Τα Τελευταία Επιστημονικά Δεδομένα για τα Αυγά

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA τον περασμένο Μάρτιο φέρνει ξανά τα αυγά στο προσκήνιο. Όπως παρατήρησε η έρευνα, η αυξημένη κατανάλωση χοληστερόλης και αυγών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πρόσληψη επιπλέον 300mg χοληστερόλης καθημερινά, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 αυγά την εβδομάδα, είναι αυτή που ενοχοποιείται για τον παραπάνω κίνδυνο.

Πρέπει επομένως να αποκλείσουμε εντελώς τα αυγά από την διατροφή μας;

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Η διατροφή του ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σύνθετη και επομένως είναι αρκετά δύσκολο να μελετηθεί πλήρως. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα ιατρικά άρθρα έχουν συχνά αντικρουόμενους τίτλους.

Για την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA, οι εθελοντές έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους στην αρχή της έρευνας, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη όταν εκτιμήθηκε η υγεία τους 30 χρόνια αργότερα. Η έρευνα του JAMA, όπως αρκετές έρευνες για τη διατροφή, ήταν μία έρευνα παρατήρησης. Επομένως, δεν μπορεί να αποδείξει ότι μία συγκεκριμένη ενέργεια (η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας χοληστερόλης ή αυγών) προκαλεί ένα αποτέλεσμα (αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου). Τα αποτελέσματα μπορεί ωστόσο να φαίνονται ανησυχητικά γι’αυτούς που απολαμβάνουν τα αυγά.

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι η σύνδεση που παρατηρήθηκε στην έρευνά τους ήταν μέτρια σε ισχύ. Ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου παρατηρήθηκε στη συνολική κατανάλωση χοληστερόλης και όχι συγκεκριμένα στα αυγά. Το μεγαλύτερο κομμάτι της χοληστερόλης στη διατροφή των εθελοντών προερχόταν από την κατανάλωση κρέατος.

Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη επίσης για τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λίπη (περίπου το 14% των συνολικών θερμίδων). Τα κορεσμένα λίπη προέρχονται συνήθως από τετράποδα ζώα, όπως οι αγελάδες και οι χοίροι, αλλά και από επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μέση καθημερινή κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ξεπερνά το 10% στους περισσότερους ανθρώπους.

Ερμηνεύοντας τα Αποτελέσματα

Ένα αυγό περιέχει περίπου 180mg χοληστερόλης, ενώ μία μπριζόλα 200γρ περιέχει σχεδόν 140mg χοληστερόλης και 6 φορές περισσότερα κορεσμένα λίπη. Επομένως, αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου, πρέπει μάλλον να περιορίσετε την κατανάλωση και των δύο παραπάνω τροφίμων.

Με βάση την παραπάνω έρευνα, ο περιορισμός των αυγών σε λιγότερα από 3 την εβδομάδα είναι ίσως μία συνετή επιλογή καθώς δεν παρατηρήθηκε σύνδεση σε αυτή την ποσότητα. Αυτοί που κάνουν διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, όπως με φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, τρόφιμα δηλαδή που βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπών σε χαμηλά επίπεδα, δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν.

Στην πραγματικότητα, αρκετοί ασθενείς ωφελούνται από την κατανάλωση αυγών, καθώς τα τελευταία αποτελούν μία οικονομική και γρήγορη πηγή πρωτεϊνών. Περιέχουν επίσης θρεπτικές ουσίες που δεν βρίσκονται σε άλλα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες. Για τους vegetarians, τα αυγά μπορεί να αποτελέσουν μία καλή πηγή βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη αυτή υποστηρίζει τις νευρολογικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η ισορροπία.

Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D στη διατροφή. Όσοι ζουν σε βόρειες χώρες ή αυτοί που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμίνης D, λόγω μειωμένης έκθεσης στον ήλιο. Τα αυγά αποτελούν επίσης μία από τις κύριες πηγές χολίνης, μίας σημαντικής θρεπτικής ουσίας για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι περισσότερες έγκυες δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης.

Συνολικά, η έρευνα δεν αλλάζει αυτό που γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια, ότι δηλαδή η διατροφή μας πρέπει να βασίζεται στα φυτικά τρόφιμα. Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως για παράδειγμα αυτές που βρίσκονται στα φασόλια, καθώς και τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, έχουν σχετιστεί με οφέλη για την καρδιακή υγεία. Οι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διατροφή υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες, ίσως χρειάζεται να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών και κρέατος.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα