Οι Καλύτερες Δίαιτες για το 2019: Η Μεσογειακή Δίαιτα στην 1η Θέση

Η Μεσογειακή δίαιτα κατέλαβε την πρώτη θέση στην ετήσια ταξινόμηση των διατροφών από το US News & World Report για το 2019. Πέρσι, είχε ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση με τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), μία δίαιτα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Οι δύο παραπάνω δίαιτες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσόσητες λαχανικών, φρούτων και τροφίμων ολικής αλέσεως.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μεσογειακή Δίαιτα καταλαμβάνει μόνη της την πρώτη θέση», είπε η Άτζελα Χάουπτ, εκδότης υγείας από το US News. Η επιτροπή εμπειρογνωμώνων εξέτασε συνολικά 41 δίαιτες, μεταξύ των οποίων μία νέα δίαιτα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, η δίαιτα Nordic.

Οι ειδικοί βαθμολόγησαν τις δίαιτες σε 9 κατηγορίες, οι οποίες ήταν:

 • Καλύτερη δίαιτα συνολικά
 • Καλύτερη έτοιμη δίαιτα
 • Καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους
 • Καλύτερη δίαιτα για ταχεία απώλεια βάρους
 • Καλύτερη δίαιτα για υγιεινή διατροφή
 • Ευκολότερη δίαιτα για να ακολουθήσει ο χρήστης
 • Καλύτερη δίαιτα για το διαβήτη
 • Καλύτερη δίαιτα για την καρδιά
 • Καλύτερη δίαιτα με βάση τα φυτικά τρόφιμα

Στην επιτροπή έλαβαν μέρος κορυφαίοι διατροφολόγοι και γιατροί που ειδικεύονται στην απώλεια βάρους, την καρδιακή υγεία και το διαβήτη. Οι δίαιτες εξετάστηκαν αναφορικά με 7 κριτήρια. Εξετάστηκε:

 • Κατά πόσο είναι εύκολο να τις ακολουθήσει ο χρήστης
 • Αν μπορεί να επιτευχθεί σημαντική απώλεια βάρους στους πρώτους 12 μήνες
 • Αν η απώλεια βάρους μπορεί να παραμείνει για 2 χρόνια ή περισσότερο
 • Πόσο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων
 • Πόσο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη
 • Ποιά θρεπτικά συστατικά περιέχει
 • Πόσο ασφαλής είναι

Η νέα δίαιτα στη λίστα

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει η δίαιτα Nordic αντικατοπτρίζεται στη θέση της, είπε η Χάουπτ. «Μοιάζει αρκετά με τη Μεσογειακή Δίαιτα», πρόσθεσε. Η δίαιτα Nordic περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση ψαριών, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως. Ισοβάθμισε στην τρίτη θέση στην κατηγορία «καλύτερη δίαιτα με βάση τα φυτικά τρόφιμα».

Η Χάουπτ παρατήρησε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις διάφορες τοπικές δίαιτες. «Παρατηρούμε τελευταία ότι πολλοί ενδιαφέρονται για τις διατροφικές συνήθειες σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι γενικά πιο υγιείς», είπε.

Όπως η Μεσογειακή δίαιτα, έτσι και η δίαιτα Nordic εστιάζει στο κριθάρι και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα φασόλια. Αντί για το ελαιόλαδο που συνιστά η Μεσογειακή δίαιτα, η δίαιτα Nordic περιλαμβάνει έλαιο κράμβης.

Οι υπόλοιποι νικητές

Καλύτερη Δίαιτα Συνολικά

Μετά τη Μεσογειακή Δίαιτα και τη δίαιτα DASH, την τρίτη θέση κατέλαβε η δίαιτα Flexitarian. Η δίαιτα αυτή βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα με μέτρια κατανάλωση κρέατος. Η δίαιτα MIND και η δίαιτα WW (γνωστή στο παρελθόν ως Weight Watchers) ισοβάθμησαν στην 4η θέση. Η δίαιτα MIND συνδυάζει τμήματα της δίαιτας DASH και της Μεσογειακής δίαιτας και έχει ως στόχο να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου. Η δίαιτα WW αντιστοιχεί το κάθε τρόφιμο σε πόντους και θέτει έναν ημερήσιο όριο πόντων, με τα πιο υγιεινά τρόφιμα να δίνουν λιγότερους πόντους.

Καλύτερη Έτοιμη Δίαιτα

Η δίαιτα WW κατέλαβε την πρώτη θέση. Την 5άδα συμπλήρωσαν:

 • Η δίαιτα Jenny Craig (έτοιμα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες με βοήθεια από σύμβουλο)
 • Η δίαιτα Nutritarian (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες, κυρίως φυτικά)
 • Η δίαιτα South Beach (τροποποιημένη δίαιτα με χαμηλές θερμίδες)
 • Οι δίαιτες Biggest Loser, Nutrisystem και Zone ισοβάθμησαν στην 5η θέση
Καλύτερη Δίαιτα για Απώλεια Βάρους

Την πρώτη θέση κατέλαβε η δίαιτα WW και τις υπόλοιπες θέσεις:

 • Η δίαιτα Volumetrics (δίνει έμφαση στα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες)
 • Οι δίαιτες Flexitarian, Jenny Craig και vegan ισοβάθμησαν στην 3η θέση
Καλύτερη Δίαιτα για Ταχεία Απώλεια Βάρους

Την πρώτη θέση κατέλαβε η δίαιτα HMR που περιλαμβάνει υποκατάστατα γεύματος και εστιάζει στα φρούτα και τα λαχανικά. Άλλες δίαιτες στην ίδια κατηγορία ήταν η δίαιτα Atkins (χαμηλοί υδατάνθρακες), η δίαιτα keto (πολύ χαμηλοί υδατάνθρακες, υψηλά λιπαρά), η δίαιτα OPTAVIA (χαμηλές θερμίδες, χρησιμοποιεί δικά της προϊόντα) και η δίαιτα WW.

Καλύτερη Δίαιτα για Υγιεινή Διατροφή

Η Μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH ισοβάθμησαν στην 1η θέση. Την 3η θέση κατέλαβαν οι δίαιτες Flexitarian, MIND και TLC. Η δίαιτα TLC (Therapeutic Life Changes) έχει ως στόχο τη μείωση της χοληστερόλης.

Ευκολότερη Δίαιτα για να Ακολουθήσει ο Χρήστης

Η Μεσογειακή δίαιτα κατέλαβε την πρώτη θέση, με τις δίαιτες Flexitarian και WW να ισοβαθμούν στη 2η θέση. Στη συνέχεια, ακολούθησαν η δίαιτα MIND, η δίαιτα DASH και η δίαιτα Fertility. Η δίαιτα Fertility περιορίζει την κατανάλωση κοκκίνου κρέατος και εστιάζει στην πρόσληψη πρωτεϊνών από ξηρούς καρπούς και λαχανικά.

Καλύτερη Δίαιτα για τη Διαβήτη

Η Μεσογειακή δίαιτα κατέλαβε την πρώτη θέση. Στη 2η θέση ισοβάθμησαν οι δίαιτες DASH, Flexitarian, Mayo Clinic και Volumetrics.

Καλύτερη Δίαιτα για την Καρδιακή Υγεία

Η Μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα Ornish ισοβάθμησαν στην 1η θέση. Ο δίαιτα Ornish περιλαμβάνει περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών, επεξεργασμέων υδατανθράκων και ζωϊκών πρωτεϊνών. Την 3η θέση κατέλαβε η δίαιτα DASH, ενώ για την 4η θέση ισοβάθμησαν οι δίαιτες MIND, TLC και vegan.

Καλύτερη Δίαιτα με Βάση τα Φυτικά Τρόφιμα

Την 1η θέση κατέλαβε η Μεσογειακή δίαιτα και τη 2η θέση η δίαιτα Flexitarian. Στην 3η θέση ισοβάθμησαν οι δίαιτες Nordic και Ornish.

Χαμηλότερες Βαθμολογίες

Μία από τις δίαιτες που βρέθηκε στις χαμηλότερες θέσεις ήταν η δίαιτα Dukan, που φέρει το όνομα του γιατρού που τη δημιούργησε. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και εστιάζει στην κατανάλωση πρωτεϊνών. Η δίαιτα Dukan κατέλαβε την τελευταία θέση στις κατηγορίες «καλύτερη δίαιτα συνολικά» και «καλύτερη δίαιτα για την καρδιακή υγεία».

Η δίαιτα Dukan έχει αρκετά θετικά σημεία, είπε η Σιμόν Γκλόγκερ, μία εκπρόσωπος της δίαιτας. Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, περιέχει αρκετά λαχανικά, αρκετό νερό και εστιάζει στη φυσική άσκηση. Περιέχει λίγα λιπαρά, ωστόσο αυτά προέρχονται από υγιεινό κρέας και ψάρια, είπε. Στα πρώτα 2 στάδια από τα 4 που περιλαμβάνει η δίαιτα, χάνεις βάρος γρήγορα επομένως ο χρήστης συνεχίζει τη δίαιτα, συμπλήρωσε.

Η δίαιτα Body Reset, η οποία περιλαμβάνει ένα 15ήμερο πρόγραμμα με smoothies, κατέλαβε την τελευταία θέση στην απώλεια βάρους και στο διαβήτη.

Συμβουλές από τους Ειδικούς

Η διατροφή Nordic έχει απασχολήσει την ιατρική βιβλιογραφία τα τελευταία 2 χρόνια, είπε η Κόνι Ντίεκμαν, μία διαιτολόγος και διευθύντρια στο τμήμα διατροφής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Σχολίασε τα αποτελέσματα αν και δεν ήταν μέρος της επιτροπής. Θεωρεί επίσης ότι όλο και περισσότερα άτομα προτιμούν δίαιτες από περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν αρκετά χρόνια, όπως για παράδειγμα η Μεσόγειος.

«Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Αυτό δείχνουν και τα δεδομένα ερευνών», πρόσθεσε. Οι δίαιτες που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις σε κάθε κατηγορία εστιάζουν σε υγιή λίπη και φυτικά τρόφιμα.

Τι Σημαίνουν τα Αποτελέσματα

«Η ταξινόμηση προσφέρει σημαντικές πληροφορίες», είπε η Χάουπτ. Παροτρύνει τους χρήστες να εξετάσουν όλες τια δίαιτες και να αποφασίσουν ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους. Για αρκετούς είναι σημαντικό αν η δίαιτα επιτρέπει να πίνουν αλκοόλ ή αν πρέπει να ακολουθήσουν σύνθετες οδηγίες καθημερινά.

«Αυτοί που τις ακολουθούν πρέπει να έχουν μελετήσει τις δίαιτες», είπε. «Σκεφτείτε τις προτιμήσεις σας και αποφασίστε ποιος είναι ο στόχος σας. Στη συνέχεια επιλέξτε τη δίαιτα που σας ταιριάζει».

Η Ντίεκμαν συμφωνεί. Ξεκινήστε από την αρχή της λίστας και επιλέξτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. «Αν προτιμάτε τη δίαιτα Volumetrics από τη Flexitarian, ακολουθήστε αυτή».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα