Το Εμβόλιο του Ροταϊού Μειώνει την Πιθανότητα Εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 1

Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Νέα δεδομένα από την Αυστραλία ωστόσο δείχνουν ότι για πρώτη φορά μετά το 1980, τα ποσοστά των νέων διαγνώσεων της νόσου αρχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Η έρευνα αποδίδει τη μείωση αυτή στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η μείωση στα περιστατικά του διαβήτη τύπου 1 σημειώθηκε αμέσως μετά την εισαγωγή του εμβολίου για τον ροταϊό που χορηγείται από το στόμα.

«Αν και τα αποτελέσματα δεν αποτελούν απόδειξη, η έρευνα δείχνει ότι η πρόληψη της λοίμωξης από ροταϊούς στα παιδιά μέσω του εμβολιασμού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε άτομα με γενετική προδιάθεση», είπε ο Λεν Χάρισον επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Η ασυνήθιστη αυτή σύνδεση παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από μία ομάδα ερευνητών λίγο πριν το τέλος του προηγούμενου αιώνα, όταν και διαπίστωσαν ότι οι ανοσιακοί δείκτες του διαβήτη τύπου 1 έμοιαζαν με αυτούς της λοίμωξης από ροταϊό.

Έκτοτε, διάφορες έρευνες παρατήρησαν ότι η λοίμωξη από τον παραπάνω ιό μπορεί να προκαλέσει μία ανοσιακή απόκριση στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, τα κύτταρα δηλαδή που παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος και στην εμφάνιση διαβήτη.

Όταν τα δύο από του στόματος εμβόλια για το ροταϊό μπήκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Αυστραλίας το 2007, παρουσιάστηκε μία μεγάλη ευκαιρία για έρευνα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα διαθέσιμα για το κοινό, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα του διαβήτη τύπου 1, 8 χρόνια πριν και 8 χρόνια μετά την παραπάνω αλλαγή.

Από τα ευρήματα φάνηκε ότι το εμβόλιο του ροταϊού όχι μόνο προστατεύει από μία σοβαρή και δυνητικά απειλητική μορφή διάρροιας, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα χρόνια μετά την εισαγωγή του παραπάνω εμβολίου στο πρόγραμμα της Αυστραλίας, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 μειώθηκε κατά 14% στα παιδιά ηλικίας 0 έως 4 ετών.

«Η σημαντική αυτή μείωση δεν παρατηρήθηκε στα παιδιά 5-14 ετών», είπε η Κρίστεν Πέρετ, μία από τους συντελεστές της έρευνας και ειδικός για τον εμβολιασμό και τις αλλεργίες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

«Αυτό δείχνει ότι τα μικρά παιδιά είχαν εκτεθεί σε ένα προστατευτικό παράγοντα που δεν επηρέασε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας».

Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο του ροταϊού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι η λοίμωξη από ροταϊό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

Το παραπάνω είναι αληθές τουλάχιστον για την Αυστραλία. Μία έρευνα από τη Φινλανδία που χρησιμοποίησε μικρότερο δείγμα και είχε μικρότερη διάρκεια, δεν παρατήρησε την ίδια σύνδεση, αν και αυτό μπορεί να αποδίδεται σε γενετικές και περιβαλλοντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία συνεχίζουν τις έρευνες ελπίζοντας να βρουν περισσότερα στοιχεία για την παραπάνω σύνδεση.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η μείωση στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 είναι μόνιμη ή παροδική ή αν περιορίζεται στους κατοίκους της Αυστραλίας», είπε ο Χάρισον.

Προς το παρόν το μήνυμα είναι να εμβολιάζετε τα παιδιά σας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως φαίνεται όλο και περισσότερα οφέλη έρχονται στο φως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα