Νέα Μελέτη: Από το Στάδιο του Προδιαβήτη Εμφανίζονται οι Πρώτες Βλάβες στον Κερατοειδή

Τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να απειλήσουν την υγεία των οφθαλμών ακόμα και πριν φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί η διάγνωση του διαβήτη. Η παρατήρηση αυτή ήταν το αποτέλεσμα μίας νέα μελέτης από την Ολλανδία η οποία εξέτασε εθελοντές από τη μελέτη Maastricht Study. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της έρευνας, οι εθελοντές που είχαν χειρότερο μεταβολισμό της γλυκόζης είχαν επίσης χειρότερα σκορ στους δείκτες της υγείας του κερατοειδούς. Μάλιστα, οι βλάβες στους οφθαλμούς ήταν εμφανείς ακόμα και σε αυτούς που είχαν προδιαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes.

«Το γεγονός αυτό πρακτικά δείχνει ότι οι βλάβες στα νεύρα του κερατοειδούς ξεκινούν πριν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2», υποστήριξε η ομάδα. «Ο προδιαβήτης πρακτικά επιφέρει περίπου 10 επιπλέον χρόνια γήρανσης στα νεύρα του κερατοειδούς. Ο διαβήτης επιφέρει 17 επιπλέον χρόνια».

Αρκετοί άλλοι παθολογικοί δείκτες της γλυκόζης, μεταξύ των οποίων και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, συνδέθηκαν επίσης με βλάβες του κερατοειδούς στους διαβητικούς ή τους ασθενείς με προδιαβήτη.

Ο χρόνος που είχε περάσει από τη διάγνωση του διαβήτη συνδέθηκε επίσης γραμμικά με την έκταση των βλαβών στον κερατοειδή και τα σχετικά με αυτόν νεύρα.

Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν δεδομένα για 3.471 ενήλικες ηλικίας 40-75 ετών που ζούσαν στην Ολλανδία.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας και άλλους δείκτες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τη διάγνωση του διαβήτη. Οι ομάδες αυτές ήταν:

  • Εθελοντές με φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης
  • Εθελοντές με προδιαβήτη
  • Εθελοντές με διαβήτη τύπου 2

Στο δείγμα που εξετάστηκε περίπου το 21% είχε διαβήτη τύπου 2, το 14.7% είχε προδιαβήτη, το 50% ήταν άνδρες και η μέση ηλικία ήταν τα 59.4 χρόνια.

Οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το καρδιαγγειακό προφίλ, το ιστορικό καπνίσματος και η κατανάλωση αλκοόλ.

Κάθε εθελοντής έκανε επίσης μία σειρά εξετάσεων για την εκτίμηση των βλαβών του κερατοειδούς και των σχετικών με αυτόν νεύρων.

«Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν η έγκαιρη αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες στον κερατοειδή», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Jan Krnc

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα