2 Απλές Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής Μειώνουν τον Κίνδυνο Εξάψεων

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, περίπου 1.5 εκατομμύρια γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση ετησίως. Αν και η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, οι αλλαγές που προκαλεί η μετάβαση αυτή μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στις ασθενείς. Το σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που προκαλεί συχνότερα την παραπάνω δυσφορία είναι οι εξάψεις.

Οι εξάψεις, όπως πιστεύουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Η παθολογική ενεργοποίηση του υποθαλάμου στέλνει σήματα στα αγγεία της επιφανείας τους δέρματος, τα οποία διαστέλλονται με σκοπό την απελευθέρωση θερμότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υποθάλαμος αντιλαμβάνεται τον οργανισμό ως «ζεστό», χωρίς ωστόσο αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εξ’αιτίας της επίδρασής τους αυτής στα αγγεία, οι γιατροί αναφέρονται συχνά στις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση ως «αγγειοκινητικά συμπτώματα».

Το 85% περίπου των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν εξάψεις. Επιπλέον, το 55% περίπου αυτών αρχίζει να παρουσιάζει εξάψεις πριν την έλευση της εμμηνόπαυσης ή πριν ακόμα διαταραχθεί η συχνότητα της εμμήνου ρύσεως.

Τα συμπτώματα αυτά, ωστόσο, δεν είναι αναπόφευκτα. Μία νέα έρευνα έδειξε ότι η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητα των συμπτωμάτων αυτών.

Ο Dr Hsin-Fang Chung, από το School of Public Health στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, ήταν επικεφαλής της νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Η Παχυσαρκία Αυξάνει τον Κίνδυνο

Ο Dr Chung και η ομάδα του εξέτασαν δεδομένα από 8 έρευνες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 21.460 γυναίκες ηλικίας 50 ετών κατά μέσο όρο. Οι έρευνες αυτές είχαν εξετάσει πληθυσμούς γυναικών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το κάπνισμα με τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειοκινητικών συμπτωμάτων. Η ανάλυση εξέτασε επίσης αν υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις παραπάνω συνδέσεις ανάλογα με το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Στην αρχή της έρευνας, το 60% περίπου των γυναικών είχαν αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις ή νυχτερινή εφίδρωση.

Στην αρχή της έρευνας το 50% των εθελοντών ήταν υπέρβαρες (εκ των οποίων 21% παχύσαρκες), ενώ το 17% ήταν καπνίστριες.

Συνολικά, η ανάλυση έδειξε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ και το κάπνισμα για μεγαλύτερη διάρκεια, συνδέονται στο σύνολό τους με «συχνότερα και σοβαρότερα αγγειοκινητικά συμπτώματα».

Ειδικότερα, «οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν σχεδόν 60% αυξημένο κίνδυνο συχνών ή σοβαρών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος», όπως ανέφερε ο Dr Chung.

Επιπλέον, «οι γυναίκες με ιστορικό καπνίσματος είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο συχνών ή σοβαρών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ».

Τέλος, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα παρουσίαζαν διαφοροποίηση ανάλογα με το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Ειδικότερα, ο υψηλός ΔΜΣ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αγγειοκινητικών συμπτωμάτων στην προεμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση, αλλά με χαμηλότερο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση.

Γιατί είναι Σημαντική η Διακοπή του Καπνίσματος;

Ο Dr Chung ανέλυσε περισσότερο το ρόλο του καπνίσματος στις συνδέσεις που παρατηρήθηκαν από τους ερευνητές.

«Το κάπνισμα ενισχύει τις επιδράσεις της παχυσαρκίας με αποτέλεσμα οι καπνίστριες να διατρέχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο συχνών ή σοβαρών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος και χωρίς ιστορικό καπνίσματος».

Ο Gita Mishra, ένας συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής επιδημιολογίας στο School of Public Health του Queensland, σχολίασε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με τις επιδράσεις του καπνίσματος.

«Ο κίνδυνος συχνών ή σοβαρών αγγειοκινητικών συμπτωμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλός στις γυναίκες που κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα ή για περισσότερο από 30 χρόνια», δήλωσε.

«Αυτό μπορεί να αποδίδεται εν μέρει στις αντιοιστρογονικές ιδιότητες του καπνίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ωστόσο, οι γυναίκες που σταμάτησαν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 40 έχουν παρόμοιο κίνδυνο με τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ», πρόσθεσε ο Mishra, γεγονός που δείχνει ότι η διακοπή του καπνίσματος πριν από αυτή την ηλικία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ουσιαστικά δείχουν ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν νωρίς οι παρεμβάσεις για την πρόληψη των αρνητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η αναμονή μέχρι τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι πιθανώς αργά για να απολαύσουμε τα μέγιστα οφλέλη από τις παραπάνω παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα