Ποια Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Διαβήτη;

Οι γιατροί χορηγούν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα για τη θεραπεία ενός μεγάλου εύρους παθήσεων, από τις αλλεργίες μέχρι τις αρθρίτιδες. Μπορεί, ωστόσο, κάποια από τα φάρμακα αυτά να αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων παθήσεων και συγκεκριμένα του διαβήτη;

Τα γλυκοκορτικοειδή είναι ένας είδος αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που χορηγούνται για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων, όπως οι αλλεργίες, το άσθμα και οι ρευματικές νόσοι.

Όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, η λήψη των γλυκοκορτικοειδών μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι συχνότερες από αυτές περιλαμβάνουν ξηρότητα και αποχρωματισμό του δέρματος, δύσπνοια και διαταραχές του ύπνου.

Σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να παρατηρηθεί καταθλιπτική διάθεση ή υπέρταση. Μία νέα έρευνα από το Sapienza University στη Ρώμη και το University of Oxford στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα αντιφλεγμονώδη, αυτά, φάρμακα μπορεί να έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους στο The Society of Endocrinology Annual Conference, ο Dr Riccardo Pofi και ο καθηγητής Jeremy Tomlinson εξήγησαν ότι τα γλυκοκορτικοειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Τα Φάρμακα Επηρεάζουν τη Ρύθμιση της Γλυκόζης στο Αίμα

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 16 υγιείς άνδρες εθελοντές. Στους εθελοντές αυτούς χορήγησαν 10 ή 15 mgr πρεδνιζολόνης για 1 εβδομάδα.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, αυτή είναι η δόση του φαρμάκου που συνταγογραφείται συνήθως από τους γιατρούς.

Στο τέλος της εβδομάδας, οι επιστήμονες υπολόγισαν τους τυπικούς βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και το βάρος, καθώς και τους μεταβολικούς δείκτες των εθελοντών.

Όπως διαπίστωσαν, οι περισσότεροι βιοδείκτες, μεταξύ των οποίων και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, δεν επηρεάστηκαν από τη λήψη του φαρμάκου, οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί της γλυκόζης στο αίμα επηρεάστηκαν αρνητικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τις βραχυπρόθεσμες μεταβολικές επιδράσεις των γλυκοκορτικοειδών σε υγιείς άνδρες και δείχνει ότι, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, ο μεταβολισμός της γλυκόζης μπορεί να επηρεαστεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αν η θεραπεία συνεχιστεί μακροπρόθεσμα», είπε ο Dr Pofi.

Ο επιστήμονας υποστήριξε επίσης ότι η χορήγηση των αντιφλεμονωδών φαρμάκων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους από τη χορήγησή τους.

«Η έρευνα αυτή μάς δείχνει ότι οι γιατροί πρέπει να εκτιμούν καλύτερα πότε πρέπει να γίνεται χορήγηση γλυκοκορτικοειδών σε έναν ασθενή με σκοπό να προληφθούν ή να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα στους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με στεροειδή εφ’όρου ζωής», τόνισε ο Dr Riccardo Pofi.

Στο μέλλον, οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς έρευνες με σκοπό να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης. Επιπλέον, ο Dr. Pofi σκοπεύει να εξετάσει αν υπάρχουν τρόποι να μειωθούν ή να προληφθούν οι μεταβολικές επιδράσεις της θεραπείας με γλυκοκορτικτικοειδή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα