Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία

Το σώμα μας «θέλει» να κοιμάται. Ιδανικά, ο ύπνος αποτελεί το 1/3 της ζωής ενός ανθρώπου. Τα πλεονεκτήματα του ύπνου είναι πολύ περισσότερα από το αίσθημα ξεκούρασης και ευεξίας που έχουμε όταν ξυπνάμε το πρωί. Ο ύπνος μπορεί να έχει θετική επίδραση στη γενικότερη υγεία. Αντίστοιχα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για αρκετά προβλήματα υγείας.

Ομορφιά

Ο επαρκής ύπνος μειώνει το σχηματισμό μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, διατηρεί το δέρμα καθαρό και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, προκαλώντας απώλεια βάρους και καλύτερη σιλουέτα. Αν κοιμάστε αρκετά θα νιώθετε και θα είστε πιο υγιείς.

Ξυπνήστε με χαμόγελο

Ο καλός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Η έλλειψη ύπνου σας κάνει ευερέθιστους και δύστροπους. Αντιθέτως, η ιδανική διάρκεια ύπνου σάς γεμίζει ενέργεια και βελτιώνει τη διάθεσή σας.

Δυναμώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας επιδιορθώνει ελαττωματικά κύτταρα και αντιμετωπίζει παράγοντες στους οποίους μπορεί να έχουμε εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, στερούμε από το σώμα την ικανότητα να επιτελέσει τα παραπάνω με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε από διάφορες παθήσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα, γρίπη καθώς και μία σειρά άλλων λοιμώξεων. Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει, ακόμη, τη δράση των εμβολίων.

Διατηρήστε το σώμα σας υγιές

Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η υπερβολική κούραση προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση στα αγγεία και τις αρτηρίες σας με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το καρδιαγγειακό σύστημα. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη – κάτι που αποτελεί τη βάση του διαβήτη τύπου 2. Αν η έλλειψη ύπνου είναι παρατεταμένη, τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν σε διαβήτη τύπου 2.

Ακονίστε τη σκέψη σας

Υπάρχει λόγος που δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε όταν είστε κουρασμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον συντονισμό χειρός-ματιού, τη μνήμη και την κρίση. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν χειρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά και παθαίνουν περισσότερα ατυχήματα. Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση των αντανακλαστικών.

Διατηρήστε το βάρος σας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κοιμούνται 5 ώρες τη νύχτα έχουν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται 7 ή περισσότερες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην επίδραση που έχει ο ύπνος στη δράση διαφόρων ορμονών. Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης, μίας ουσίας που μειώνει το αίσθημα πείνας. Επομένως, όσο λιγότερο κοιμάστε, τόσο περισσότερο θα πεινάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «ένας καλός ύπνος μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα». Αυτό μπορεί να μην είναι 100% σωστό, ωστόσο ο ύπνος σίγουρα βοηθά, μεταξύ άλλων, στη διάθεση, την παχυσαρκία, τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, ο επαρκής ύπνος είναι μια καλή αρχή.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα