Νέος “διακόπτης” για τη διακοπή της φλεγμονής

Μία ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μία νέα μεταβολική οδό για τον τερματισμό της φλεγμονής. Παρατήρησαν ότι η ιτακονάτη, ένα μόριο που προέρχεται από τη γλυκόζη, δρα σαν ισχυρός διακόπτης κλεισίματος για τα μακροφάγα, τα κύτταρα δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος που ενοχοποιούνται για πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η καρδιακή νόσος.

Οι επιστήμονες, από το Trinity College του Δουβλίνου, πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τις φλεγμονώδεις και λοιμώδεις νόσους με σκοπό να ανακουφιστούν τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Οι επικεφαλείς της έρευνας ήταν ο Luke O’Neill, καθηγητής βιοχημείας στο Trinity College, και ο Dr Mike Murphy από το πανεπιστήμιο του Cambridge. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρατηρήθηκαν τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα όσο και σε κύτταρα ποντικών.

«Η ομάδα μου εξερευνά εδώ και 6 χρόνια τις μεταβολικές αλλαγές στα μακροφάγα και αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχουμε κάνει», είπε ο O’Neill. «Είναι γνωστό ότι τα μακροφάγα προκαλούν τη φλεγμονή, ωστόσο σήμερα ανακαλύψαμε ότι παράγουν μία νέα ουσία που λέγεται ιτακονάτη. Αυτή λειτουργεί ως διακόπτης κλεισίματος στα μακροφάγα και περιορίζει τη φλεγμονή με μία διαδικασία που δεν έχει περιγραφεί ποτέ στο παρελθόν».

Η Dr Evanna Mills, μία συγγραφέας της έρευνας δήλωσε, «Τα μακροφάγα προσλαμαβάνουν τη γλυκόζη, που φυσιολογικά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, και τη μετατρέπουν σε ιτακονάτη. Αυτή στη συνέχεια αναστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών παραγόντων και προστατεύει τα ποντίκια από τη δυνητικά θανατηφόρο φλεγμονή που συμβαίνει σε μία λοίμωξη».

«Παρατηρήσαμε ότι η ιτακονάτη μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών που είναι σημαντικές για τη φλεγμονή. Ο μηχανισμός αυτός δεν έχει περιγραφεί στο παρελθόν και φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να διαπιστωθούν οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις της ιτακονάτης», συμπλήρωσε.

Η ανακάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την έρευνα της φλεγμονής. Οι ερευνητές προσπαθούν σήμερα να εξερευνήσουν τη σημασία της ιτακονάτης στην εμφάνιση και πορεία των φλεγμονωδών και λοιμωδών νόσων. Ερευνούν επίσης αν τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη νέων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Harvard Medical School, το University of Cambridge, το University of Oxford, το Johns Hopkins University, το University of Dundee και το GlaxoSmithKline.

«Η ανακάλυψή μας ανοίγει νέους δρόμους και ελπίζουμε ότι μία μέρα θα κάνει τη διαφορά στη θεραπεία των ασθενών με νόσους που είναι σήμερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν», είπε ο O’Neill.

Βιβλιογραφία: Trinity College Dublin

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα