5 Συμβουλές για τη Διατήρηση της Υγείας στις Γιορτές

Για τους περισσότερους από μας, οι γιορτινές ημέρες είναι μία ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ωστόσο, την εποχή αυτή δεν είναι λίγοι αυτοί που θα κάνουν υπερβολές στο γιορτινό τραπέζι καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ.

Η συνήθεια αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1978, έτος κατά το οποίο καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών που προσέρχονται στα επείγοντα παραπονούμενοι για συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου αυξάνονται κατά 15% τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Αν και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα από εμάς να αποφύγει τους κινδύνους για την υγεία που εμφανίζονται τη χρονική αυτή περίοδο.

Προσοχή στη Διατροφή

Τα κρεατικά που καταναλώνουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι) και λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την καρδιά μας.

Ωστόσο, οι παραπάνω ουσίες δεν αποτελούν το μοναδικό ένοχο. Το τυρί αλλά και η ζάχαρη που βρίσκεται στα περισσότερα γλυκά των Χριστουγέννων μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα για την υγεία μας.

Η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Προτιμήστε Υγιεινά Τρόφιμα

Διάφοροι οργανισμοί υγείας, μεταξύ των οποίων και το American Heart Association, έχουν δημοσιεύσει μία σειρά οδηγίες διατροφής για την αποφυγή των κινδύνων τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να επιλέξετε κρεατικά που δεν έχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά αντί για τεχνητά γλυκαντικά.

Περιορίστε την Κατανάλωση Αλκοόλ

Αν και ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τους μηχανισμούς της σύνδεσης αυτής, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών. Είναι προφανές, επομένως, ότι πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Μία συμβουλή που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την περίοδο των γιορτών είναι να πίνετε τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό μετά από κάθε ποτήρι αλκοόλ. Με τον τρόπο αυτό, η απορρόφηση του αλκοόλ επιβραδύνεται, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Προσπαθήστε επίσης να πίνετε πιο αργά τα ποτά.

Αποφύγετε το Στρες

Σύμφωνα με δεδομένα από το American Psychology Association, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των γυναικών αντιμετωπίζουν έντονο στρες κατά τη διάρκεια των γιορτών. Όπως γνωρίζουμε, η σημαντική αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό μπορεί να επιβαρύνει την καρδιακή υγεία.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τους στρεσογόνους παράγοντες και εστιάστε περισσότερο στα θετικά των ημερών. Αν κάτι σας προκαλέσει ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκουραστείτε για λίγο χρόνο έτσι ώστε να νιώσετε καλύτερα. Οι βαθιές αναπνοές για 5 λεπτά συνήθως αρκούν για να περιοριστεί το στρες.

Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε τρόφιμα που απολαμβάνετε, θυμηθείτε ωστόσο να μην κάνετε υπερβολές.

Μην Παραβλέψετε την Άσκηση

Αρκετοί άνθρωποι αμελούν την καθημερινή τους άσκηση κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι σημαντικό να μην περιορίσουμε τη φυσική άσκηση τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θυμηθείτε ότι ακόμα και αν περπατήσετε για 15 λεπτά, αυτό είναι προτιμότερο από το να μην γυμναστείτε καθόλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα