Οι δράσεις της μελατονίνης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη δράση της μελατονίνης, μίας ορμόνης η οποία, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η μελατονίνη απελευθερώνεται από την επίφυση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Pineal Research, εξέτασε παχύσαρκα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε μελατονίνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ορμόνη αντιμετωπίζει την παχυσαρκία με δύο τρόπους. Αρχικά, η μελατονίνη αυξάνει την ποσότητα του φαιού λιπώδους ιστού, του «καλού» δηλαδή λίπους, το οποίο χρησιμοποιεί ενέργεια αντί να την αποθηκεύει.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ίδια ορμόνη περιορίζει την ποσότητα του λευκού λίπους στην κοιλιακή χώρα. Παρατηρήθηκε ακόμη ότι η ορμόνη είχε θετικές επιδράσεις στη θερμογένεση, τη διαδικασία με την οποία ο οργανισμός «καίει» θερμίδες και παράγει θερμότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, οι επιδράσεις αυτές παρατηρήθηκαν στα ποντίκια ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η διατροφή και η φυσική άσκηση.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος ερευνητής, η θεραπεία με μελατονίνη στον άνθρωπο πρέπει να είναι συμπληρωματική. Η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και η φυσική άσκηση θεωρούνται απαραίτητες για την απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές συνιστούν επίσης η φυσική άσκηση να γίνεται σε κρύο περιβάλλον, καθώς έτσι προκαλείται θερμογένεση και αυξάνεται η θερμιδική κατανάλωση.

Τα παραπάνω ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία λόγω της σημαντικής αύξησης που παρουσιάζει η παχυσαρκία παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας παρατηρούνται στις ΗΠΑ, όπου περισσότερο από το 30% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι. Αντίστοιχα ποσοστά παρατηρούνται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας σημειώνουν επίσης υψηλές τιμές. Μία άλλη χώρα όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση είναι η Ισπανία με το ποσοστό παχυσάρκων ατόμων να πλησιάζει σήμερα το 27%.

Οι ερευνητές διεξάγουν σήμερα κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν αγωνιστές της μελατονίνης. Ελπίζουν κάποια μέρα η μελατονίνη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στη θεραπεία της παχυσαρκίας στον άνθρωπο.

Βιβλιογραφία: AlphaGalileo

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα