4 Μύθοι για την Ξηροφθαλμία

Αρκετοί ασθενείς παγκοσμίως υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ο ξηρός καιρός και ο ανεπαρκής ύπνος είναι μερικά μόνο από τα αίτια του παραπάνω συμπτώματος.

Η ξηροφθαλμία είναι συνήθως ήπια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκευάσματα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή. Τα σοβαρότερα περιστατικά, ωστόσο, χρειάζονται παρακολούθηση από γιατρό καθώς η ξηροφθαλμία μπορεί να οδηγήσει σε έλκη του κερατοειδούς και φλεγμονή επηρεάζοντας έτσι την όραση.

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούν οι 4 συχνότεροι μύθοι για τη χρόνια ξηροφθαλμία.

Η Ξηροφθαλμία Εμφανίζεται Φυσιολογικά και δεν Χρειάζεται Αντιμετώπιση

Αν και η ξηροφθαλμία συχνά μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί σύμπτωμα μίας πάθησης όπως το σύνδρομο Sjogren. Το τελευταίο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από ξηροφθαλμία και ξηροστομία.

Αν παρουσιάζετε συχνά ξηροφθλαμία, επισκεφθείτε ένα γιατρό για να εξετάσει αν πάσχετε από κάποια υποκείμενη νόσο που ενοχοποιείται για το σύμπτωμα αυτό. Αν δεν καταφέρει να ταυτοποιήσει κάποια συγκεκριμένη νόσο, θα εξερευνήσει άλλα πιθανά αίτια. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να σας συστήσει και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα περιορισμό του χρόνου που περνάτε στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Η Ξηροφθαλμία Αντιμετωπίζεται με Οποιεσδήποτε Οφθαλμικές Σταγόνες

Αν και οι οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια) αποτελούν το συχνότερο φάρμακο για τις οφθαλμικές παθήσεις, υπάρχουν αρκετά είδη σταγόνων και καθένα από αυτά έχει διαφορετικές ιδιότητες.

Οι οφθαλμικές σταγόνες για την ξηροφθαλμία λέγονται επίσης λιπαντικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα. Σε σοβαρότερες παθήσεις χρησιμοποιείται λιπαντικό τζελ, ωστόσο το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει προσωρινή θόλωση της όρασης, επομένως ιδανικά πρέπει να εφαρμόζεται πριν τον ύπνο.

Αποφύγετε επίσης τις αποσυμφορητικές οφθαλμικές σταγόνες καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μακροπρόθεσμα. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τη σύσπαση των τριχοειδών στους οφθαλμούς, αντιμετωπίζοντας έτσι την ερυθρότητα των οφθαλμών. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τη διαστολή της κόρης και τον ερεθισμό των οφθαλμών. Όσοι λαμβάνουν συχνά τα φάρμακα αυτά, μπορεί να παρουσιάσουν ανοχή σε αυτά, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ερυθρότητας.

Άλλα παραδείγματα είναι οι αντισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες που χρησιμοποιούνται για τις αλλεργίες και οι αντιβιοτικές σταγόνες για τις λοιμώξεις.

Η Δακρύρροια Αποτελεί μία Μορφή Ξηροφθαλμίας

Αντίθετα με την ευρεία αντίληψη, η αυξημένη δακρύρροια σχετίζεται με την ξηροφθαλμία. Κατά την ξηροφθαλμία ή τον ερεθισμό των οφθαλμών, ο οργανισμός ξεκινά την παραγωγή δακρύων για να διασφαλίσει την επαρκή ενυδάτωση.

Η δακρύρροια, ωστόσο, δεν αποτελεί απαραίτητα απόρροια της ξηροφθαλμίας. Όταν διάφορα αλλεργιογόνα όπως η σκόνη και η γύρη εισέρχονται στους οφθαλμούς, ο οργανισμός προσπαθεί να τα απομακρύνει παράγοντας δάκρυα.

Ο Ξηρός Αέρας Προκαλεί Ξηροφθαλμία

Αν και αυτό είναι εν μέρει αληθές, δεν αποτελεί το μοναδικό αίτιο της ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία συχνά είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, επομένως εμφανίζεται συχνότερα στην τρίτη ηλικία. Μπορεί επίσης να αποδίδεται στη δράση ορμονών και γι’αυτό εμφανίζεται συχνά στην εγκυμοσύνη.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να αυξήσουν την παραγωγή δακρύων. Παραδείγματα των φαρμάκων αυτών είναι τα αντισταμινικά, τα αποσυμφορητικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για την πίεση.

Η χρήση φακών επαφής, καθώς και ορισμένες επεμβάσεις στους οφθαλμούς (όπως η LASIK) μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας.

Ο συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας για την ξηροφθαλμία, ωστόσο, είναι ο τρόπος ζωής. Η προσήλωση για αρκετή ώρα στην οθόνη του τηλεφώνου ή του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Οι ασθενείς που δεν κοιμούνται αρκετά, καθώς και αυτοί που δεν ανοιγοκλείνουν επαρκώς τους οφθαλμούς, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα