Η εναλλακτική ιατρική αυξάνει την πιθανότητα θανάτου από κακοήθειες

Οι ασθενείς που επιλέγουν εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση, καλύτερο μορφωτικό επίπεδο, είναι νεότεροι και πιο ευτυχισμένοι από το μέσο όρο. Ωστόσο, αυτοί που επιλέγουν εναλλακτικές μεθόδους για τη θεραπεία αντιμετωπίσιμων μορφών καρκίνου έχουν 5,68 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν παραδοσιακές θεραπείες.

Η εναλλακτική ιατρική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι η αξία της πλησιάζει τα 34 δις δολλάρια. Ωστόσο, μόλις το 1/3 των «θεραπειών» αυτών έχει εξεταστεί σε έρευνες.

Φαίνεται, επίσης ότι οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα μίας νέας «θεραπείας» και να απορρίψουν παράλληλα την συμβατική ιατρική προσέγγιση.

Η σύζυγος του Dr Skyler Johnson, επικεφαλή μίας έρευνας σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης ατόμων που επιλέγουν την εναλλακτική ιατρική, διαγνώστηκε με λέμφωμα προχωρημένου σταδίου κατά την περίοδο που αυτός φοιτούσε στην ιατρική. Η πρώτη ενέργεια του ζευγαριού ήταν να αναζητήσει βοήθεια στο διαδίκτυο.

«Υπάρχει τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, που ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω τι ήταν πραγματικά αληθινό. Επομένως σκέφτηκα πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που δεν έχει ιατρική γνώση ή καλή εκπαίδευση να καταλάβει ποιες από αυτές τις πληροφορίες είναι αληθινές. Καταλαβαίνω, κατά συνέπεια, τους ασθενείς που μετά από μία τέτοια διάγνωση καταφεύγουν στο διαδίκτυο μην μπορώντας να μιλήσουν τη γλώσσα του γιατρού τους», είπε ο Johnson ο οποίος είναι σήμερα ραδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Μάλιστα, ο Dr Johnson και ο Dr James Yu, διευθυντής του προγράμματος ραδιοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος, πιστεύουν ότι οι μορφωμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιλέξουν εναλλακτική θεραπεία καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς να ξεχωρίσουν ποιες από αυτές είναι αποτελεσματικές.

«Είναι λογικό οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι να αναζητούν μόνοι τους τις διαθέσιμες θεραπείες για τον καρκίνο και να ερευνούν περισσότερο στο διαδίκτυο», είπε ο Dr Yu.

«Ο Steve Jobs αποτελεί παράδειγμα τέτοιου ατόμου καθώς αρχικά χρησιμοποίησε εναλλακτική ιατρική για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος από τον οποίο έπασχε. Στη συνέχεια, έλαβε την συμβατική θεραπεία», συμπλήρωσε. «Επιλέγοντας μία εναλλακτική θεραπεία επιτρέπεις στον καρκίνο να πολλαπλασιαστεί, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η συμβατική θεραπεία είχε χορηγηθεί από την αρχή».

Παρά τη λήψη της συμβατικής αγωγής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών, μεταξύ των οποίων και ορισμένα τρόφιμα με «θεραπευτική δράση», ο Steve Jobs κατέληξε από τον καρκίνο το 2011.

Ο Dr Yu και ο Dr Johnson ανέλυσαν δεδομένα ασθενών που επέλεξαν την εναλλακτική ιατρική και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να καταλήξουν από τον καρκίνο μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, σε σχέση με αυτούς που επέλεξαν την συμβατική θεραπεία.

Στην έρευνά τους, ο Dr Yu και ο Dr Johnson εξέτασαν τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.

Η πιθανότητα ενός ασθενούς να επιλέξει εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο ήταν σημαντικά αυξημένη αν αυτός είχε υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

«Μάλλον οι ασθενείς αυτοί πιστεύουν ότι έχουν επαρκή γνώση για να επιλέξουν μία θεραπεία που δεν συνιστά ο γιατρός τους», είπε ο Dr Johnson.

Στην έρευνα παρατήρησαν επίσης ότι το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο συνοδεύεται επίσης από καλύτερη οικονομική κατάσταση. Κατά συνέπεια  οι ασθενείς αυτοί μπορούν να πληρώσουν ευκολότερα το κόστος μίας εναλλακτικής θεραπείας που δεν καλύπτεται από την ασφάλειά τους.

«Γνωρίζουμε ότι η εναλλακτική ιατρική αποτελεί μία αναπτυσσόμενη βιομηχανία δισεκατομμυρίων, η οποία κοστίζει στον ασθενή περισσότερο απ΄ότι η συμβατική θεραπεία», είπε ο Dr Johnson.

Η εναλλακτική ιατρική παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και μία έρευνα προέβλεψε ότι η αξία της θα υπερβεί τα 200δις δολλάρια μέχρι το 2025.

Η δημοτικότητα αυτή αποδίδεται στις πολυάριθμες και έξυπνες διαφημίσεις, μεταξύ των οποίων πολλές αληθοφανείς ιστορίες πλήρους ίασης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των θεραπειών αυτών (μεταξύ των οποίων ειδικές δίαιτες και ο βελονισμός) δεν έχει ελεγχθεί από έρευνες ή εγκριθεί σαν θεραπεία του καρκίνου.

«Σε πολλές περιπτώσεις είναι ανήθικο να χορηγηθούν οι θεραπείες αυτές σε μία έρευνα που προσπαθεί να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με μία συμβατική αγωγή».

Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν ότι θεραπείες όπως ο βελονισμός και το μασάζ βοηθούν στην ανακούφιση από τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου. Η χρήση τους για το σκοπό αυτό είναι αποδεκτή από τους γιατρούς. Συχνά, ωστόσο, η απόγνωση όσο και ο φόβος για τις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτές αλλά και για το θάνατο, οδηγούν τους ασθενείς στην υποκατάσταση των παραδοσιακών θεραπειών με τις εναλλακτικές αυτές θεραπείες.

Η έρευνα του Dr Johnson και του Dr Yu επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση. Από την έρευνα φάνηκε ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του καρκίνου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή θεραπεία.

«Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη θεραπεία, αρκετοί ασθενείς πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν κάποια άλλη θεραπεία που προσφέρει τα ίδια οφέλη χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε ο Dr Yu.

Ο Dr Johnson γνωρίζει από προσωπική εμπειρία με τη σύζυγό του, ότι μετά από μία διάγνωση καρκίνου οι περισσότεροι ασθενείς θα πάνε στο σπίτι και θα αναζητήσουν θεραπείες στο διαδίκτυο από τις οποίες οι περισσότερες δεν είναι αποδεδειγμένες. Συνιστά, ωστόσο, στους ασθενείς να είναι προσεκτικοί στην αναζήτησή τους αυτή και ποτέ να μην απορρίπτουν την παραδοσιακή ιατρική θεραπεία. Αν επιθυμούν να κάνουν εναλλακτικές θεραπείες, αυτές πάντοτε πρέπει να γίνονται με την έγκριση του γιατρού και συμπληρωματικά στην επιστημονικά αποδεδειγμένη αγωγή.

Βιβλιογραφία: Dailymail

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα