5 Διατροφικές Τάσεις που ΔΕΝ Πρέπει να Ακολουθήσετε

Συχνά, αρκετοί από εμάς αναρωτιόμαστε αν πρέπει να ακολουθήσουμε μία διατροφική τάση που διαφημίζεται στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο. Παρά το γεγονός ότι οι τάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ωφέλιμες για την υγεία. Ακολουθούν 5 διατροφικές συνήθειες που είναι καλό να αποφύγετε.

Νερό με Βιταμίνες

Το νερό με βιταμίνες, σύμφωνα με τις διαφημίσεις, είναι πλούσιο σε βιταμίνες (όπως οι B, C και E) και μέταλλα (όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο). Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που περιέχει το συγκεκριμένο νερό δεν είναι αρκετή για να έχει οποιαδήποτε υπολογίσιμη επίδραση στην υγεία. Για παράδειγμα, ένα νερό της κατηγορίας αυτής διαφημίζεται ότι περιέχει 10mg καλίου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για το κάλιο είναι 4.700mg, επομένως η ποσόσητα στο νερό που διαφημίζεται είναι αμελητέα και είναι προτιμότερο να λάβετε το απαραίτητο κάλιο από τη διατροφή.

Αρκετά νερά με βιταμίνες περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες ζάχαρης, οι οποίες συχνά είναι αρκετές για να υπερβείτε το ημερήσιο όριο των 30gr για τα προστιθέμενα σάκχαρα για τις γυναίκες ή των 36gr για τους άνδρες. Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ζάχαρης μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Εναλλακτική Επιλογή: Βάλτε φέτες πορτικαλιού σε ένα ποτήρι νερού ή αν ανησυχείτε για τις θρεπτικές ουσίες στη διατροφή σας, πάρτε ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών.

Λάδι Καρύδας

Το λάδι καρύδας, σύμφωνα με τις διαφημίσεις, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, προστατεύει από την καρδιακή νόσο, βοηθά στην καύση λίπους, βελτιώνει την πέψη και προσφέρει μία σειρά από άλλα οφέλη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ερευνών που να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω οφέλη. Το κυριότερο αρνητικό που έχει το λάδι καρύδας είναι ότι αποτελείται κατά 90% από κορεσμένα λίπη. Ένα κουτάλι περιέχει σχεδόν 12gr κορεσμένα λίπη (που καλύπτει το όριο κορεσμένων λιπών για 1 ημέρα), ενώ ένα κουτάλι ελαιόλαδου περιέχει μόλις 2gr.

Ορισμένες μικρές έρευνες έχουν δείξει ότι το λάδι καρύδας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL ή «καλής» χοληστερόλης, ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνει και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα που να δείχνουν ότι το λάδι καρύδας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή οποιαδήποτε άλλης νόσου. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εναλλακτική Επιλογή: Χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο για τη μαγειρική. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αποφύγετε τελείως το λάδι καρύδας. Χρησιμοποιήστε το όπου κρίνετε απαραίτητο, απλά όχι στην καθημερινή σας μαγειρική.

Τρόφιμα Χωρίς Γλουτένη (Gluten-Free)

Το σιτάρι, η σίκαλη και η βρώμη είναι τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μία πρωτεΐνη η οποία ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ανοσιακή απόκριση σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Τα άτομα αυτά πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη και να γνωρίζουν ότι αυτή μπορεί να βρίσκεται σε σάλτσες, σούπες ή ακόμα και σε σαλάτες.

Αν ωστόσο, δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη δεν πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη, καθώς τα σιτηρά και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως που παράγονται από αυτά, έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και πρωίμου θανάτου.

Ένα άλλο πρόβλημα με τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται αντί για τη γλουτένη. Η ουσία αυτή αντικαθίσταται συνήθως από ρύζι ή πατάτες, τρόφιμα τα οποία μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη αίματος σε μεγάλες ποσότητες.

Εναλλακτική Επιλογή: Αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη αλλά πιστεύετε ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που καταναλώνετε και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Αν παρατηρήσετε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, μιλήστε με τον γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τον τρόπο που μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση των τροφίμων αυτών και να τα αντικαταστήσετε με άλλα.

Επιδόρπια με Hummus

Το hummus είναι ένα φαγητό της Μέσης Ανατολής που παράγεται από ρεβίθια, ελαιόλαδο, ταχίνι και χυμό λεμονιού. Είναι πλούσιο σε υγιή ακόρεστα λίπη. Το σκέτο hummus είναι μία καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βιταμινών. Ωστόσο, το hummus διατίθεται τελευταία και ως επιδόρπιο σε εστιατόρια και μαγαζιά με γεύσεις όπως μπισκότο, κεράσι και μάνγκο. Η υφή του μοιάζει με την κρέμα του κέικ και μπορείτε να το απλώσετε σε φρούτα, μπισκότα ή λαχανικά. Είναι όμως ωφέλιμο για την υγεία σε αυτή τη μορφή;

Το hummus σε μορφή επιδορπίου περιέχει ζάχαρη και αρκετά κορεσμένα λίπη. Για παράδειγμα, δύο κουτάλια περιέχουν 80 θερμίδες, 5gr κορεσμένα λίπη και 4gr ζάχαρη. Συγκριτικά, ίδια ποσόσητα απλού hummus περιέχει 70 θερμίδες, 1gr κορεσμένα λίπη και καθόλου ζάχαρη.

Εναλλακτική Επιλογή: Βάλτε 2 φράουλες στο απλό hummus για να βελτιώσετε τη γεύση του. Τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν σημαντικά τη γλυκόζη αίματος.

Ποτά και Ροφήματα με Μανιτάρια

Ορισμένες καφετέριες, εστιατόρια ή παρασκευαστές προσφέρουν καφέ, τσάι ή ροφήματα που περιέχουν εκχύλισμα ή σκόνη μανιταριών. Όπως υποστηρίζουν, τα μανιτάρια μπορούν να μειώσουν τη νευρικότητα που προκαλεί ο καφές και να βελτιώσουν την πέψη, τη σκέψη, την ενέργεια και την ανοσιακή απόκριση. Αν και τα μανιτάρια περιέχουν διάφορα φυτοχημικά που συνδέονται με την αντιμετώπιση του καρκίνου και την προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που οδηγούν σε χρόνια νοσήματα, οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη των μανιταριών είναι γενικά μικρές και περιορίζονται σε καλλιέργειες ή πειραματόζωα.

Μπορεί επομένως ένα ρόφημα που περιέχει εκχύλισμα μανιταριών να προσφέρει οφέλη στην υγεία; Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε καθώς δεν έχουν γίνει έρευνες γι’αυτό. Επιπλέον, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τη σύσταση ενός από τα παραπάνω ποτά, καθώς θεωρούνται συμπληρώματα και επομένως δεν ελέγχονται ως προς τη σύστασή τους.

Εναλλακτική Επιλογή: Προσθέστε μπαχαρικά, όπως η κανέλλα, στον καφέ ή το τσάι σας για να βελτιώσετε τη γεύση του. Υπάρχουν μικρές έρευνες που έχουν παρατηρήσει ότι η κανέλλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, ωστόσο οι μικρές ποσότητες στον καφέ δεν προκαλούν αισθητή διαφορά.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Marco Verch (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα