Αλκοόλ και Άνοια: Πώς συνδέονται;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας μεταξύ αυτών που μπορεί να προληφθούν. Αυτό έδειξε μία νέα έρευνα που περιελάμβανε πάνω από 1 εκατομμύριο ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με άνοια. Η έρευνα διεξήχθη στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health.

Η έρευνα εξέτασε ειδικά την επίδραση του αλκοόλ και περιελάμβανε άτομα που είχαν διαγνωστεί με νοητικές και συμπεριφορικές διαταραχές ή χρόνιες παθήσεις που είναι δυνατό να σχετίζονται με τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ.

Από τους 57.000 εθελοντές που εμφάνισαν άνοια πριν την ηλικία των 65 ετών, το μεγαλύτερο ποσοστό (57%) έκανε χρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο Παγκόσμος Οργανισμός Υγείας (WHO) θεωρεί υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ την ποσότητα μεγαλύτερη από 60γρ καθαρού αλκοόλ ημερησίως για τους άντρες και 40γρ για τις γυναίκες.

Ως αποτέλεσμα της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ αλκοόλ και άνοιας που παρατηρήθηκε στη μελέτη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση του αλκοολισμού και των διαταραχών που σχετίζονται με αυτόν θα βοηθήσει στον περιορισμό των περιστατικών άνοιας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και οι διαταραχές που σχετίζονται με αυτή αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, ιδιαίτερα για αυτή που εμφανίζεται πριν την ηλικία των 65 ετών και οδηγεί σε πρώιμο θάνατο», είπε ο επικεφαλής της έρευνας. «Οι βλάβες και η άνοια που προκαλεί το αλκοόλ στον εγκέφαλο μπορούν να προληφθούν με αποτέλεσμα να μειωθούν οι θάνατοι που αποδίδονται στην πρώιμη εμφάνιση άνοιας».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το αλκοόλ και οι σχετιζόμενες με αυτό διαταραχές μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από 20 χρόνια και η άνοια αποτελεί ένα από τα κύρια αίτια θανάτου.

Αναφορικά με την πρώιμη εμφάνιση της άνοιας, υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με άνοια ήταν γυναίκες, τα 2/3 περίπου αυτών που εμφάνισαν πρώιμη άνοια ήταν άντρες (65%).

Οι διαταραχές στην κατανάλωση αλκοόλ έχουν σχετιστεί επίσης με άλλους ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η απώλεια της ακοής. Φαίνεται, έτσι, ότι το αλκοόλ συμβάλλει με διάφορους τρόπους στην εμφάνιση της άνοιας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην άνοια διαπιστώνονται όταν είναι πλέον πολύ αργά και δεν μπορεί να αναστραφεί η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Επομένως, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των διαταραχών του αλκοόλ πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερες ηλικίες. Οι ερευνητές τονίζουν, τέλος, ότι στην έρευνα έλαβαν μέρος μόνο ασθενείς με σοβαρές διαταραχές στην κατανάλωση αλκοόλ, επομένως η σχέση χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ και άνοιας ενδεχομένως είναι ισχυρότερη.

Βιβλιογραφία: Centre for Addiction and Mental Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα