Οδηγίες για τη Σωστή Διατήρηση/Αποθήκευση της Ινσουλίνης

Η ινσουλίνη είναι μία φυσική ορμόνη που χρησιμοποιείται από αρκετούς διαβητικούς ασθενείς για τη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λάβουν ινσουλίνη, καθώς ο οργανισμός τους δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα, ενώ οι ασθενείς διαβήτη τύπου 2 λαμβάνουν τη συγκεκριμένη ορμόνη μόνο αν δεν καταφέρουν να ρυθμίσουν τη γλυκόζη τους με άλλα φάρμακα.

Η τεχνητή ινσουλίνη παρασκευάζεται έτσι ώστε να είναι πανομοιότυπη με την ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας του ανθρώπου. Οι συνθετικές αυτές μορφές της ορμόνης μπορούν να δράσουν μέσα σε λίγες ώρες (ινσουλίνη ταχείας δράσης) ή μία ημέρα (ινσουλίνη μακράς δράσης). Χορηγούνται συνήθως με ένεση ή με τη συσκευή πένας.

Οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση της ινσουλίνης

Η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται με προσοχή έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική κατά τη χορήγησή της. Η λανθασμένη αποθήκευση της ινσουλίνης στο σπίτι μας μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση ή μείωση της αποτελεσματικότητάς της.

Ανάλογα με τον τύπο της ινσουλίνης που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές στον τρόπο που πρέπει να φυλαχθεί και τη διάρκεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού την ανοίξετε.

  • Οι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την ινσουλίνη. Όταν πάρετε την ινσουλίνη από το φαρμακείο, βάλτε την στο ψυγείο.
  • Μόλις ανοίξετε ένα νέο φιαλίδιο (δηλαδή μόλις βάλετε μία βελόνα σε αυτό) ή χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά ένα στιλό ινσουλίνης, σημειώστε πάνω στο κουτί την ημερομηνία που το ανοίξατε. Πετάξτε το φιαλίδιο 28 ημέρες μετά την ημερομηνία της πρώτης χρησιμοποίησής του.
  • Μόλις ανοίξετε το φιαλίδιο, διατηρήστε το στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Προσέξτε, ωστόσο, καθώς η έγχυση ινσουλίνης που βρισκόταν στο ψυγείο μπορεί να είναι επώδυνη.
  • Διατηρήστε την πένα ινσουλίνης στο ψυγείο μέχρι να την ανοίξετε. Μετά το άνοιγμα, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας αν η ινσουλίνη που σας έχει συνταγογραφήσει έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ορισμένα σκευάσματα ινσουλίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για 10 ημέρες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
  • Αν πιστεύετε ότι η ινσουλίνη σας έχει καταψυχθεί, μην την χρησιμοποιήσετε. Η ινσουλίνη μπορεί να παγώσει αν την αφήσετε έξω σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα, αν την ξεχάσετε στο αυτοκίνητο μία μέρα με πολύ κρύο. Συχνά, μπορεί να παγώσει και μέσα στο ψυγείο. Μία έρευνα που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του European Assciation for the Study of Diabetes στο Βερολίνο έδειξε ότι η θερμοκρασία σε αρκετά ψυγεία παρουσιάζει διακυμάνσεις, επομένως το παραπάνω φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Για να διαπιστώσετε αν το ψυγείο σας λειτουργεί σωστά παρακολουθήστε το θερμόμετρο και βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 4 oC.
  • Η ινσουλίνη είναι επίσης ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως μην την αφήσετε έξω αν έχει υπερβολική ζέστη. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά το καλοκαίρι, επομένως προτείνεται να έχετε πάντοτε μία εναλλακτική ένεση ινσουλίνης στο φαρμακείο του αυτοκινήτου.
  • Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί επίσης να προκαλέσει διάσπαση της ινσουλίνης.
  • Βεβαιωθείτε πάντοτε ότι η ημερομηνία λήξης δεν έχει παρέλθει πριν χρησιμοποιήσετε μία ένεση ινσουλίνης.
  • Εξετάστε την ινσουλίνη σας πριν από κάθε χρήση. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα ή θόλωση του υγρού, μην την χρησιμοποιήσετε.

Τέλος, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, χρησιμοποιήστε ένα άλλο φιαλίδιο ή πένα για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα