6 Χημικές Ουσίες σε Τρόφιμα και Καλλυντικά που Δεν είναι Τόσο Επικίνδυνες Όσο Νομίζουμε

Αν και οι πληροφορίες σχετικά με τα χημικά των τροφίμων, των ρούχων και των οικιακών προϊόντων είναι κάθε άλλο παρά φτωχές, συχνά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιες από αυτές είναι επιβεβαιωμένες από έρευνες και ποιες βασίζονται απλά σε υποθέσεις.

Ορισμένες χημικές ουσίες έχουν σχετιστεί δικαιολογημένα στο παρελθόν με καρκίνο, αυτισμό και υπογονιμότητα, ενώ άλλες ενοχοποιούνται για μία σειρά ανεπιθύμητες ενέργειες χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα γι’αυτό.

Όπως συμβαίνει με κάθε χημική ουσία, η τοξικότητά της εξαρτάται από τη δόση και τη συχνότητα ή διάρκεια έκθεσης. Τα παρακάτω χημικά θεωρούνται «τοξικά» ή «επικίνδυνα», ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη έχει ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για ανυπόστατους λόγους. Η ανησυχία για την ουσία αυτή ξεκίνησε από ορισμένες έρευνες σε ποντίκια που παρατήρησαν ότι η ασπαρτάμη συνδέεται με ορισμένους καρκίνους του αίματος, όπως η λευχαιμία και τα λεμφώματα. Τόσο το Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ όσο και το European Food Safety Authority (EFSA) απέρριψαν τα ευρήματα των παραπάνω ερευνών και δήλωσαν ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής.

Το πραγματικό πρόβλημα με την ασπαρτάμη είναι ότι βρίσκεται συνήθως σε αναψυκτικά τύπου “diet”  τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παραπάνω ποτά μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία για ζάχαρη και να προκαλέσουν παχυσαρκία.

Σακχαρίνη

Μία άλλη έρευνα σε ποντίκια παρατήρησε αντίστοιχη σύνδεση ανάμεσα στην σακχαρίνη και τον καρκίνο. Τη δεκαετία του 1980, τα προϊόντα με σακχαρίνη έπρεπε να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα που λέει ότι το γλυκαντικό «προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα».

Η έρευνα αυτή, ωστόσο, αργότερα απορρίφθηκε καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Δεκάδες άλλες έρευνες δεν κατάφεραν να παρατηρήσουν σύνδεση ανάμεσα στη σακχαρίνη και τον καρκίνο.

Ως αποτέλεσμα, το 2016, το National Toxicology Program αφαίρεσε τη σακχαρίνη από τη λίστα των ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Αλουμίνιο

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ένα email που κυκλοφόρησε αρκετά, υποστήριζε ότι το αλουμίνιο στα αποσμητικά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Η θεωρία αυτή είχε βασιστεί σε κάποιες πρώιμες μελέτες, ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε αναληθής.

Τόσο το European Commission’s Scientific Committee on Consumer Safety όσο και το American Cancer Society δεν διαπίστωσαν σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και τα αποσμητικά που περιέχουν αλουμίνιο.

Από τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ότι ο οργανισμός απορροφά ελάχιστες ποσότητες αλουμινίου από τα αποσμητικά οι οποίες θεωρούνται ακίνδυνες.

Παραβένες (Parabens)

Το 2014, μία μικρή έρευνα συνέδεσε τις παραβένες, μία ομάδα συντηρητικών που βρίσκονται στο make-up και τα προϊόντα δέρματος, με τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο αργότερα αποδείχθηκε ότι η μεθοδολογία της έρευνας ήταν λανθασμένη. Η έρευνα παρατήρησε παραβένες σε ιστούς από καρκίνο του μαστού, ωστόσο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει την προέλευσή τους ή αν προκαλούσαν ή συνέβαλαν στην εμφάνιση του καρκίνου.

Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι οι παραβένες μπορούν να επηρεάσουν τα ορμονικά συστήματα με τρόπο αντίστοιχο με αυτό των οιστρογόνων, ωστόσο οι παραβένες που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι πολύ ασθενέστερες σε σχέση με τα φυσικά οιστρογόνα του οργανισμού.

Το FDA των ΗΠΑ επίσης δεν κατάφερε να βρει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι παραβένες στα καλλυντικά επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου. Τα χημικά αυτά προστατεύουν, μάλιστα, τα make-up, τις λοσιόν και τα αντηλιακά από τους πληθυσμούς των μικροβίων.

MSG

Το 1968, ένας επιστήμονας ανέφερε ότι παρουσιάζε μούδιασμα και αίσθημα παλμών κάθε φορά που έτρωγε σε κινέζικα εστιατόρια. Η αιτία των συμπτωμάτων αυτών, όπως υποστήριξε, ήταν ένα πρόσθετο που λέγεται MSG (όξινο γλουταμινικό νάτριο) και βρίσκεται στα επεξεργασμένα κρέατα, τα πατατάκια και τα λαχανικά σε κονσέρβα.

Τη δεκαετία του 1990, το FDA έκανε διάφορες έρευνες σχετικά με το πρόσθετο αυτό και διαπίστωσε ότι είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Από τις παραπάνω έρευνες παρατηρήθηκε επίσης ότι όσοι παρουσιάζαν κεφαλαλγίες, μούδιασμα ή ζαλάδα είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες MSG με άδειο στομάχι.

Οι παραπάνω έρευνες δεν κατάφεραν ωστόσο να απομακρύνουν το στίγμα για το MSG και σήμερα σχεδόν το 42% των Αμερικανών αποφεύγουν τη συγκεκριμένη ουσία.

Θειικά Άλατα (Sulfates)

Αρκετοί καταναλωτές προτιμούν τα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, ωστόσο σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις ουσίες αυτές. Ουσιαστικά αποτελούν ένα ισχυρότερο σαπούνι που διευκολύνει την απομάκρυνση λιπών και ελαίων από το δέρμα.

Τη δεκαετία του 1990, αρκετοί πίστευαν ότι τα θειικά άλατα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, ωστόσο η θεωρία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τις έρευνες. Αυτοί που πρέπει να αποφεύγουν τα θειικά άλατα είναι όσοι έχουν αλλεργία σε αυτά, καθώς οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος.

Βιβλιογραφία: Business Insider

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα