Η σηπτική αρθρίτιδα αποτελεί φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλείται από μία βακτηριακή λοίμωξη. Λέγεται επίσης λοιμώδης ή βακτηριακή αρθρίτιδα.

Η σηπτική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, ωστόσο είναι συχνότερη στα γόνατα και στο ισχίο. Η νόσος μπορεί να επηρεάζει περισσότερες από μία αρθρώσεις ταυτοχρόνως.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μετά τη χορήγηση θεραπείας. Χωρίς θεραπεία, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αρθρική βλάβη και να γίνει ακόμα και απειλητική για τη ζωή.

Συμπτώματα της σηπτικής αρθρίτιδας

Η σηπτική αρθρίτιδα τυπικά προκαλεί έντονο άλγος, οίδημα, ερυθρότητα και αίσθημα καύσου στις αρθρώσεις που επηρεάζει.Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες.

Μπορεί να παρουσιαστεί επίσης δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης ή υψηλός πυρετός.

Τα παιδιά με σηπτική αρθρίτιδα είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν ευερεθιστότητα και μπορεί να κλαίνε όταν μετακινείται η πληγείσα άρθρωση – για παράδειγμα κατά την αλλαγή της πάνας. Μπορεί επίσης να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν ή να στηρίξουν βάρος στην επώδυνη άρθρωση.

Διάγνωση της σηπτικής αρθρίτιδας

Αν παρουσιάσετε συμπτώματα σηπτικής αρθρίτιδας, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας. Θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός θα λάβει επίσης ένα δείγμα αρθρικού υγρού από την πληγείσα άρθρωση με σκοπό να αναζητήσει δείγματα φλεγμονής ή λοίμωξης αλλά και να ταυτοποιήσει τα βακτήρια.

Αν έχετε σηπτική αρθρίτιδα, οι τιμές των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα και το αρθρικό υγρό θα είναι ανεβασμένες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη λοίμωξης.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, οι εξετάσεις αυτές είναι φυσιολογικές σε ασθενείς με σηπτική αρθρίτιδα, επομένως δεν αποκλείουν την πιθανότητα λοίμωξης.

Θεραπεία της σηπτικής αρθρίτιδας

Η σηπτική αρθρίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Συνήθως χρειάζεται νοσηλεία 2 εβδομάδων για ενδοφλέβια χορήγησή τους.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να παραμείνετε στο κρεβάτι για μερικές μέρες για να μειωθεί η πίεση στην πληγείσα άρθρωση. Θα σας χορηγηθούν επίσης αναλγητικά για τον πόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρείται υγρό από την άρθρωση με τη χρήση βελόνας και σύριγγας με μία διαδικασία που λέγεται αρθροσκόπηση. Κατά την επέμβαση αυτή, μία λεπτή, μεταλλική βελόνα εισέρχεται μέσω μίας μικρής τομής στην περιοχή της άρθρωσης. Συνήθως γίνεται από έναν χειρουργό-ορθοπεδικό.

Μετά το πέρας της θεραπείας με ενδοφλέβια αντιβιοτικά, θα χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά χάπια στο σπίτι για τουλάχιστον 4 ακόμα εβδομάδες.

Η αντιβιοτική αγωγή συνήθως έχει ως αποτέλεσμα πλήρη ίαση, ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς η κινητικότητα της άρθρωσης παραμένει περιορισμένη.

Αίτια της σηπτικής αρθρίτιδας

Η νόσος είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από:

  • Σταφυλόκοκκο ή
  • Στρεπτόκοκκο

Τα βακτήρια εισέρχονται στον οργανισμό από ένα τραυματισμό και ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην άρθρωση. Μπορεί, επίσης, να εισέλθουν στην άρθρωση απ’ ευθείας μετά από ένα τραυματισμό της ή κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης.

Τα παρακάτω μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σηπτικής αρθρίτιδας:

  • Χειρουργικές επεμβάσεις στις αρθρώσεις, όπως η αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου
  • Βακτηριακές λοιμώξεις σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος
  • Χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η χρήση ενδοφλεβίων φαρμάκων
  • Η ληψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
  • Πρόσφατος τραυματισμός μίας άρθρωσης

Βιβλιογραφία: NHS Choices

Φωτογραφία: NIAID (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα