35 Λεπτά Άσκησης Καθημερινά Μειώνουν Σημαντικά τον Κίνδυνο Κατάθλιψης

Τα οφέλη της φυσικής άσκησης για την υγεία είναι γνωστά. Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να περιορίσει τα επεισόδια κατάθλιψης, ακόμα και σε ασθενείς με αυξημένο γενετικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη του είδους της.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Depression and Anxiety και δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης, ακόμα και όταν υπάρχει υψηλή γενετική προδιάθεση.

Η επικεφαλής της έρευνας Karmel Choi και οι συνεργάτες της εξέτασαν γονιδιακά και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από σχεδόν 8000 εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στη βάση δεδομένων Partners Biobank.

Σε ένα διάστημα 2 ετών, η Choi και οι συνεργάτες της εξέτασαν εκατομμύρια αρχεία με σκοπό ξεχωρίσουν τους ασθενείς που είχαν διαγνώσεις κατάθλιψης.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υπολόγισαν τον γενετικό κίνδυνο για κάθε ασθενή ξεχωριστά αναλύοντας το γονιδίωμά του με σκοπό να καταλήξουν σε ένα γενετικό δείκτη για τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Η Άσκηση Συνδέεται με Μειωμένο Κίνδυνο Κατάθλιψης

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους εθελοντές με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά είχαν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτοί που έκαναν την περισσότερη άσκηση είχαν τον μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη, ακόμα κι αν είχαν αυξημένη γενετική προδιάθεση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη, ο αυξημένος κίνδυνος από την κληρονομικότητα μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί με την άσκηση», δήλωσε η Choi.

«Περίπου 35 λεπτά άσκησης κάθε μέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και προστατεύουν από μελλοντικά επεισόδια κατάθλιψης», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάθε επιπλέον 4 ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 17%.

Τόσο η έντονη άσκηση, όπως οι αεροβικές ασκήσεις, όσο και οι ασκήσεις χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και οι διατάσεις, είχαν θετικές επιδράσεις στον περιορισμό του κινδύνου κατάθλιψης.

Ο Dr Jordan Smoller, ένας από τους επιστήμονες που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα, πρόσθεσε:

«Γενικότερα, η ψυχιατρική δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακαλύψει αποτελεσματικές μεθόδους για την πρόληψη της κατάθλιψης και των άλλων ψυχιατρικών νόσων. Η έρευνά μας χρησιμοποίησε ιατρικά αρχεία και γενετικές βάσεις δεδομένων για να δείξει ότι υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης».

Η Κατάθλιψη είναι Κοινή αλλά Σοβαρή Νόσος

Σύμφωνα με το National Institute of Mental Health, η κατάθλιψη είναι μία αρκετά κοινή αλλά και ιδιαίτερα σοβαρή ψυχική νόσος.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν διαταραχή της διάθεσης, αισθήματα ενοχής και ανικανότητας , δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη, καθώς και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Ο ασθενής είναι ευερέθιστος, νιώθει κουρασμένος και χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που απολάμβανε στο παρελθόν.

Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επίσης φυσικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν άλγος, διαταραχές του γαστρεντερικού, κράμπες και αλλαγές στην όρεξη και το σωματικό βάρος.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία και μόνο μερικά εμφανίζονται σε κάθε ασθενή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατάθλιψη αποδίδεται σε αρκετά διαφορετικά αίτια, τα οποία περιλαμβάνουν γενετικούς, βιολογικούς, περιβαλλοντικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες.

Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν έντονο στρες, έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή υποφέρουν από άλλες χρόνιες παθήσεις. Οι μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα, τα σωματικά ή ψυχικά τραύματα, καθώς και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι Γιατροί Πρέπει να Αναδεικνύουν τη Σημαντικότητα της Άσκησης

Στο μέλλον φαίνεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν περισσότερη άσκηση σε όλους τους ασθενείς τους και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

«Πιστεύουμε ότι αρκετοί παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν κομμάτι μίας γενικότερης στρατηγικής για την πρόληψη της κατάθλιψης», είπε η Choi.

«Η μεγάλη συχνότητα της νόσου παγκοσμίως υπογραμμίζει την ανάγκη να αναζητηθούν αποτελεσματικές στρατηγικές που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα