7 Μύθοι και Αλήθειες για το Δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και συχνά αδιαφορούμε γι’αυτό όταν φαίνεται υγιές. Αυτό αποδίδεται σε διάφορους ευρέως διαδεδομένους μύθους σχετικά με την υγεία του δέρματος. Ακολουθούν οι 7 συχνότεροι μύθοι και αλήθειες σχετικά με το δέρμα.

Το δέρμα ανανεώνεται συνεχώς

ΑΛΗΘΕΙΑ

Το δέρμα αποτελεί ένα δυναμικό φραγμό ανάμεσα στο εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού και τον εξωτερικό κόσμο. Τα κερατινοκύτταρα που βρίσκονται στην επιδερμίδα (την εξωτερική στιβάδα του δέρματος) πολλαπλασιάζονται συνεχώς έτσι ώστε να μπορούν να αναπληρώσουν τα κύτταρα που αποπίπτουν από την επιφάνεια του δέρματος. Το δέρμα αποτελεί μία πηγή αρχεγόνων κυττάρων με την ικανότητα να διαιρούνται και να ανανεώνουν τον αριθμό τους.

Δύο λίτρα νερού την ημέρα διασφαλίζουν την υγεία του δέρματος

ΜΥΘΟΣ

Η ποσότητα του νερού που πίνουμε δεν επηρεάζει άμεσα το δέρμα. Το δέρμα ενυδατώνεται από τη ροή του αίματος στη δερμίδα, την εσωτερική στιβάδα του δέρματος. Το νερό απομακρύνεται από την επιδερμίδα, ιδιαίτερα σε ξηρό περιβάλλον.

Το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η ενυδάτωση του δέρματος. Όταν παρουσιαστεί σοβαρή αφυδάτωση το δέρμα φαίνεται χλωμό και έχει μειωμένη ελαστικότητα. Σε έναν υγιή άνθρωπο, τα εσωτερικα όργανα (καρδιά, νεφροί και αγγεία) είναι αυτά που ελέγχουν πόσο νερό φτάνει στο δέρμα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε, εξαρτάται από την ποσότητα που χρησιμοποιείται ή χάνεται.

Το στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος

ΑΛΗΘΕΙΑ

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις σήμερα τις οποίες αποδίδουμε στο στρες. Ορισμένες δερματικές παθήσεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις ερευνών, επιδεινώνονται από στρεσογόνα γεγονότα, πιθανώς μέσω έκκρισης των ορμονών του στρες μεταξύ των οποίων και η κορτιζόλη (μία στεροειδής ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια).

Παραδείγματα τέτοιων νόσων είναι η γυροειδής αλωπεκία, μία αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει τους θύλακους της τρίχας προκαλώντας τριχόπτωση, η ψωρίαση, μία αυτοάνοση νόσος που προκαλεί σκλήρυνση του δέρματος, σχηματισμό αργυρόχροων φολίδων και φλεγμονή, και το έκζεμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από κνησμό και δερματική φλεγμονή και συνοδεύει το άσθμα και ορισμένες αλλεργίες.

Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

ΜΥΘΟΣ

Η Acne vulgaris, η γνωστή μας ακμή της εφηβίας η οποία μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα (στα 30 ή τα 40), είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης ορμονών με τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, καθώς και την ανοσιακή απόκριση του δέρματος στους φραγμένους πόρους και τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα.

Η διατροφή με υψηλά λιπαρά είναι αθυγιεινή για διάφορους λόγους αλλά δεν προκαλεί ακμή.

Στην πραγματικότητα, κάποια από τα χάπια που χορηγούνται για τη σοβαρή ακμή, όπως η από του στόματος ισοτρετινοΐνη, απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται μαζί με λιπαρά γεύματα και σε αυτά περιλαμβάνεται η σοκολάτα.

Η σκόνη πλυσίματος μπορεί να προκαλέσει έκζεμα

ΜΥΘΟΣ

Το έκζεμα είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από ξηρό, κνησμώδες και ερυθρόχρωμο δέρμα. Είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων οι οποίοι προκαλούν φλεγμονή.

Το σαπούνι, τα απορρυπαντικά και οι σκόνες πλυσίματος μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να συμβάλλουν στην ξηρότητα καθώς αφαιρούν υγρασία από αυτό (όπως τα υγρά πλυσίματος αφαιρούν το λάδι από τα πιάτα).

Οι βιολογικές σκόνες πλυσίματος περιέχουν ένζυμα (πρωτεΐνες που διασπούν τα λίπη και άλλες πρωτεΐνες). Τα τελευταία, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, επομένως μπορεί να επιδεινώσουν ένα προϋπάρχον έκζεμα.

Είναι σημαντικό να απομακρύνεται η σκόνη πλυσίματος προσκετικά από τα ρούχα πριν φορεθούν, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Τα λευκά σημάδια στα νύχια αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας ασβεστίου

ΜΥΘΟΣ

Τα νύχια δημιουργούνται στη μήτρα των ονύχων, μία περιοχή που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στο άνω άκρο των ονύχων. Αν τραυματιστεί η περιοχή αυτή, μπορεί να διαταραχθεί η ανάπτυξη του όνυχα και και να παγιδευτεί αέρας.

Αυτό φαίνεται σαν λευκό σημείο στο νύχι. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των ονύχων (καθώς και των οστών και τον οδόντων) ωστόσο τα λευκά αυτά σημεία δεν αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας.

Ο ήλιος κάνει καλό στο δέρμα

ΑΛΗΘΕΙΑ και ΜΥΘΟΣ

Αρκετοί νιώθουν καλύτερα όταν υπάρχει ηλιοφάνεια, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο ήλιος έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιδράσεις στο δέρμα.

Το φως του ήλιου περιλαμβάνει διάφορα μήκη κύματος, κάποια από τα οποία γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι, ενώ άλλα είναι έξω από το εύρος που αντιλαμβανόμαστε. Η ακτινοβολία αυτή είναι η υπέρυθρη και η υπεριώδης.

Τα διάφορα μήκη κύματος έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο δέρμα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλλει στην πραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την οστική υγεία. Αν δεν υπάρχει επαρκής έκθεση στον ήλιο, η βιταμίνη αυτή πρέπει να ληφθεί από τη διατροφή.

Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν ειδικά μήκη κύματος υπεριώδους ή υπέρυθρης ακτινοβολίας σε ελεγχόμενες δόσεις για να μειώσουν τη φλεγμονή του δέρματος σε κάποιες παθήσεις.

Ωστόσο, όταν υπάρχει υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκληθούν βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων, γεγονός που οδηγεί σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους και καρκίνο.

Γενικά, εκτός αν έχετε κάποια νόσο ή λαμβάνετε θεραπεία που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, η έκθεση στον ήλιο προσφέρει οφέλη, ωστόσο μην εκτίθεστε για μεγάλη διάρκεια καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλιακών εγκαυμάτων.

Επίλογος

Οι αρχές για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος αποτελούν κατά κύριο λόγο κοινή λογική. Πλένετε συχνά το δέρμα σας για να απομακρύνετε τη σκόνη, αλλά μην κάνετε υπερβολές καθώς μπορεί να αφαιρέσετε την απαραίτητη γι’αυτό υγρασία.

Αν το δέρμα σας είναι ξηρό ή τεταμένο, χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα. Αποφύγετε το στρες, πίνετε νερό όταν διψάτε και ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή. Τέλος, προστατεύστε το δέρμα σας από τον ήλιο με καπέλο, ρούχα και αντηλιακό, όπου χρειάζεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα