Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στην εμφάνιση λιπώδους διήθησης του ήπατος

Μία νέα έρευνα προσθέτει τη λιπώδη διήθηση του ήπατος στη λίστα των χρονίων νόσων που σχετίζονται με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελεί την ηπατική έκφραση του μεταβολικού συνδρόμου, με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή να αποτελούν κύριους παράγοντες στην παθοφυσιολογία της.

Η επικεφαλής της έρευνας, η Shira Zelber-Sagi, δήλωσε ότι ο δυτικός τρόπος ζωής παίζει μείζονα ρόλο στην εμφάνιση και πορεία της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του τρόπου ζωής που φαίνεται να συμβάλουν περισσότερο στην εμφάνιση της νόσου είναι η μειωμένη φυσική άσκηση καθώς και η αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης και κορεσμένων λιπών.

«Η έρευνά μας εξέτασε και άλλα τρόφιμα που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη δυτική διατροφή. Συγκεκριμένα, εξετάσαμε αν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο λιπώδους διήθησης του ήπατος», είπε η επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα περιελάμβανε εθελοντές ηλικίας 40-70 ετών. Σε όλους έγινε κολονοσκόπηση και εκτιμήθηκε η μεταβολική και ηπατική λειτουργία τους κατά τα έτη 2013 μέχρι 2015.

Από τα 800 άτομα που έλεβαν μέρος στην έρευνα, τα 357 συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με το είδος του κρέατος που έτρωγαν και τον τρόπο με τον οποίο το μαγείρευαν. Ως ανθυγιεινές μέθοδοι μαγειρικής θεωρήθηκαν το ψήσιμο κι το τηγάνισμα για μεγάλη χρονική διάρκεια, καθώς η διαδικασία αυτή παράγει προ-φλεγμονώδεις ουσίες που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hepatology, το 38,7% των εθελοντών διαγνώστηκε με λιπώδη διήθηση του ήπατος και το 30,5% διαγνώστηκε με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με λιπώδη διήθηση του ήπατος και αντίσταση στην ινσουλίνη ανεξαρτήτως της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης αλλά και άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Επιπλέον, αυξημένος κίνδυνος αντίστασης στην ινσουλίνη παρατηρήθηκε στα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος μαγειρεμένου με ανθυγιεινές μεθόδους καθώς και αυτούς που είχαν ήδη διαγνωστεί με λιπώδη διήθηση του ήπατος και κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ετεροκυκλικών αμινών (HCAs).

Αν και η σύνδεση της λιπώδους διήθησης του ήπατος με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος χρειάζεται επιβεβαίωση από περισσότερες μελέτες, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προτιμούμε πιο υγιεινά κρέατα, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Το ψάρι πρέπει επίσης να αποτελεί συστατικό μίας υγιεινής διατροφής. Πρέπει, τέλος, να προτιμούμε το βράσιμο ως μέθοδο μαγειρικής αντί του ψησίματος ή του τηγανίσματος.

Βιβλιογραφία: EurekAlert

Πηγή φωτογραφίας: MedicalGraphics.de (CC BY-ND 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα