Οι κίνδυνοι από τη χρήση της νέας τεχνολογίας: Τι πρέπει να προσέχουμε

Μία από τις συνέπειες της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας είναι η αύξηση του χρόνου που περνούμε χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet μας. Τα παραπάνω αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο η χρήση τους δεν είναι στείρα κινδύνων, καθώς είναι δυνατό να προκαλέσουν βλάβες στα χέρια, τον αυχένα αλλά και τη μέση μας.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στο νοσοκομείο με τραυματισμούς που είναι αποτέλεσμα της ενασχόλησης με το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Πόνος στα χέρια

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δακτύλων κατά την πληκτρολόγηση ενός μηνύματος στο κινητό ή τον Η/Υ μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο πόνο στα χέρια από προϋπάρχουσα οστεοαρθρίτιδα (η φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις). Η χρήση των παραπάνω συσκευών δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς που πάσχουν από αυτή.

Η παρατεταμένη χρήση των αντιχείρων στο κινητό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς των τενόντων που εκτείνονται από τον καρπό μέχρι τον αντίχειρα (μία πάθηση γνωστή ως τενοντοελυτρίτιδα του De Quervain). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον καρπό στην πλευρά του αντίχειρα, ο οποίος εμφανίζεται αιφνιδίως ή σταδιακά και επεκτείνεται προς τον πήχη.

Η πίεση πλήκτρων με τα δάκτυλα με μεγάλη δύναμη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή γύρω από τους τένοντες, γεγονός που επιτρέπει κάμψη των δακτύλων και αυξάνει τον κίνδυνο εκτινασσομένου δακτύλου (στενωτική τενοντοελυτρίτιδα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, αίσθημα ότι το δάκτυλο έχει κλειδώσει σε κάμψη και είναι αδύνατο να κινηθεί, καθώς και οίδημα.

Μούδιασμα και μυρμηκίαση στα χέρια

Η πληκτρολόγηση στον υπολογιστή ΔΕΝ μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μία πάθηση κατά την οποία το μέσο νεύρο συμπιέζεται καθώς διέρχεται μέσω μίας μικρής περιοχής του καρπού που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Μπορεί ωστόσο να προκαλέσει κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, όπως άλγος, μυρμηκίαση και μούδιασμα στον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και το έσω μέρος του παράμεσου.

Η παρατεταμένη στήριξη στους αγκώνες μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο ωλένιου σωλήνα, πάθηση κατά την οποία το ωλένιο νεύρο συμπιέζεται καθώς διέρχεται μέσω ιστών κοντά στον αγκώνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα ή μυρμηκίαση στον παράμεσο ή στο μικρό δάκτυλο.

Αυχεναλγία και οσφυαλγία

Η χρήση μίας ηλεκτρονικής συσκευής για παρατεταμένη διάρκεια μπορεί να προκαλέσει αυχεναλγία ή οσφυαλγία.

Αυτό συμβαίνει γιατί εκτείνονται οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες του αυχένα και της μέσης. Η στάση του σώματος και η διάρκεια που χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό μας έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο πόνος αυτός, ωστόσο, είναι προσωρινός και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στη μέση ή τον αυχένα. Η άβολη αυτή στάση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του ινιακού νεύρου στο σημείο που η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τη βάση του κρανίου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κεφαλαλγίας.

Θεραπείες για τα χέρια και τον καρπό

Η αντιμετώπιση των παθήσεων στα χέρια και στον καρπό περιλαμβάνει αρχικά διακοπή της δραστηριότητας που τις προκαλεί ή έστω περιορισμός των διαστημάτων που γίνεται αυτή. Μπορεί να χορηγηθούν επίσης αναλγητικά που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν ασκήσεις για τη διάταση των τενόντων και σπανιότερα ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Ίσως πρέπει, ακόμη, να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρονικές αυτές συσκευές. Αν, χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες νιώθετε πόνο, χρησιμοποιήστε άλλα δάκτυλα.

Για την ανακούφιση από τον πόνο του καρπιαίου σωλήνα, τροποποιήστε το γραφείο σας έτσι ώστε οι πήχεις σας να είναι παράλληλοι με το πάτωμα, οι καρποί σας να είναι ευθυγραμμισμένοι με τους πήχεις και οι αγκώνες σας να είναι χαλαροί και λυγισμένοι σε γωνία 90 μοιρών κοντά στη μέση.

Το ποντίκι είναι επίσης προτιμότερο να βρίσκεται μπροστά σας και όχι στο πλάι.

Θεραπείες για τον αυχένα και τη μέση

Για να ανακουφιστείτε από την αυχεναλγία και την οσφυαλγία προσαρμόστε τη στάση του σώματός σας κατά τη χρήση μίας ηλεκτρονικής συσκευής. Προσπαθήστε η οθόνη να βρίσκεται στην ευθεία των ματιών σας και να μην χρειάζεται να σκύψετε. Ανυψώστε την οθόνη του υπολογιστή έτσι ώστε να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας. Κάντε το ίδιο με συσκευές που κρατάτε στα χέρια σας χρησιμοποιώντας μαξιλάρια.

Κάνετε διαλείμματα συχνά και, αν νιώσετε δυσφορία, αλλάξτε τη στάση του σώματός σας.

Ένα άλλο μέτρο πρόληψης του πόνου είναι η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε αυχεναλγία ή οσφυαλγία.

Βιβλιογραφία: Harvard Heath Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα