Ημικρανία στους άνδρες: Ένας συνοπτικός οδηγός

Οι ημικρανίες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζουν και άνδρες ασθενείς. Εκτιμάται ότι το 9% συνολικά των ανδρών υποφέρουν από ημικρανίες. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη πάθηση καθώς το 70% περίπου των ασθενών έχει κάποιο κοντινό συγγενή που επίσης πάσχει από ημικρανίες.

Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας, όπως η κεφαλαλγία τάσεως και η αθροιστική κεφαλαλγία, η ημικρανία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασθενείς που πάσχουν από συχνές ημικρανίες έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν άλλα προβλήματα υγείας όπως κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, αϋπνία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Αρκετές έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νόσων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία έρευνα από το Harvard εξέτασε ειδικά τη σύνδεση μεταξύ ημικρανίας σε άνδρες και κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 20.084 εθελοντές ηλικίας 40-84 ετών οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στο τέλος κάθε έτους αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στους ασθενείς που ανέφεραν συχνές ημικρανίες, ο κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου ήταν αυξημένος κατά 42%. Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, έδειξε ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν από ημικρανίες. Στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν περισσότερο αυξημένος στους ασθενείς στους οποίους η ημικρανία συνοδευόταν από αύρα. Οι ασθενείς με ημικρανία είχαν επίσης 50% αυξημένη πιθανότητα να έχουν παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, όπως διαβήτη, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.

Τέλος, μία έρευνα από το Loyola University Health System έδειξε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το μηχανισμό με τον οποίο οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο μία θεωρία υποστηρίζει ότι οι δύο παθήσεις μοιράζονται κοινά στοιχεία. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν παρουσιάζετε συχνά ημικρανίες.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι δύσκολο να περιγραφεί σε κάποιον που δεν την έχει βιώσει. Συνήθως εμφανίζεται στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά της κεφαλής, συχνότερα στην περιοχή του κροτάφου, αλλά και γύρω από τον οφθαλμό ή το πίσω μέρος της κεφαλής. Η ένταση του άλγους κυμαίνεται από ήπια μέχρι σοβαρή και ο πόνος μπορεί να είναι παλλόμενος ή διαξιφιστικός. Η ναυτία και οι μυαλγίες είναι συχνά συνοδά συμπτώματα και αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης δακρύρροια, καταρροή ή ρινική συμφόρηση. Ένα επεισόδιο ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από 1 έως 24 ώρες.

Οι ημικρανίες εμφανίζονται συνήθως το απόγευμα ή τη νύχτα και συχνά προηγούνται προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στη διάθεση, την όρεξη και τα επίπεδα δραστηριότητας. Ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν επίσης οπτικές διαταραχές πριν από ένα επεισόδιο, οι οποίες λέγονται αύρες. Αυτές περιλαμβάνουν μία αστράπτουσα ή φωτεινή γραμμή σε σχήμα “zigzag” ή νεκρά σημεία στην όραση. Σε αρκετές περιπτώσεις την αύρα συνοδεύει μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος και συγκεκριμένα στο χέρι και στο πρόσωπο. Οι αύρες εμφανίζονται συνήθως 10-30 λεπτά πριν από ένα επεισόδιο ημικρανίας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο της ημικρανίας

Το φάρμακο που δίδεται τυπικά για τις ημικρανίες είναι οι τριπτάνες. Το φάρμακο αυτό χορηγείται σε μορφή χαπιού, ταμπλέτας, ρινικού σπρέι, δερματικού επιθέματος και ενέσιμο. Αν η ημικρανία ανιχνευθεί εγκαίρως μπορεί να επίσης να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και η ασπιρίνη. Οι ημικρανίες μπορούν να προληφθούν σε ορισμένους ασθενείς με την αποφυγή των προκλητικών παραγόντων. Αν και αυτοί διαφέρουν για τον κάθε ασθενή, στους άνδρες οι συχνότεροι είναι:

  • Το στρες
  • Η απώλεια ενός γεύματος
  • Η κόπωση
  • Η έλλειψη ύπνου
  • Ο καπνός ή ορισμένες έντονες οσμές
  • Οι αλλαγές του καιρού, όπως η αύξηση της υγρασίας ή της ζέστης

Ορισμένα τρόφιμα ή ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν επεισόδιο ημικρανίας. Παρακολουθήστε τη διατροφή σας για να διαπιστώσετε αν κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία:

  • Το αλκοόλ, ειδικότερα το κόκκινο κρασί
  • Η σοκολάτα
  • Τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στο κρέας και το ψάρι
  • Το τυρί (που δεν έχει παστεριωθεί)
  • Τα καφεϊνούχα ποτά (καφές, τσάι, σόδα)
  • Οι μπανάνες
  • Τα κιτρικά φρούτα
  • Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG)
  • Τα καρύδια και το φυστικοβούτυρο
  • Ο αρακάς
  • Το χοιρινό
  • Το ξύδι (όχι το άσπρο)
  • Το γιαούρτι

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα