10 Τρόφιμα που Επηρεάζουν τον Κίνδυνο Θανάτου από Καρδιαγγειακή Νόσο, Εγκεφαλικό και Διαβήτη

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA προσφέρει αρκετά δεδομένα  σχετικά με το βαθμό που 10 τρόφιμα μπορεί αν επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιομεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η αυξημένη κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και η ανεπαρκής κατανάλωση άλλων, σχετίζονται με περισσότερο από το 45% των θανάτων από τις παραπάνω παθήσεις.

10 Τρόφιμα Σχετίζονται με το 45% των Θανάτων από Καρδιομεταβολικά Νοσήματα

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο εκτίμησης κινδύνου μέσω του οποίου συνδύασαν και ανέλυσαν δεδομένα από τρεις διαφορετικές πηγές. Αρχικά έλαβαν πληροφορίες σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη τροφίμων χρησιμοποιώντας δεδομένα από το NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey). Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από έρευνες και κλινικές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στα 10 τρόφιμα και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα και, τέλος, εκτίμησαν τους θανάτους από καρδιομεταβολικά νοσήματα για το 2012 χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το National Center for Health Statistics των ΗΠΑ.

Η προτεινόμενη κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων συνδέθηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο στις περισσότερες έρευνες και κλινικές μελέτες που εξετάστηκαν από την ανάλυση των ερευνητών.

Όπως διαπίστωσαν, το 45.4% των θανάτων από καρδιομεταβολικά νοσήματα ήταν αποτέλεσμα ανεπαρκούς ή υπερβολικής κατανάλωσης των 10 τροφίμων που εξετάστηκαν.

Υπερβολική, Ανεπαρκής ή Σωστή Κατανάλωση;

Η ανεπαρκής κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων και θρεπτικών συστατικών συνδέθηκε με αντίστοιχο ποσοστό θανάτων από καρδιομεταβολικά νοσήματα όπως αναφέρεται παρακάτω:

  • Ξηροί καρποί και σπόροι (8.5%)
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από θαλασσινά (7.8%)
  • Λαχανικά (7.6%)
  • Φρούτα (7.5%)
  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως (5.9%)
  • Πολυακόρεστα λίπη που έχουν αντικατασταθεί από κορεσμένα λίπη ή υδατάνθρακες (2.3%)

Η υπερβολική κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων και θρεπτικών ουσιών συνέβαλε στο ποσοστό θανάτων από καρδιομεταβολικά νοσήματα που αναφέρεται παρακάτω:

  • Νάτριο (9.5%)
  • Επεξεργασμένο κρέας (8.2%)
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη (7.4%)
  • Μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (0.4%)

Περιορισμοί

Όπως συμβαίνει με κάθε έρευνα, η παρούσα ανάλυση είχε κάποιους περιορισμούς. Το μοντέλο εκτίμησης κινδύνου που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επίσης, δεν αποδεικνύει ότι η αλλαγή στην κατανάλωση των τροφίμων αυτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Επιπλέον, οι επιδράσεις καθενός από τα παραπάνω τρόφιμα στο κάθε άτομο μπορεί να επηρεάζονται από μία σειρά παράγοντες μεταξύ των οποίων η ηλικία, το φύλο, η φυσική άσκηση, η κληρονομικότητα και οι άλλες διατροφικές συνήθειες.

Αυξήστε την Κατανάλωση των Παρακάτω Τροφίμων

Ξηροί Καρποί και Σπόροι. Στόχος: 1/4 κούπα ανά ημέρα. Προσθέστε ξηρούς καρπούς στη βρώμη, τα δημητριακή ολικής αλέσεως ή στις σαλάτες. Μπορείτε επίσης να φάτε 1/4 κούπα ξηρούς καρπούς ως σνακ το απόγευμα.

Θαλασσινά. Στόχος: 360γρ την εβδομάδα. Εισάγετε στη διατροφή σας σάντουιτς με τόνο ή σαρδέλες. Όταν βγείτε έξω για φαγητό, προτιμήστε τα ψάρια.

Λαχανικά. Στόχος: 5 μερίδες την ημέρα. Το ψήσιμο και το βράσιμο διατηρούν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες των λαχανικών. Προσπαθήστε να γεμίζετε τουλάχιστον το μισό πιάτο σας με λαχανικά σε κάθε γεύμα.

Φρούτα. Στόχος: 4 μερίδες την ημέρα. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον 1 φρούτο σε κάθε γεύμα ή ανάμεσα στα γεύματα.

Τρόφιμα Ολικής Αλέσεως. Στόχος: 4 μερίδες την ημέρα. Δοκιμάστε διάφορα τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως το κριθάρι, το κινόα και το καφέ ρύζι. Προετοιμάστε τα κατάλληλα και προσθέστε τα στις σαλάτες ή σε άλλα τρόφιμα.

Πολυακόρεστα Λίπη αντί για Κορεσμένα Λίπη και Υδατάνθρακες. Στόχος: Αντικαταστήστε τουλάχιστον το 11% των θερμίδων από κορεσμένα λίπη ή υδατάνθρακες με θερμίδες από πολυακόρεστα λίπη. Προτιμήστε υγιεινά λάδια, όπως το λάδι κανόλα ή το ελαιόλαδο από το βούτυρο.

Περιορίστε την Κατανάλωση των Παρακάτω Τροφίμων και Θρεπτικών Ουσιών

Νάτριο. Στόχος: Λιγότερα από 2.000mg την ημέρα. Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων, συσκευασμένων τροφίμων και fast food.

Επεξεργασμένα Κρέατα. Στόχος: 0 μερίδες την ημέρα. Αντικαταστήστε εντελώς τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σας με κοτόπουλο, τόνο ή φυτικά τρόφιμα.

Αναψυκτικά με Ζάχαρη. Στόχος: 0 μερίδες την ημέρα. Αποφύγετε τα ενεργειακά ποτέ, τον καφέ και το τσάι με ζάχαρη καθώς και τα αναψυκτικά. Προσθέστε πορτοκάλι ή λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό. Ο σκέτος καφές και το τσάι είναι επίσης καλές εναλλακτικές επιλογές.

Κόκκινο Κρέας. Στόχος: Λιγότερο από 120γρ την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε το κόκκινο κρέας σαν συνοδευτικό και όχι ως κύριο πιάτο. Προσπαθήστε να μην φάτε καθόλου κρέας τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα