Νέα Μελέτη: Φάρμακα για το Διαβήτη Μειώνουν τον Κίνδυνο Νόσου Alzheimer

Οι ασθενείς που παίρνουν μία συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων για το διαβήτη τύπου 2, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς (βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer) στον εγκέφαλο συγκριτικά με τους διαβητικούς που παίρνουν άλλα φάρμακα ή ακόμα και αυτούς που δεν πάσχουν από διαβήτη. Η έρευνα που κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς που παίρνουν αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4, παρουσιάζουν βραδύτερη έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών συγκριτικά με τις δύο άλλες ομάδες εθελοντών.

Στους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4, φάρμακα γνωστά και ως γλιπτίνες, χορηγούνται συνήθως σε διαβητικούς που δεν ανταποκρίθηκαν στη χορήγηση άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Σε συνδυασμό με άσκηση και κατάλληλη διατροφή μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος εντός φυσιολογικών ορίων.

«Οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer, πιθανώς λόγω των υψηλών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, τα οποία έχουν συνδεθεί με εναπόθεση β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας, Phil Hyu Lee, από τη Νότια Κορέα. «Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ασθενείς που παίρνουν αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 έχουν μειωμένα επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο γενικά, αλλά και ειδικά σε περιοχές που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 282 εθελοντές (μέση ηλικία 76) και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 6 χρόνια. Όλοι είχαν διαγνωστεί με προκλινική, πρώιμη ή πιθανή νόσο Alzheimer. Από το σύνολο των εθελοντών, οι 70 είχαν διαβήτη και έπαιρναν αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4, οι 71 είχαν διαβήτη και έπαιρναν άλλα φάρμακα, ενώ οι υπόλοιποι 141 δεν ήταν διαβητικοί. Όλοι οι εθελοντές είχαν παρόμοια αποτελέσματα στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών στην αρχή της έρευνας, ενώ έκαναν επίσης απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έπαιρναν αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 είχαν χαμηλότερα επίπεδα αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο συγκριτικά με τους διαβητικούς που έπαιρναν άλλα φάρμακα, αλλά και με αυτούς που δεν είχαν διαβήτη.

Οι εθελοντές έκαναν την εξέταση MMSE (Mini-Mental State Exam) για την εκτίμηση της σκέψης και της μνήμης κάθε 12 μήνες. Το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής αποδίδεται σε μία κλίμακα από το 0 μέχρι το 30.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ασθενείς που έπαιρναν αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 παρουσίαζαν μέση ετήσια μείωση 0.87 μονάδων στην κλίμακα της MMSE, οι διαβητικοί που έπαιρναν άλλα φάρμακα είχαν μείωση 1.65, ενώ σε αυτούς που δεν είχαν διαβήτη η μέση μείωση ήταν 1.48 μονάδες.

Όταν οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι στους ασθενείς που έπαιρναν αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών ήταν βραδύτερη κατά 0.77 μονάδες στην κλίμακα MMSE, συγκριτικά με τους ασθενείς στις άλλες 2 ομάδες.

«Τα χαμηλότερα επίπεδα β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών που παίρνουν τα παραπάνω φάρμακα ουσιαστικά αναδεικνύουν τη χρησιμότητα των αναστολέων της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 για την πρόληψη της άνοιας. Τα φάρμακα αυτά μπορούν πιθανώς να χορηγηθούν και σε ασθενείς που δεν πάσχουν από διαβήτη για την πρόληψη της νόσου Alzheimer», είπε ο Lee. «Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα φάρμακα αυτά έχουν νευροπροστατευτική δράση στο γενικό πληθυσμό».

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν ήταν δυνατό να εκτιμήσει την ταχύτητα συσσώρευσης των πλακών β αμυλοειδούς σε κάθε ασθενή. Επιπλέον δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς ήταν μία έρευνα παρατήρησης.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα