Ο Διαβήτης Αυξάνει τον Κίνδυνο Καρδιακής Ανεπάρκειας

Ο αριθμός των διαγνώσεων διαβήτη αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο και σήμερα η νόσος επηρεάζει σχεδόν 1 στα 10 άτομα στο Δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω ασθενείς έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ το 24% περίπου των ασθενών που υποφέρουν από τη νόσο δεν έχουν διαγνωστεί. Ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και αποτελεί το κυριότερο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας, ακρωτηριασμών στα κάτω άκρα και απώλειας της όρασης στην ενήλικη ζωή.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, ενισχύει προηγούμενα δεδομένα που είχαν δείξει ότι ο διαβήτης επιβαρύνει σημαντικά την καρδιακή υγεία. Πράγματι, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η υπέρταση, ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, όπως διαπίστωσε η έρευνα. «Παρατηρήσαμε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας», είπε ο Michael D. Klajda, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας από την Mayo Clinic στη Μινεσότα.

«Η έρευνα επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι ακόμα και χωρίς προϋπάρχουσες δομικές βλάβες στην καρδιά, οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι παρατηρήσεις αυτές βοηθούν τους ασθενείς και τους γιατρούς να εκτιμήσουν καλύτερα τον τρόπο που επηρεάζονται διάφορα όργανα από το διαβήτη», πρόσθεσε ο Klajda.

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια Ευθύνεται για 1 στους 8 Θανάτους

Σύμφωνα με το American Heart Association (AHA), η καρδιακή ανεπάρκεια αναφέρεται στην αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει επαρκή ποσότητα αίματος για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο και αίμα.

Στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά προσπαθεί να αντισταθμίσει το παραπάνω πρόβλημα με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα αυξάνοντας το μέγεθός της, ενισχύοντας τη μυϊκή μάζα της και αυξάνοντας το ρυθμό που αντλεί αίμα. Ο υπόλοιπος οργανισμός προσπαθεί επίσης να προσαρμοστεί στη μειωμένη παροχή, ανακατευθύνοντας αίμα από λιγότερο σημαντικούς ιστούς και όργανα, ενώ το αγγεία στενεύουν με σκοπό να διατηρηθεί υψηλή η αρτηριακή πίεση.

Η καρδιακή ανεπάρκεια ενοχοποιείται για 1 στους 8 θανάτους, σύμφωνα με δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ακόμα και μετά τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο Αυξημένος Κίνδυνος Καρδιακής Ανεπάρκειας Συνδέεται με την Παρουσία Διαβήτη

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά 2.042 άτομα άνω των 45 ετών από το Rochester Epidemiology Project. Ξεχώρισαν τους εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη και στη συνέχεια ταίριαξαν κάθε εθελοντή με 2 άτομα που δεν είχαν διαβήτη, αλλά είχαν ίδια ηλικία, φύλο, αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο και διαστολική δυσλειτουργία. Η διαστολική δυσλειτουργία είναι η δυσκολία χαλάρωσης της καρδιάς ανάμεσα στους παλμούς, γεγονός που περιορίζει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να συγκεντρωθεί στις κοιλίες για τον επόμενο καρδιακό παλμό.

Η τελική ανάλυση εξέτασε 116 διαβητικούς και 232 εθελοντές χωρίς διαβήτη.

Ο τρόπος που χωρίστηκαν οι εθελοντές επέτρεψε στους επιστήμονες να απομονώσουν τους διάφορους άλλους παράγοντες κινδύνου, για να εξετάσουν αν ο διαβήτης επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι ερευνητές εξέτασαν την παρουσία καρδιακής ανεπάρκειας χρησιμοποιώντας τα τυπικά κριτήρια Framingham. Κατά τη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας, το 21% των εθελοντών με διαβήτη παρουσίασε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12%. Ωστόσο, η διαφορά στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια δεν ήταν στατιστικώς σημαντική ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Περιορισμοί της Έρευνας

Σύμφωνα με τον Salim S. Virani, καθηγητή καρδιολογίας στο Baylor College of Medicine, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα.

«Αντίστοιχες συνδέσεις έχουν παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες. Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ο διαβήτης σχετίζεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας των ασθενών», δήλωσε.

Όσο για το γεγονός ότι ο αυξημένος κίνδυνος στην ομάδα των διαβητικών δεν οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά πρωίμου θανάτου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Virani ότι το μικρό μέγεθος της έρευνας αποτελεί μία πιθανή εξήγηση. «Η έρευνα αυτή είχε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών και δεν ήταν δυνατό να αναδείξει διαφορά στη θνησιμότητα», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα χρειάζεται να επαναληφθεί στο μέλλον με μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών. «Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και μειωμένη διάρκεια ζωής», πρόσθεσε.

Το παραπάνω φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί επίσης από τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων στους διαβητικούς, δήλωσε ο Horng H. Chen, ένας συγγραφέας της έρευνας και καρδιολόγος από τη Mayo Clinic στη Μιννεσότα. «Πιθανώς να έπρεπε να παρακολουθήσουμε την πορεία των ασθενών για περισσότερο από 10 χρόνια για να παρατηρήσουμε διαφορές στη θνησιμότητα», πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα και μετά από προσαρμογή για την παρουσία στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης και παχυσαρκίας αποτελεί ακόμα αντικείμενο έρευνας, είπε ο Kladja. «Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι ο διαβήτης επηρεάζει αρνητικά τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα».

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα των σακχάρων μπορεί να επηρεάζουν το μεταβολισμό του μυοκαρδίου σε μοριακό επίπεδο. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο διαβήτης να αυξάνει τη σκλήρυνση της καρδιάς, γεγονός που δεν μπορεί να διαπιστωθεί με τις τυπικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το ηχοκαρδιογράφημα.

Ο Υγιεινός Τρόπος Ζωής και τα Φάρμακα Μπορούν να Περιορίσουν τον Κίνδυνο Διαβήτη και Καρδιακής Ανεπάρκειας

Αν διατρέχετε αυξημένο κίδυνο διαβήτη λόγω παχυσαρκίας ή οικογενειακού ιστορικού, η πρόληψη της νόσου είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολήσει άμεσα, είπε ο Virani. «Η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής», πρόσθεσε. Η αύξηση της φυσικής άσκησης και η διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικές προσεγγίσεις για την πρόληψη της νόσου.

Για τους ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη, η φυσική άσκηση και η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος σε χαμηλά επίπεδα μπορεί επίσης να βοηθήσει, είπε ο Virani.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. «Αρκετές έρευνες τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν δείξει ότι οι αναστολείς του SGLT2 έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα