3 Συμβουλές για Πρώην Καπνιστές

Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει σημαντικά την υγεία και μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Αποτελεί ωστόσο μία συνεχή προσπάθεια και είναι σημαντικό να μην ξεκινήσετε ξανά το κάπνισμα, έτσι ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε τα οφέλη από τη διακοπή του για αρκετά χρόνια.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα περιλαμβάνουν το έμγραφμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον καρκίνο του πνεύμονα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και των απώλεια των οδόντων. Ωστόσο, ο οργανισμός ξεκινά την επιδιόρθωση των βλαβών από το κάπνισμα μέσα σε λίγα λεπτά μετά το τελευταίο σας τσιγάρο. Τους επόμενους μήνες, χρόνια και δεκαετίες η συνολική υγεία σας θα προσεγγίσει αυτή ενός ατόμου που δεν είχε καπνίσει ποτέ.

1. Μην Ξεκινήσετε Πάλι το Κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προσθέσει μέχρι και 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής σας ανάλογα με την ηλικία που σταματήσατε το κάπνισμα. Το σημαντικότερο για να απολαύσετε τα παραπάνω οφέλη, ωστόσο, είναι να μην ξεκινήσετε πάλι το κάπνισμα. Ο γιατρός είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην παραπάνω προσπάθεια καθώς μπορεί να σας καθοδηγήσει έτσι ώστε να αποφύγετε τους προκλητικούς παράγοντες που σας οδηγούν στο κάπνισμα.

Για παράδειγμα, αρκετές γυναίκες ανησυχούν ότι θα πάρουν κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος και ξεκινούν ξανά τα τσιγάρα μόλις παρατηρήσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στο σωματικό τους βάρος. Τα αισθήματα άγχους και στρες, τα οποία αποτελούν ισχυρούς προκλητικούς παράγοντες για το κάπνισμα, μπορεί επίσης να ενισχυθούν μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα στην αρχή τους πριν επηρεάσουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Η προσπάθεια αυτή, εξ’άλλου, διαρκεί εφ’όρου ζωής. Ο υψηλότερος κίνδυνος επιστροφής στο κάπνισμα παρατηρείται τους πρώτους 6 μήνες-2 χρόνια και στη συνέχεια ο κίνδυνος μειώνεται σταδιακά. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η αντιμετώπιση του στρες αποτελούν σημαντικές τεχνικές για την αποφυγή του καπνίσματος. Σε περίπτωση που τα παραπάνω βήματα δεν έχουν επιτυχία μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για την πρόληψη των μεταβολών στο σωματικό βάρος ή άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων που οδηγούν στο κάπνισμα.

2. Περιορίστε τους Κινδύνους

Η αρτηριακή πίεση και η κυκλοφορία του αίματος θα αρχίσουν να παρουσιάζουν βελτίωση μέσα σε λίγες ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικοού επεισοδίου θα μειωθούν στο μισό μέσα σε 1 χρόνο. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερο από μία δεκαετία για να βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία σε σημείο που να προσεγγίζει αυτή ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Για να αντισταθμίσετε τον αυξημένο κίνδυνο σε αυτή τη χρονική περίοδο προσέξτε ιδιαίτερα τους άλλους καρδιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Εκτός από τη μείωση των κορεσμένων λιπών στη διατροφή, την τακτική άσκηση, τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος και την απώλεια βάρους, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει επίσης φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι πρώην καπνιστές αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αναγνωρίζοντας τον παραπάνω κίνδυνο το USPSTF (US Preventive Services Task Force) των ΗΠΑ συνιστά πλέον ότι όλοι οι ενήλικες ηλικίας 55-79 με ιστορικό καπνίσματος τα τελευταία 15 χρόνια πρέπει να κάνουν χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία κάθε χρόνο για να αναζητηθούν σημεία καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, οι πρώην καπνιστές πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο αλλά και το εμβόλιο της γρίπης για να προστατευτούν από τις επιπλοκές στο αναπνευστικό. Αν παρουσιάζετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, συριγμό ή βήχα με φλέγμα το πρωί, ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε ακτινογραφία θώρακος ή εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας για να διαπιστωθεί αν πάσχετε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Το κάπνισμα συμβάλλει επίσης στην απώλεια οστικής μάζας και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στα κάτω άκρα ή το ισχίο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Για να διατηρήσετε την υγεία των οστών ανεξαρτήτως ιστορικού καπνίσματος, βεβαιωθείτε ότι ασκείστε τακτικά και λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D από τη διατροφή ή συμπληρώματα. Ανάλογα με την ηλικία καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε εξετάσεις οστικής πυκνότητας.

Οι καπνιστές διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο απώλειας των οδόντων. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός σχεδόν εκμηδενίζεται μέσα σε μία δεκαετία από τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου επομένως οι πρώην καπνιστές πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τουλάχιστον δις ετησίως για την πρόληψη των παραπάνω προβλημάτων.

3. Διατηρήστε την Αποφασιστικότητά σας

Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τους λόγους για τους οποίους σταματήσατε το κάπνισμα. Επίσης προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, τη συχνότητα των εξετάσεων και τους εμβολιασμούς, καθώς έτσι δεν θα επιτρέψετε στις βλάβες του καπνίσματος να σας επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Global Panorama

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα