Το Εμβόλιο του Ροταϊού Μειώνει τον Κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 1

Η ολοκλήρωση της σειράς εμβολιασμών για το ροταϊό στην παιδική ηλικία σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης. Όπως δήλωσε η Μέρι Ρότζερς, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το γεγονός ότι μόνο το εμβόλιο του ροταϊού συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο, μας φέρνει πιο κοντά στην ταυτοποίηση των αιτιολογικών παραγόντων για τη νόσο.

«Η λοίμωξη από ροταϊό έχει συνδεθεί στο παρελθόν με εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε πειραματόζωα», πρόσθεσε. «Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα τμήμα του ροταϊού μοιάζει, ως προς τη δομή του, με ένα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταστρέφει τα παγκρεατικά κύτταρα στους ασθενείς με γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου. Προσφάτως, μία έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μία ιογενής λοίμωξη του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του φυσιολογικού εντερικού φραγμού, γεγονός που επιτρέπει σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να διαφύγουν και να καταστρέψουν κύτταρα του παγκρέατος, προκαλώντας διαβήτη τύπου 1».

Η ομάδα της Ρότζερς χρησιμοποίησε πληροφορίες από σχεδόν 1.4 εκατομμύρια παιδιά που είχαν λάβει μέρος σε μία βάση δεδομένων. Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν ο εμβολιασμός για το ροταϊό μπορεί να μειώσει τη συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν τα 3 χρόνια.

Στα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί για ροταϊό, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 ήταν 12.2 ανά 100.000 χρόνια ασθενών, η αντίστοιχη συχνότητα στα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί μερικώς ήταν 20.5 ενώ στα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 20.6.

Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού για το ροταϊό επομένως συνδέεται με 41% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ ο μερικός εμβολιασμός δεν έχει προστατευτική δράση για τη νόσο αυτή.

Σε μία ξεχωριστή ανάλυση, τα παιδιά που είχαν ολοκληρώσει τα εμβόλια για το ροταϊό καθώς και τα εμβόλια για τη διφθερίτιδα, τον κοκκύτη και τον τέτανο (DTaP), είχαν 56% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε σχέση με τα παιδιά που είχαν κάνει μόνο τα εμβόλια του DTaP.

«Είναι σημαντικό οι γονείς και οι γιατροί να γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά τους να κάνουν όλα τα προτεινόμενα εμβόλια», είπε η Δρ Ρότζερς. «Τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο από οξείες λοιμώξεις, αλλά και από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 1».

«Ο εμβολιασμός για το ροταϊό, στην έρευνά μας, οδήγησε σε λιγότερες νοσηλείες και λιγότερες σοβαρές λοιμώξεις από τον ιό», πρόσθεσε.

Ο Δρ Τίμο Βεσικάρι από το Πανεπιστήμιο του Tampere στη Φινλανδία, που δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, εξέτασε προσφάτως την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό για το ροταϊό και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και κοιλιοκάκης.

Όπως δήλωσε, «τη δεκαετία του 1990 ορισμένοι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι ο εμβολιασμός για το ροταϊό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1. Από τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ωστόσο ότι η πρόληψη της λοίμωξης από ροταϊό που προσφέρει το εμβόλιο, προστατεύει από το διαβήτη τύπου 1».

Ο Βεσικάρι τόνισε ότι το ίδιο εμβόλιο προστατεύει και από την κοιλιοκάκη και μάλιστα η σύνδεση αυτή είναι ακόμα ισχυρότερη.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα