4 Συχνά Συμπτώματα των Κάτω Άκρων και η Αιτιολογία τους

Η κύρια λειτουργία των κάτω άκρων είναι η διατήρηση της όρθιας και ευθυτενούς στάσης. Ωστόσο, συχνά αποτελούν δείκτη της γενικότερης υγείας μας. Αν και ορισμένα συμπτώματα των κάτω άκρων είναι ειδικά για συγκεκριμένες παθήσεις των ποδιών, άλλα παραπέμπουν σε παθήσεις της καρδίας, του νευρικού συστήματος, των νεφρών ή άλλων οργάνων.

Σύμπτωμα: Κράμπες

Πιθανό Αίτιο: Αφυδάτωση

Μία κράμπα σε ένα μυ των κάτω άκρων μετά την άσκηση, ιδιαίτερα σε θερμό καιρό, αποτελεί συνήθως ένδειξη ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη για υγρά. Για τη φυσιολογική σύσπαση και χαλάρωσή τους, οι μύες χρειάζονται ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο. Η μικρή ποσότητα υγρών ή ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει υπερευαισθησία στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες των κάτω άκρων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται παθολογικές συσπάσεις, ή σπασμοί.

Τα υγρά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία όλων των οργάνων. Η αφυδάτωση δεν επιτρέπει τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν επαρκώς ενέργεια, να μεταφέρουν θρεπτικές ουσίες ή να πολλαπλασιαστούν. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η αφυδάτωση μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση πίνετε νερό ή ενεργειακά ποτά με ηλεκτρολύτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Σύμπτωμα: Άλγος στη Γαστροκνημία κατά την Άσκηση

Πιθανό Αίτιο: Αθηροσκλήρωση

Το άλγος στα κάτω άκρα μετά την άσκηση, το οποίο συνοδεύεται συνήθως από αδύναμο παλμό στα κάτω άκρα, ωχρότητα του δέρματος και πληγές που δεν επουλώνονται ταχέως, αποτελούν στο σύνολό τους ενδείξεις περιφερικής αρτηριοπάθειας, δηλαδή περιορισμού της ροής αίματος στα κάτω άκρα. Το συχνότερο αίτιο της κατάστασης αυτής είναι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης χοληστερόλης και λίπους σε μορφή πλακών.

Αν έχετε μειωμένη ροή αίματος στα κάτω άκρα, πιθανώς το ίδιο ισχύει και για την καρδιά σας. Η περιφερική αρτηριοπάθεια έχει αρκετούς κοινούς παράγοντες κινδύνου με την καρδιαγγειακή νόσο, όπως για παράδειγμα τη κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη, το διαβήτη και την υπέρταση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος του μυοκρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου στο μέλλον.

Για να αποφύγετε τις σοβαρές επιπλοκές πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας οι οποίες περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, φυσική άσκηση, υγιεινή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος. Συχνά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διάνοιξη μίας αρτηρίας που έχει φραγεί. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει επίσης αντιπητκικά και αγγειοδιασταλτικά.

Συμπτώματα: Άλγος, Αίσθημα καύσου, Μούδιασμα και Μυρμήγκιασμα

Πιθανό Αίτιο: Διαβήτης

Τα παραπάνω συμπτώματα στα κάτω άκρα αποτελούν πιθανώς ενδείξεις διαβητικής νευροπάθειας, δηλαδή νευρικής βλάβης από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα τελευταία δεν προκαλούν βλάβες μόνο στα τριχοειδή αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα νεύρα, αλλά και στα ίδια τα νεύρα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να στείλουν τα σωστά σήματα στον εγκέφαλο.

Το κλειδί για την πρόληψη της νευροπάθειας, καθώς και των υπολοίπων διαταραχών του διαβήτη, όπως η απώλεια της όρασης, η καρδιαγγειακή νόσος και οι νεφρικές βλάβες, είναι η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος καθώς και ο περιορισμός των παραγόντων κινδύνου. Αποφύγετε το κάπνισμα και προσπαθήσετε να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Η καλή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα απαιτεί αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα.

Σύμπτωμα: Οίδημα των Κάτω Άκρων

Πιθανά Αίτια: Καρδιακές, Νεφρικές ή Ηπατικές Νόσοι

Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στο κάτω άκρα. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να αποδίδεται σε τραυματισμούς ή φλεβική ανεπάρκεια, ή σε σοβαρότερα αίτια όπως:

  • Ένα θρόμβο αίματος στο πόδι
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Ηπατική νόσο (κίρρωση)

Καθεμία από τις παραπάνω παθήσεις έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα