10 Οδηγίες για την Πρόληψη του Καρκίνου

Μία νέα μελέτη που εξέτασε δεδομένα ερευνών από τα τελευταία 30 χρόνια σχετικά με τη διατροφή, το σωματικό βάρος, τη φυσική άσκηση και τον καρκίνο επιβεβαίωσε τη σύνδεση μεταξύ του τελευταίου και του τρόπου ζωής. Προσφέρει, μάλιστα, οδηγίες βασισμένες σε στοιχεία σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου.

«Η μελέτη συνοψίζει όλη τη βιβλιογραφία και καταλήγει σε 10 συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου», είπε ο Νάιτζελ Μπρόκτον, επικεφαλής της μελέτης από το American Institute of Cancer Research (AICR).

«Κάθε μία από τις οδηγίες αυτές βασίζεται σε παράγοντες για τους οποίους υπάρχουν σημαντικά δεδομένα ότι αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Στο σύνολό τους αποτελούν οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής», συμπλήρωσε.

Η μελέτη προέρχεται από το AICR και το World Cancer Research Fund. Σε αυτήν εξετάζονται δεδομένα από 51 εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των οποίων 3.5 περιστατικά καρκίνου.

Επιβεβαιώνει, επίσης, τα αποτελέσματα μίας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes and Endocrinology η οποία έδειξε ότι η παχυσαρκία αποτελεί αίτιο για τουλάχιστον 12 μορφές καρκίνου οι οποίες περιλαμβάνουν τον καρκίνο του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτου, του στομάχου, του στοματοφάρυγγα, του παχέος εντέρου, του μαστού, της χοληδόχου κύστης, του νεφρού, του παγκρεατικού, του ενδομητρίου καθώς και του οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος.

Η αναφορά της μελέτης αυτής η οποία είχε τίτλο “Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective”, ενημερώνει τις οδηγίες δύο προηγουμένων μελετών από τους ίδιους οργανισμούς που είχαν δημοσιευτεί το 1997 και το 2007 αντίστοιχα.

Ο Δρ. Μπρόκτον τόνισε ότι τα στοιχεία της παρούσας μελέτης είναι εξαιρετικά ισχυρά και υποστηρίζουν τις οδηγίες των δύο προηγουμένων μελετών. «Η νέα μελέτη βασίζεται σε υψηλότερης ποιότητας δεδομένα, κυρίως από έρευνες κοόρτης και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες».

Οι 10 οδηγίες

1. Διατηρήστε το βάρος σας εντός φυσιολογικών ορίων

Εκτός από την αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το Δείκτη Μάζας Σώματός σας στις χαμηλότερες τιμές των υγιών ορίων.

Το σωματικό λίπος δεν είναι απλά παρόν. Λειτουργεί σαν μία αντλία ορμονών, απελευθερώνοντας ινσουλίνη, οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

2. Ασκηθείτε καθημερινά – Περπατήστε περισσότερο και αποφύγετε την καθιστική ζωή

Η φυσική άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Προσθέστε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φυσική άσκηση στην καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα το γρήγορο περπάτημα.

Εκτός από τα οφέλη στην απώλεια βάρους, η φυσική άκηση συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά να διατηρηθούν οι ορμόνες σε υγιή επίπεδα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα αυξημένα επίπεδα των τελευταίων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Οι ειδικοί συνιστούν 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι παρατεταμένη διάρκεια ακινησίας (π.χ. από τη χρήση Η/Υ ή της τηλεόρασης) μπορούν να αυξήσουν αρκετούς δείκτες που σχετίζονται με κίνδυνο καρκίνου. Προσπαθήστε να κάνετε διάλειμμα και να περπατάτε λίγα λεπτά κάθε ώρα.

3. Κάντε διατροφή με τρόφιμα ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και φασόλια

Ο κίνδυνος καρκίνου μπορεί να περιοριστεί σημαντικά από μία διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα (όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα φασόλια), τα οποία περιέχουν ίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες.

Για τη γενικότερη υγεία, το AICR συνιστά ότι όλη η διατροφή μας πρέπει να βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα. Κατά την προετοιμασία ενός γεύματος, ο στόχος είναι τα 2/3 του πιάτου μας να αποτελούνται από φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως ή φασόλια.

Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, τα φυτικά τρόφιμα αποτελούν καλές πηγές ουσιών που λέγονται φυτοχημικά. Αυτές είναι βιολογικά ενεργές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες που οδηγούν σε εμφάνιση καρκίνου.

Τα φυτικά τρόφιμα βοηθούν επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθώς έχουν μικρή περιοεκτικότητα σε θερμίδες.

4. Περιορίστε την κατανάλωση «fast food» και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, υδατάνθρακες ή σάκχαρα

Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση «fast food» καθώς και η «δυτική διατροφή» αποτελούν αίτια της παχυσαρκίας η οποία συνδέεται με 12 διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Το γλυκαιμικό φορτία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

5. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος

Τα δεδομένα ότι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και αρνί) αποτελεί αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ισχυρά. Οι έρευνες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι μπορούμε να καταναλώσουμε 300-500γρ μαγειρεμένου κρέατος εβομαδιαίως χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το επεξεργασμένο κρέας (ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, χοτ ντογκ, λουκάνικα) τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου ξεκινά να αυξάνεται ακόμα και με τη χαμηλή κατανάλωσή τους.

Για τους παραπάνω λόγους οι οδηγίες συνιστούν περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αποφυγή του επεξεργασμένου.

6. Περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη

Υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία. Όπως προαναφέρθηκε, η τελευταία συνδέεται με 12 διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Τα αναψυκτικά αυτά μπορεί να προσφέρουν ενέργεια, ωστόσο επηρεάζουν τη διατροφή με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τα τρόφιμα καθώς προάγουν την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τη στεφανιαία νόσο.

Ωστόσο, αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου, τα δεδομένα είναι καθαρά και αδιαμφισβήτητα: Το αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή αποτελεί ισχυρό καρκινογόνο. Συνδέεται με 6 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η καύτερη συμβουλή σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου είναι η αποφυγή του αλκοόλ εξ’ολοκλήρου.

Αν ωστόσο συνεχίσετε να πίνετε αλκοόλ προσπαθήστε να περιορίστε την κατανάλωσή του σε 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

8. Μην χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για την πρόληψη του καρκίνου

Για τους περισσότερους, οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες είναι δυνατό να προέρχονται από μία υγιεινή διατροφή που περιέχει τα κατάλληλα τρόφιμα.

Η μελέτη δεν συνιστά να αποφεύγονται τα σκευάσματα πολυβιταμινών από τους πληθυσμούς που έχουν οφέλη από αυτά, όπως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οι ηλικιωμένοι. Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι τα συμπληρώματα δεν είναι ικανά να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου αντίστοιχα με μία υγιεινή διατροφή.

Οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων β-καροτίνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές. Πάντοτε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα καινούριο συμπλήρωμα.

9. Για τις μητέρες: Θηλάστε τα παιδιά σας, αν είναι δυνατό

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο θηλασμός προσφέρει οφέλη τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.

Υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό αποδίδεται σε δύο λόγους. Πρώτον, ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου. Δεύτερον, στο τέλος του θηλασμού, ο οργανισμός απομακρύνει τα κύτταρα του μαστού που μπορεί να έχουν βλάβες στο DNA τους.

Εκτός από τα παραπάνω, τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν μειωμένη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα παχύσαρκα παιδιά παραμένουν συνήθως παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή.

10. Αν διαγνωστείτε με καρκίνο, αναζητήστε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια

Η διάγνωση ενός καρκίνου πρέπει πάντοτε να ακολουθείται από εξειδικευμένη αντιμετώπιση από έναν επαγγελματία υγείας που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσω μίας υγιεινής διατροφής και φυσικής άσκησης αποτελούν σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Η διακοπή του καπνίσματος και όλων των προϊόντων καπνού καθώς και η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες για την πρόληψη του καρκίνου.

Η συμμόρφωση με τις παραπάνω οδηγίες θα μειώσει επίσης την κατανάλωση άλατος, κορεσμένων και trans λιπών, γεγονός που θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη και άλλων παθήσεων εκτός του καρκίνου.

Βιβλιογραφία: American Institute for Cancer Research, Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα