Θετικά τα Πρώτα Δεδομένα από Πολυχάπι για την Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων

Ένα νέο χάπι που περιέχει 4 διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως διαπίστωσε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Το πολυχάπι αυτό, το οποίο περιέχει ασπιρίνη, μία στατίνη και δύο φάρμακα για την υπέρταση, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 49%.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης, το πολυχάπι περιόρισε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 53% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 51%.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων 30 ετών αναφορικά με την καρδιαγγειακή νόσο. Τόνισαν μάλιστα, ότι η χορήγηση του παραπάνω φαρμάκου μπορεί να αποτρέψει 5-10 εκατομμύρια περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου ετησίως.

Η Σημαντικότητα της Μελέτης

Στις ΗΠΑ, ένας ασθενής καταλήγει από καρδιαγγειακή νόσο κάθε 36 δευτερόλεπτα. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 655.000 θανάτους ετησίως. Κάθε 40 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνολικά 805.000 περιστατικά ετησίως.

Αρκετοί ειδικοί καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι το πολυχάπι που εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη μπορεί να προσφέρει οφέλη σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Μερικοί το χαρακτήρισαν μάλιστα «game changer» καθώς τόνισαν ότι η μαζική χορήγησή του μπορεί να αποτρέψει ένα τεράστιο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης, ο στόχος τους ήταν να αναπτύξουν ένα πολυχάπι το οποίο θα είναι περισσότερο προσβάσιμο στους ασθενείς. Σε αρκετές χώρες του κόσμου δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και οι ασθενείς δυσκολεύονται να πάρουν αρκετά διαφορετικά χάπια. Με τη συγκεκριμένη προσέγγιση, θα αρκεί να παίρνουν ένα μόνο χάπι.

Τα Δεδομένα της Έρευνας

Η έρευνα ήταν μία μετα-ανάλυση που εξέτασε 18.000 εθελοντές σε 26 χώρες παγκοσμίως. Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε ένα πολυχάπι με 2 αντιυπερτασικά φάρμακα και μία στατίνη, στη δεύτερη ομάδα ένα πολυχάπι με δύο αντιυπερτασικά φάρμακα, μία στατίνη και ασπιρίνη, ενώ η τρίτη ομάδα έλαβε placebo και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Στη διάρκεια των 5 ετών που εξέτασε η μελέτη, οι επιστήμονες κατέγραψαν συνολικά 276 καρδιαγγειακά συμβάματα στις ομάδες που έπαιρναν το πολυχάπι και 445 στην ομάδα ελέγχου.

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε στην ομάδα που έπαιρνε το πολυχάπι με την ασπιρίνη. Η ομάδα αυτή είχε σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο για όλα τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει τη χορήγηση της ασπιρίνης δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα, καθώς τα οφέλη από το φάρμακο αντισταθμίζονται συχνά από τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας. Στην παρούσα μελέτη, ωστόσο, υπήρχαν ξεκάθαρα οφέλη.

Η Συζήτηση για την Ασπιρίνη

Η χορήγηση της ασπιρίνης για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου αποτελεί θέμα μεγάλων αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δημιουργεί και πάλι ερωτήματα αναφορικά με τη χορήγηση του φαρμάκου για την πρόληψη συμβαμάτων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται συνεχώς αρνητικά δεδομένα για τη χρήση της ασπιρίνης στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου», αναφέρουν οι επιστήμονες. «Ωστόσο, η μελέτη μας δημιουργεί ορισμένα εύλογα ερωτήματα. Η κύρια διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες είναι ότι αυτές είχαν χορηγήσει μόνο ασπιρίνη στους ασθενείς. Εδώ χορηγήσαμε την ασπιρίνη σε συνδυασμό με φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, επομένως στον παραπάνω συνδυασμό, τα οφέλη από τη χορήγηση του φαρμάκου υπερβαίνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας».

«Οι παρατηρήσεις μας θα βοηθήσουν αρκετούς ασθενείς παγκοσμίως. Ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, συνήθως πρέπει να παίρνουν 4-5 χάπια καθημερινά. Το πολυχάπι επιτρέπει στους ασθενείς αυτούς να παίρνουν μόνο 1 χάπι, γεγονός που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει με τη συμμόρφωση στη θεραπεία», καταλήγει η μελέτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα