Η Διαίτα με Χαμηλά Λιπαρά Μειώνει τη Γλυκοζιλιωμένη Αιμοσφαιρίνη και στους Ασθενείς με Προδιαβήτη

Αν και οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο θα πρέπει ιδανικά να προτιμούν δίαιτες με χαμηλές θερμίδες, σήμερα υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα σχετικά με τη χρησιμότητα των τελευταίων στους ασθενείς με προδιαβήτη ή πρώιμα στάδια του διαβήτη που δεν χρειάζονται ακόμα φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Μία νέα έρευνα από το Tulane University που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open δείχνει ότι ακόμα και οι ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη μπορεί να έχουν οφέλη από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας συνέκρινε δύο ομάδες ασθενών με προδιαβήτη. Η πρώτη ομάδα έκανε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά για 6 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα συνέχισε την κανονική της διατροφή. Μετά από αυτό το διάστημα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές της πρώτης ομάδας είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα. Η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά βοήθησε επίσης στην απώλεια βάρους και τη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας.

«Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά έχουν χρησιμότητα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σήμερα, τα ποσοστά του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως. Η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών νοσούν από διαβήτη τύπου 2. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής καθώς προκαλεί συμπτώματα όπως διπλωπία, μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια ή αίσθημα κόπωσης, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει και άλλες, σοβαρότερες επιπλοκές όπως απώλεια της όρασης, καρδιαγγειακή νόσο ή νεφρική νόσο.

Τα αποτελέσματα της νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς με προδιαβήτη που έχουν υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει προδιαβήτη, εκ των οποίων το 80% δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από τη νόσο. Οι ασθενείς με προδιαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ συνήθως δεν παίρνουν φάρμακα για τη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη διατροφή.

Στην έρευνα εξετάστηκαν εθελοντές με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης που δεν έπαιρναν φάρμακα για τη ρύθμιση του διαβήτη. Οι ασθενείς στην ομάδα που μείωσε την κατανάλωση θερμίδων παρουσίασε μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 0.23% περισσότερο σε σχέση με την ομάδα που έκανε τυπική δίαιτα, ποσοστό που οι επιστήμονες θεώρησαν μικρό αλλά στατιστικώς σημαντικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ομάδα που μείωσε την κατανάλωση θερμίδων δεν περιόρισε τα λιπαρά, αλλά προτιμούσε περισσότερο υγιεινά λίπη (μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα), όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη, ωστόσο προσφέρει μία απλή προσέγγιση πρόληψης για τους ασθενείς που δεν παίρνουν φάρμακα.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι μία δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες έχει χρησιμότητα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ωστόσο από τη μελέτη μας φαίνεται ότι προσφέρει οφέλη και στους ασθενείς με προδιαβήτη. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν η δίαιτα αυτή αποτελεί μέτρο πρόληψης για το διαβήτη τύπου 2», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα