Φρούτα και Ντομάτες: Πώς επηρεάζουν τους πνεύμονες;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, η έκπτωση της λειτουργίας των πνευμόνων είναι πιο αργή σε πρώην καπνιστές που κάνουν διατροφή με ντομάτες και φρούτα, ιδιαιτέρως μήλα. Φαίνεται ότι κάποια συστατικά των τροφίμων αυτών βοηθούν στην αναίρεση των βλαβών που έχουν προκληθεί από το κάπνισμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ενήλικες που κατά μέσο όρο έτρωγαν περισσότερες από 2 ντομάτες ή 3 μερίδες φρούτων κάθε μέρα είχαν πιο αργή έκπτωση στη λειτουργία των πνευμόνων σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερη από μία ντομάτα ή μερίδα φρούτων ημερησίως. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης άλλες τροφές με επεξεργασμένα φρούτα ή λαχανικά (για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας), ωστόσο η προστατευτική δράση αφορούσε μόνο τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλή κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μείωση στην έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας σε όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμανομένων αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Η κακή λειτουργία των πνευμόνων έχει στο παρελθόν συνδεθεί με αυξημένη θνησιμότητα από αρκετές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Η παρούσα έρευνα ουσιαστικά δείχνει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην επιδιόρθωση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους πνεύμονες από το κάπνισμα, αλλά και να επιβραδύνει την γήρανση των πνευμόνων στους μη καπνιστές. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ανάγκη να δίδονται διατροφικές συμβουλές από τον γιατρό, ειδικά σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αναπνευστικές παθήσεις όπως η ΧΑΠ.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 650 ενήλικες. Εξετάστηκε η πνευμονική τους λειτουργία το 2002 και στη συνέχεια το 2012. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Έκαναν επίσης σπιρομέτρηση, μία εξέταση που υπολογίζει την ικανότητα των πνευμόνων να λαμβάνουν οξυγόνο.

Μεταξύ των πρώην καπνιστών η σχέση μεταξύ διατροφής και λειτουργίας των πνευμόνων ήταν ιδιατέρως εμφανής. Οι πρώην καπνιστές που έκαναν διατροφή πλούσια σε ντομάτες και φρούτα είχαν σημαντικά μικρότερη μείωση του όγκου σε ένα διάστημα 10 ετών. Αυτό δείχνει ότι ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα αυτά συμβάλουν στην επιδιόρθωση των βλαβών που έχουν προκληθεί από το κάπνισμα.

Η λειτουργία των πνευμόνων αρχίζει να εκπίπτει περίπου στην ηλικία των 30 ετών με ταχύτητα που εξαρτάται από τη γενική και ειδική υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ημερησίως βοηθά στην διατήρηση της καλής λειτουργίας των πνευμόνων και μπορεί ακόμη και να επιδιορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στους πνεύμονες από το κάπνισμα. Φαίνεται ότι η διατροφή μπορεί, στο μέλλον, να αποτελέσει μέσο για την αντιμετώπιση  των συνεχώς αυξανόμενων περιστατικών χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Βιβλιογραφία: Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα