Ο Διαβήτης Αυξάνει τον Κίνδυνο Νοσηλείας και Θανάτου από Όλες τις Λοιμώξεις (Νέα Έρευνα)

Οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν από διάφορες λοιμώξεις. Ο κίνδυνος αυτός είναι, μάλιστα, πολύ υψηλότερος στους ασθενείς νεαρής ηλικίας, όπως παραδτήρησε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia.

Η έρευνα διεξήχθη από το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health και είχε ως στόχο να εξετάσει αν ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλειών και θανάτων από αρκετές διαφορετικές λοιμώξεις.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων καθώς μειώνει την αποτελεσματικότητα της ανοσιακής απόκρισης. Ως αποτέλεσμα, οι διαβητικοί ασθενείς νοσούν συχνότερα τόσο από τις κοινές όσο και από πιο σπάνιες λοιμώξεις και φυσικά η COVID-19 δεν αποτελεί εξαίρεση. Τελευταία δεδομένα ερευνών έχουν αναδείξει τον διαβήτη ως μείζονα παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, από το 2000 μέχρι το 2015 τα ποσοστά νοσηλειών εξ’ αιτίας μίας λοίμωξης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα στους διαβητικούς ασθενείς.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσεις επίσης σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη και τον κίνδυνο λοιμώξεων, ωστόσο οι μελέτες αυτές είχαν εξετάσει μικρό αριθμό εθελοντών και είχαν περιορισμένη διάρκεια. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες που εξέτασαν τον κίνδυνο λοιμώξεων στο γενικό πληθυσμό, συγκρίνοντας διαβητικούς με άτομα που δεν πάσχουν από την παραπάνω νόσο.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας έρευνας εξέτασε δεδομένα από τη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) στην οποία συμμετείχαν 15.792 ενήλικες. Η μελέτη ξεκίνησε το 1987. Ο κάθε εθελοντής που έλαβε μέρος στη μελέτη έκανε εξετάσεις αίματος, εξετάστηκε κλινικά από ένα γιατρό και ακολούθως έδωσε ιστορικό. Από το 1990 μέχρι το 2019, κάθε εθελοντής επανέλαβε την παραπάνω διαδικασία για τουλάχιστον 7 ακόμα φορές. Αφαιρώντας τους εθελοντές για τους οποίους υπήρχαν ελλιπή δεδομένα, τελικά οι επιστήμονες εξέτασαν 12.379 εθελοντές με μέση ηλικία τα 54.5 χρόνια, εκ των οποίων το 54.3% ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες είχαν επίσης δημογραφικά δεδομένα για τους εθελοντές, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η ασφάλιση, το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ιστορικό καπνίσματος και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ως διαβητικοί θεωρήθηκαν οι εθελοντές που είχαν επίπεδα γλυκόζης νηστείας πάνω από 7 mmol/l, είχαν διαγνωστεί με διαβήτη από το γιατρό τους ή έπαιρναν αντιδιαβητικά φάρμακα στην αρχή της έρευνας. Τα δεδομένα της μελέτης ARIC επέτρεψαν στους επιστήμονες να ξεχωρίσουν τις νοσηλείες που αποδίδονται σε λοιμώξεις για κάθε εθελοντή.

Στη διάρκεια των 23.8 ετών της μελέτης καταγράφηκαν συνολικά 4.229 νοσηλείες. Οι διαβητικοί ασθενείς, όπως διαπιστώθηκε, είναι σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (25.4 έναντι 15.2 ανά 1.000 χρόνια ασθενών).

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι διαβητικοί ασθενείς είχαν 92% αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν για κάποια λοίμωξη και 72% αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν είχαν διαβήτη. Η σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο νοσηλείας και το διαβήτη παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ωστόσο ήταν ισχυρότερη για τα άτομα ηλικίας κάτω των 55. Οι ασθενείς με διαβήτη είχαν αυξημένο κίνδυνο για σχεδόν όλα τα είδη λοιμώξεων και ιδιαίτερα για τις λοιμώξεις των κάτω άκρων (6 φορές αυξημένος κίνδυνος συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου).

«Ο διαβήτης συνδέθηκε ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας από τις λοιμώξεις. Η σύνδεση αυτή παρατηρήθηκε σε όλα τα είδη λοιμώξεων και ήταν ισχυρότερη για τα άτομα νεαρής ηλικίας. Μετά την προσαρμογή για δημογραφικούς ή καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου η σύνδεση παρέμεινε ισχυρή. Ο κίνδυνος νοσηλείας για τους διαβητικούς ήταν αυξημένος σε όλα τα είδη λοιμώξεων, ωστόσο ήταν ακόμα πιο υψηλός για τις λοιμώξεις των κάτω άκρων», αναφέρουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις της μελέτης τους έχουν ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της παρούσας πανδημίας και επομένως θα πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο στους διαβητικούς ασθενείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα