Αυξημένη Κατανάλωση Αλατιού: Κίνδυνος-Θάνατος

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου. Αυτό έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα για την κατανάλωση αλατιού που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η έρευνα περιλάμβανε περισσότερους από 4500 εθελοντές και έδειξε ότι αυτοί που κατανάλωναν πάνω από 13.7 γρ. αλατιού ημερησίως είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα από 6.8 γρ. ημερησίως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού παγκοσμίως.

Το 80% της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα επομένως ο πρώτος στόχος είναι η μείωση της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι. Για το γεγονός αυτό απαιτείται η συνεργασία των παρασκευαστών τροφίμων.

Η πρώτη χώρα που έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης άλατος είναι η Φινλανδία. Το 1970 η ημερήσια κατανάλωση άλατος στη Φινλανδία ήταν τα 14γρ ανά άτομο. Σήμερα η μέση κατανάλωση είναι τα 7γρ για τους άντρες και τα 6γρ για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 2-3γρ άλατος ημερησίως με μέγιστο όριο τα 5γρ. Η κατανάλωση άλατος παγκοσμίως ωστόσο είναι πολύ υψηλότερη από αυτό το όριο.

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για την εμφάνιση υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου καθώς και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η επίδραση του αλατιού στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη σχέση, οι ερευνητές εξέτασαν 4630 άντρες και γυναίκες ηλικίας 25-64 ετών που είχαν λάβει μέρος σε δύο έρευνες για τις επιδράσεις του αλατιού από το 1979 μέχρι το 2002. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η κατανάλωση άλατος ήταν ανάλογη με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Πρέπει να τονιστεί πάντως, ότι η παρουσία υπέρτασης πιθανώς να επηρέασε τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι ερευνητές δεν είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την παρουσία ή όχι υπέρτασης καθώς για την έρευνα αυτή ήταν γνωστή μόνο η φαρμακευτική αγωγή του κάθε εθελοντή. Επόμενες έρευνες θα εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από υπέρταση.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα