Ο Κιρκαδικός Ρυθμός συνδέεται με διαταραχές του θυμικού

Η αποδιοργάνωση του κιρκαδικού ρυθμού διαταράσσει την ψυχική υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διαταραχές στο βιολογικό ρολόι, δηλαδή η αυξημένη δραστηριότητα κατά τις ώρες ξεκούρασης και η αδράνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής και άλλων παθήσεων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αποδιοργάνωση του κιρκαδικού ρυθμού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις διαταραχές του θυμικού και την ψυχική υγεία», είπε η Laura Lyall, μία από τους συντελεστές της έρευνας.

Η έρευνα σημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry.

Κατάθλιψη και Διπολική Διαταραχή

Αρκετές έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει την αποδιοργάνωση του κιρκαδικού ρυθμού με ψυχιατρικές παθήσεις, ωστόσο οι έρευνες αυτές βασίζονται συνήθως σε ερωτηματολόγια ασθενών αναφορικά με τις δραστηριότητες και τον ύπνο, περιλαμβάνουν μικρό αριθμό εθελοντών και δεν προσαρμόζουν τα αποτελέσματά τους με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν αντικειμενικά δεδομένα δραστηριότητας και ξεκούρασης από 91.105 εθελοντές οι οποίοι φορούσαν επιταχυνσιόμετρα. Ο κάθε εθελοντής φορούσε το επιταχυνσιόμετρο για 7 ημέρες κατά τα έτη 2013-2015. Με τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν πόσο είχε διαταραχθεί ο κιρκαδικός ρυθμός σε αυτούς τους ασθενείς.

Στη συνέχεια εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του παραπάνω και του κινδύνου για διαταραχές του θυμικού. Η γενικότερη υγεία και η κατάσταση των γνωστικών λειτουργιών εξετάστηκαν επίσης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διαταρχή του κιρκιαδικού ρυθμού κατά μόλις 1/5 είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης και διπολικής διαταραχής, αστάθεια της διάθεσης, υψηλή νευρωτικότητα, περισσότερα αισθήματα μοναξιάς, μειωμένο αίσθημα ευτυχίας, μειωμένη ικανοποίηση με την κατάσταση της υγείας και μειωμένο χρόνο αντίδρασης (μέτρο των γνωστικών λειτουργιών).

«Οι παραπάνω συσχετίσεις ήταν ανεξάρτητες άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, η εκπαίδευση και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση», είπε η Lyall.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δίνει αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με την διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού και τη σύνδεσή της με τη νευρωτικότητα και την αστάθεια του θυμικού. Οι τελευταίες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του θυμικού. Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι το εύρος στο οποίο εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα είναι σχετικά μικρό, επομένως η συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί πέραν αμφιβολίας.

Η έρευνα δεν μπορεί επίσης να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Το ενδεχόμενο η αποδιοργάνωση του κιρκαδικού ρυθμού να προκαλεί τις διαταραχές του θυμικού είναι υπαρκτό, ωστόσο μπορεί οι τελευταίες να είναι αυτές που προκαλούν τις αλλαγές στον κιρκαδικό ρυθμό», κατέληξε η Lyall.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, παρά τους παραπάνω περιορισμούς, τα επιταχυνσιόμετρα είναι ένας απλός και φτηνός τρόπος να ανιχνευθούν οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι το μέσο όρο ηλικίας της έρευνας ήταν τα 62 χρόνια και οι περισσότερες διαταραχές του θυμικού ξεκινούν πριν την ηλικία των 24 ετών. Οι επόμενες  έρευνες θα επικεντρωθούν περισσότερο στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες με σκοπό να εξάγουν πιο ασφαλή αποτελέσματα αναφορικά με τον κιρκαδικό ρυθμό και τις επιδράσεις του στις διαταραχές του θυμικού.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα