλ (περισσότερη άσκηση, αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και αποχή από το κάπνισμα). Προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα με βάση τους παραπάνω παράγοντες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το αλκοόλ δεν προσφέρει κανένα όφελος στην καρδιακή υγεία.

Η επιστημονική ομάδα έκανε περαιτέρω αναλύσεις χρησιμοποιώντας μία προσέγγιση που λέγεται Μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα σε ένα παράγοντα (κατανάλωση αλκοόλ) και ένα τελικό σημείο (καρδιακή υγεία). Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, η προσέγγιση αυτή μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους και επομένως μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε αν πράγματι το αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει την καρδιακή υγεία.

Όταν οι επιστήμονες έκαναν νέες αναλύσεις χρησιμοποιώντας την παραπάνω τεχνική διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με γενετική προδιάθεση για αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, πράγματι έπιναν συχνότερα αλκοολούχα ποτά και είχαν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από υπέρταση ή στεφανιαία νόσο. Η ανάλυση παρατήρησε επίσης ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σχετιζόταν άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ. Συγκεκριμένα, το χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο είχαν οι ασθενείς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Αυτοί που έπιναν 7-14 ποτήρια την εβδομάδα είχαν αυξημένο κίνδυνο, ενώ αυτό που έπιναν πάνω από 21 είχαν πολύ αυξημένο. Μάλιστα, η έρευνα παρατήρησε ότι ακόμα και αυτοί που έκαναν χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ εντός των επιτρεπτών ορίων είχαν επίσης αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι γραμμική και όχι εκθετική. Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από μία ξεχωριστή ανάλυση η οποία εξέτασε δεδομένα από 30.716 εθελοντές που συμμετείχαν στο Mass General Brigham Biobank. Κατά συνέπεια, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να προσφέρει οφέλη ακόμα και σε αυτούς που πίνουν μόλις 1 ποτήρι την ημέρα.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δείχνουν ότι οι γιατροί σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνιστούν αλκοόλ για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αντιθέτως, θα πρέπει να συνιστούν περιορισμό των ποτών αυτών, ιδιαίτερα στους ασθενείς που κάνουν υψηλή κατανάλωση», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Markus Spiske

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα