Βιταμίνη D: Μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με κατάθλιψη;

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης.

«Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα παρατηρήθηκε στους ασθενείς που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και κατάθλιψη, ωστόσο ορισμένα στοιχεία έδειξαν ότι τα συμπληρώματα προσέφεραν οφέλη και σε καταθλιπτικούς ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D», είπε η Marissa Flaherty, μία από τους συντελεστές της έρευνας.

Η κατάθλιψη επηρεάζει σήμερα πάνω από 300εκ. άτομα παγκοσμίως και αποτελεί την πρώτη αιτία χαμένων ετών από αναπηρία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, προσεγγίζει το 42% με τα υψηλότερα ποσοστά να παρουσιάζονται στους Αφροαμερικάνους.

«Τον τρίτο χρόνο της ειδικότητάς μου παρατήρησα ότι αρκετοί από τους καταθλιπτικούς ασθενείς μου είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Όταν τους χορήγησα συμπληρώματα βιταμίνης D, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, και ιδιαίτερα η κόπωση και η ενέργεια, παρουσίασαν βελτίωση», είπε η Flaherty.

Για να διερευνήσουν περισσότερο τη συσχέτιση αυτή, η Flaherty και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα δεδομένα από 5 τυχαιοποιημένες μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2011 έως το 2016. Οι παραπάνω μελέτες είχαν ερευνήσει την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην κατάθλιψη.

Στις μελέτες είχαν λάβει μέρος από 40 έως 746 εθελοντές. Το είδος και η οδός χορήγησης του συμπληρώματος βιταμίνης D, καθώς και η διάρκεια κάθε μελέτης παρουσίαζαν διαφοροποίηση. Για παράδειγμα:

  • Μία μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων που δημοσιεύτηκε το 2011 δεν παρατήρησε οφέλη από την ημερήσια χορήγηση 5000 IU χολεκαλσιφερόλης σε υγιείς ενήλικες με κατάθλιψη.
  • Μία μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων που δημοσιεύτηκε το 2013 παρατήρησε ότι η καθημερινή χορήγηση 1500 IU βιταμίνης D3 με 20mg φλουοξετίνης ήταν πιο αποτελεσματική από τη χορήγηση μόνο φλουοξετίνης για τον περιορισμό των συμπτωμάτων σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη.
  • Μία μελέτη διάρκειας 3 μηνών παρατήρησε ότι δύο ενδομυϊκές εγχύσεις 150.000 και 300.000 IU βιταμίνης D περιορίζουν τα συμπτώματα των ασθενών με κατάθλιψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D.
  • Μία μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η εβδομαδιαία χορήγηση 50.000 IU βιταμίνης D από του στόματος περιόρισε τα συμπτώματα των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη.
  • Μία μελέτη διάρκειας 52 εβδομάδων παρατήρησε ότι η εβδομαδιαία χορήγηση 50.000 IU βιταμίνης D3 δεν περιόρισε τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ασθενείς με κατάθλιψη που έκαναν αιμοκάθαρση.

Μελετώντας τα δεδομένα συνολικά, η Flaherty και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D περιόριζαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

«Αν και υπήρχε σχετική ετερογένεια σε ορισμένες μελέτες, συνολικά μπορούμε να πούμε ότι η επίδραση υπήρχε», είπε η Flaherty. «Πιστεύω ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να ελέγχουν τους ασθενείς για ανεπάρκεια βιταμίνης D και να χορηγούν συμπληρώματα, όπου χρειάζεται. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τα συμπληρώματα βιταμίνης D και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης», συμπλήρωσε.

Η Flaherty παρουσίασε τα ευρήματά της στις 6 Μαΐου, στο ετήσιο συνέδριο του American Psychiatric Association.

Βλάβες σε αρκετά μέτωπα

Ο Gregory Dalack, καθηγητής ψυχιατρικής στο University of Michigan Medical School, δήλωσε ότι «η μελέτη αυτή αποτελεί καλή ενημέρωση πάνω στη βιβλιογραφία. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D είναι επιβλαβή, όχι μόνο για την κατάθλιψη αλλά και για τα οστά και άλλες παθήσεις».

Ο Dalack σημείωσε ότι πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα στους ασθενείς με κατάθλιψη.

«Όταν θέλω να χορηγήσω θεραπεία σε έναν ασθενή με κατάθλιψη και προσπαθώ να επιτύχω τη μέγιστη απόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να λάβω υπόψη και άλλους παράγοντες όπως τα επίπεδα βιταμίνης D, τη φυσική άσκηση του ασθενούς και τη συμμόρφωσή του με την αγωγή. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν τη βαρύτητα της κατάθλιψης», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι στις περισσότερες μελέτες που εξετάστηκαν, τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αποτελούσαν την κύρια θεραπευτική αγωγή, αλλά ήταν συμπληρωματικές στη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με βιταμίνη D αρκεί μόνη της για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα